Russisk gigant med norsk toppsjef sponser VM-matchen

Sergey Karjakin og Magnus Carlsen under pressekonferansen i Bilbao. Foto: Tarjei J. SvensenSergey Karjakin og Magnus Carlsen under pressekonferansen i Bilbao. Foto: Tarjei J. Svensen

En av eierne er Vladimir Putins tidligere kampanjesjef.

av Tarjei J. Svensen

Den russiske selskapet PhosAgro er sponsor for VM-matchen mellom Magnus Carlsen og Sergey Karjakin.

Det melder Agon i en pressemelding onsdag.

Selskapet er foreløpig den eneste som så langt er offentliggjort som sponsor av Agon.

– Å sponse denne sjakkturneringen er en del av PhosAgros lange ansvarsprogram som sørger for støtte til utdanning, forskning, medisin og sportslige- og sunne livsstiler. Selskapet har en lang historie med å samarbeide med sjakkforbund, inkludert sponsor av VM-matchen i sjakk i 2014, sier PhosAgro-sjef Andrey Guryev.

– Jeg er svært glad for at PhosAgro har blitt en strategisk partner for sjakken slik at vi kan fortsette med å øke populariteten av sporten verden over. Sjakk er den ultimate kampen mellom hjerner, en ren strategisk konkurranse for smarttelefon-generasjonen og er assosisert med egenskaper som intelligens, eleganse og disiplin, sier Agon-sjef Ilya Merenzon.

PhosAgro holder til i Moskva og er en av verdens største produsenter av kunstgjødsel og fosfater. En av toppsjefene er norske Sven Ombudstvedt, tidligere konsernsjef i Norske Skog.

Flere medier skriver at eierskapet i selskapet holdes hemmelig, men 15 prosent skal være eid av Vladimir Livtinenko, Vladimir Putins kampanjesjef mellom 2000 og 2004.

Livtinenko er blant annet anklaget for selv å ha skrevet det som skulle være Putins avhandling på universitetet.

Selskapet var tidligere i år omtalt i medier her hjemme på grunn av et søksmål på 1,2 milliarder kroner mot norske Yara.

(Besøkt 1 343 ganger, 1 besøk i dag)