Derfor har Magnus Carlsen mislykkes på landslaget

Magnus Carlsen under EM for landslag i november, her mot Danmarks Sune Berg Hansen. Foto: Tarjei J. SvensenMagnus Carlsen under EM for landslag i november, her mot Danmarks Sune Berg Hansen. Foto: Tarjei J. Svensen

Simen Agdestein: – Det er litt rart egentlig.

av Tarjei J. Svensen

Fredag begynner det 42. sjakk-OL i Aserbadsjans hovedstad Baku.  Det er Magnus Carlsens siste turnering før VM-matchen mot Sergey Karjakin i november og etter all sannsynlighet også den siste med klassisk betenkningstid i 2016.

For sjette gang leder 25-åringen det norske landslaget i sjakk-OL. I år spiller han sammen med Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari, Frode Urkedal og Nicolai Getz. Laget er rangert som nummer 12 av de 181 nasjonene, mye takket være førstebordet.

LES OGSÅ: Alle saker om Sjakk-OL

Mens verdensmesteren har dominert de individuelle turneringene fullstendig siden slutten av 2008, har det ikke klaffet i de fire siste mesterskapene på landslaget.

Erna Solberg med første trekket for Ivan Saric Foto: David Llada

Erna Solberg med første trekket for Ivan Saric Foto: David Llada

I Tromsø i 2014 var det tapet for Ivan Saric i 10. runde som ødela det som kunne blitt en god prestasjon. Den store nedturen kom i Khanty Mansiysk i 2010 der tre stygge tap førte til en kraftig ratingnedgang.

Dresden-OL i 2008 ble ingen stor nedtur, men litt mange remiser og det overraskende tapet for finske Tomi Nybäck, gjorde likevel at Carlsen scoret under forventet.

At nordmannen trives best i sin egen boble, fikk vi sist se i Europamesterskapet for lag i Reykjavik i november i fjor. Da endte det med en ratingnedgang på 16 poeng etter blant annet et sjokktap for Yannick Pelletier og et for Levon Aronian.

Totalt har verdensmesteren tapt 41 ratingpoeng på de fire siste mesterskapene med Norge.

Forrige gode prestasjon var under EM i 2007, da det ble 6,5 av 9 poeng og 2. plass på 1. bord.

Carlsen: – Må være «på» hele tiden

Det norske laget før matchen mot Tyskland i EM for lag i Reykjavik. Foto: Tarjei J. Svensen

Det norske laget før matchen mot Tyskland i EM for lag i Reykjavik. Foto: Tarjei J. Svensen

Så hvorfor fungerer det ikke på landslaget, Magnus?

– Det er jo på en måte en litt annen setting. Det er vanskelig å være så godt forberedt til partiene. Hovedsakelig har jeg bare ikke spilt bra nok. Det har vært litt forskjellige grunner. OL i Tromsø var ikke så ille for eksempel. Hadde jeg ikke tapt det siste fryktelige partiet i 10. runde, så hadde jeg vært helt innafor, sier Carlsen.

– På Island gikk selvfølgelig alt på tverke. Men jeg kom meg jo litt der med et normalresultat de siste fire rundene. Jeg må bare være på hele tiden.

Magnus Carlsen i Tromsø i 2014. Foto: David Llada

Magnus Carlsen i Tromsø i 2014. Foto: David Llada

– Er det noe du vil gjøre annerledes som du vet du gjorde feil den gangen?

– Jeg tror jeg bare må være flinkere til å følge rutiner og sånne ting. Det er lett å glemme det i sånne mesterskap, sier Carlsen.

– Hvor viktig er sjakk-OL for deg personlig?

– Det er veldig viktig å få en god gjennomføring selvfølgelig. Jeg vil vise meg fra en litt bedre side enn jeg har gjort i tidligere OL. Og i tillegg få en god følelse med laget, sier Carlsen til Matt & Patt.

Sjakk-OL er i all hovedsak en lagkonkurranse, men gull-, sølv- og bronsemedaljene som gis til spillerne med den beste ratingprestasjonen på hvert bord, henger høyt.

– Det hadde vært kult å ta den beste prestasjonen på 1. bord og totalt. Det hadde vært gøy.

Forrige gang Norge vant en medalje i et sjakk-OL var i 1994. Da var det Carlsens egen manager som tok bronsemedaljen på 3. bord. Jon Ludvig Hammer tok sølvmedalje på 1. bord under EM i 2009, mens Carlsen vant sølv i 2007.

Simen Agdestein: – Det er litt rart

Smen Agdestein mot Tysklands Daniel Fridman i Tromsø. Foto: Paul Truong

Smen Agdestein mot Tysklands Daniel Fridman i Tromsø. Foto: Paul Truong

Simen Agdestein valgte å stå over i år, men har ni sjakkolympiader for Norge, fire av dem sammen med Magnus Carlsen. Han kjøper forklaringen fra sin tidligere sjakkelev.

– Det er noe med det å ha fokuset så mange andre steder. Det er litt rart likevel. Det betyr at selv Magnus er sårbar. Det dukker opp ting her og der som faktisk påvirker spillet hans. Det gjør at han har forbedringspotensiale og kan bli enda bedre. 

– Tror du han er ivrig etter å vise seg fram på landslaget?

– Jeg tror han synes det er gøy med lagsjakk. Jeg tror han liker hele opplegget. Jeg tror han har ambisjoner på Norges vegne. Han synes det er gøy og det er noe helt annet enn å være helt alene, sier Agdestein.

– Du har jo spilt mange ganger sammen med Magnus, hvor viktig er det for de andre på laget at han presterer?

– Det kan gå begge veier. Man kan føle litt press og. I det store og hele bør det være en stor inspirasjon. Jeg tror det er en stor inspirasjon å ha verdensmesteren på førstebord og da gjør at man kan spise kirsebær med hvem som helst. Magnus kan slå hvem som helst og dermed blir det en åpen match, sier Agdestein.

Det norske laget i åpen klasse, samt kvinnelaget, reiser til Baku i dag. Torsdag er det åpningsseremoni, mens 1. runde spilles fredag kl 13. norsk tid.

Matt & Patt kommer med en stor forhåndsrapport innen starten av 1. runde.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 665 ganger, 1 besøk i dag)