Sjakkjournalist raser: – Jeg har aldri opplevd maken i et sjakk-OL noen gang

Aserbadsjans president Ilham Aliyev utførte det første trekket for Alexandra Kosteniuk. Foto: Maria EmelianovaAserbadsjans president Ilham Aliyev utførte det første trekket for Alexandra Kosteniuk. Foto: Maria Emelianova

Utfordringer i diktaturet Aserbadsjan.

av Tarjei J. Svensen

At ting ikke går på skinner i første runde av sjakk-OL. er normalt. Selv Tromsø fikk problemer i 2014 når et par tusen spillere og trenere skulle slippe inn i lokalet og sjekkes gjennom sikkerhetskontrollen samtidig.

LES OGSÅ: Norsk seier i OL-åpningen: – Nervepirrende match

Problemfritt var det heller ikke da 1. runde ble sparket i gang i Crystal Hall i Baku i går, riktignok av av helt andre grunner. Det var nemlig Aserbadsjans president Ilham Aliyev som forsinket åpningsrunden som følge av at han skulle utføre første trekk med et enormt følge av dresskledde menn.

Aliyev og Kirsan fredag. Foto: Maria Emelianova

Aliyev og Kirsan fredag. Foto: Maria Emelianova

Chess.com skriver at presidentens tilstedeværelse førte til store problemer for journalister som ikke fikk slippe inn i spillehallen for å ta bilder.

– Dette er uakseptabelt. Jeg har aldri opplevd maken i et sjakk-OL, utbrøt den kjente spanske sjakkjournalisten Leonxto Garcia fra Elpais.

Episoden ble direkteoverført av en annen sjakkjournalist, Evgeny Surov fra Chess-news.ru.

Alle henvendelser og klager til arrangøren ble kontant avvist og det ble ikke gitt noe klart svar, ifølge Chess.com. Selv de offisielle fotografene skal ha blitt kastet ut av Crystal Hall etter en time.

Også på åpningsseremonien dagen før ble journalister nektet å ta bilder av presidenten.

Aliyev leder et av verdens mest korrupte land, som i stor grad styres av familiemedlemmer i sentrale posisjoner i bankvesenet, det statlige olje- og gasselskapet og sjakkforbundet. Diktaturet gjør at opposisjonelle er fengslet og pressefriheten er begrenset.

Aserbadsjan er nummer 163 av 180 land på Press Freedom Index. På listen over de ti mest sensurerte landene, er de nummer fem,  slått av Nord-Korea og Eritrea, men foran land som Iran og Kina.

– Ingen andre store sportsarrangement i verden legger så store begrensninger for pressen, noe som gjør det vanskelig å dekke de store hendelsene, menneskene og historiene fra mesterskapet. Arrangørene av sjakk-OL har så langt foretrukket å begrense tilgangen til det som i utgangspunktet er den mest interessante og begivenhetsrike sjakkturneringen i verden, skriver Peter Doggers i Chess.com 

Store sikkerhetstiltak: – Ganske paranoid

Ilham Aliyev og Kirsan Ilyumzhinov før starten av 1. runde. Foto: Maria Emelianova

Ilham Aliyev og Kirsan Ilyumzhinov før starten av 1. runde. Foto: Maria Emelianova

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall sier til Matt & Patt at arrangementet stort sett virker godt organisert, men at det er en del irritasjonsmomenter. Som vel sterke sikkerhetstiltake mot sjakkjuks.

Det er verken lov å ta med elektronisk utstyr, mobiltelefoner, penner, lightere eller notisblokker.

– Vi får ikke en gang ta med penn og papir. Ingenting kommer ut, sier Tisdall.

Tiltakene kommer som en konsekvens av det som er den største jukseskandalen i internasjonal sjakk noen gang. Den franske stormesteren Sebastian Feller boe etter sjakk-OL i Khanty-Mansiysk i 2010 avslørt i å ha jukset i mesterskapet. Feller selv samarbeidet med den franske laglederen Arnaud Hauchard og kameraten Cyril Marzolo.

De to sistnevnte innrømte jukset, men hovedpersonen selv nektet har offentlig nektet for jukset.

Metoden besto av et intrikat kodesystem der Marzolo hjemme satt foran en computer og sendte tekstmeldinger til Hauchard med det beste trekket. Sistnevnte stilte seg så opp bak en bestemt spiller som igjen skulle tilsvare et felt på brettet. Jukset ble avslørt da fakturaene på telefonen som tilhørte det franske sjakkforbundet viste at over 200 tekstmeldinger ble sendt til Hauchard hver runde.

Ifølge sjakkjournalist og stormester Ian Rogers er det nå innført en regel om at man må gi beskjed til ansvarlig turneringsleder hver gang man skal besøke toalettet.

– Noen turneringsledere var mer katolske enn Paven selv og det ble bare rot, skriver Leonxto Garcia om regelen i sin spalte i El Pais.

– Det pågår en underskriftskampanje om denne toalettregelen. Den kommer til å forsvinne om en dag eller to, tror Tisdall.

Den norske toppsjakksjefen forteller ellers om at det har vært klager på at man ikke kan ta med kamera, og generell uforståelige regler om at man ikke kan ta med bker og papir, selv om pocket-bøker plutselig ble tillatt.

– At man ikke kan ta med penner eller klokker, er ganske merkelig. Heller ikke kameraer, siden mange er her på grunn av minnene. Det er ganske paranoid, selv om spillerne vil bli vant til det.

Et annet sikkerhetstiltak er at tilfeldige spillere vil bli trukket ut for å scannes for elektronisk utstyr under runden.

– Det er viktig å stoppe sjansen for juks, men mange av disse tiltakene er neppe effektiv og hjelper neppe mot juks. Men det er vel en prosess vi kanskje bare må akseptere, mener Tisdall.

Arrangementet har ellers fått gode tilbakemeldinger fra spillere og lagledere.

Sjakk-OL fortsetter med 2. runde i dag kl 13.00. Magnus Carlsen er på plass når Norge skal spille mot Bangladesh, mens kvinnelaget møter sterke USA.

Partiene kan følges direkte via Chess24.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 356 ganger, 1 besøk i dag)