Grepet som sikret Sebastian (16) det endelige gjennombruddet

Sebastian Mihajlov i 5. runde. Foto: Pau Pascual/Open de SantsSebastian Mihajlov i 5. runde. Foto: Pau Pascual/Open de Sants

– Det er nesten uvirkelig, sier Sebastian Mihajlov etter å ha tatt sitt første IM-napp.

av Tarjei J. Svensen

– Dette er en milepæl for Sebastian. Det er hans definitive gjennombrudd, men kanskje mer som sportsutøver enn som spiller, mener Jonathan Tisdall.

Sebastian forteller til Matt & Patt at han koste seg i Barcelona. Foto: Svetoslav Mihajlov

Sebastian forteller til Matt & Patt at han koste seg i Barcelona. Foto: Svetoslav Mihajlov

Toppsjakksjefen i Norges Sjakkforbund kan glede seg over at ting endelig klaffer for 16-åringen fra Bærum.

Det skjedde i den store internasjonale turneringen Open de Sants i Barcelona, som ble avsluttet lørdag. Turneringen var sterk med hele 27 stormestere og 41 internasjonale mestere på startstreken.

Mihajlov endte til slutt på 6 poeng og 66. plass blant de 318 deltakerne. Det er godt over forventet score og gir en ratingfremgang på 20 poeng for 16-åringen.

Selv om det ble to avsluttende tap, er det vesentlige at Sebastian allerede hadde sikret seg sitt første IM-napp.

– Det er nesten uvirkelig! Jeg innså det nesten ikke før turneringen var slutt, sier en glad Sebastian Mihajlov til Matt & Patt.

Det var Bergensjakk.no-redaktør Eirik T. Gullaksen som gjorde 16-åringen oppmerksom på at nappet var i boks. Han deltok selv i turneringen i Barcelona.

SE OGSÅ: Alle resultater fra Barcelona

– Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på IM-nappet. Nå hadde jeg bare tenkt å spille og ha det gøy under partiene.

– Det er selvfølgelig veldig gøy å ta nappet, for det er noe jeg har prøvd på lenge og mislykkes med flere ganger.

Ble sint etter tap

Det åpnet ikke helt etter planen for Mihajlov i Barcelona. Etter en oppskriftsmessig seier i 1. runde, tapte 16-åringen allerede i 2. runde for en lavere ratet spanjol.

– Jeg ble forbanna! sier Sebastian og ler.

Sebastians resultater i Barcelona.

Sebastians resultater i Barcelona.

– Jeg sto klart best, så var det litt komplisert så bukket jeg på en ganske idiotisk måte, forklarer 16-åringen.

Men så begynte seirene å komme på rekke og rad. Etter to seire over lavere ratede spillere, slo han den spanske stormesteren Lluis Comas Fabrego.

– Jeg vant overraskende lett etter å ha vunnet bonde. Jeg gjorde ikke noe spesielt egentlig. Plutselig bare vant jeg, forklarer Sebastian, som selv viser sine analyser for Matt & Patts lesere.

Det ble så tap for en costaricansk stormester i 6. runde, men i 7. runde tok han en ny stor skalp med seier over den franske internasjonale mesteren Pierre Bailet.

Den avgjørende seieren kom i 8. runde mot Jose Cobas, stormester fra Paraguay.

– Jeg tok en veldig stor risiko i akkurat det partiet. Jeg spiller egentlig ikke Caro-Kann, men jeg hadde preppet en variant og satset på at han skulle spille en variant som han hadde spilt et par ganger.

– Han gikk rett i forberedelsen. Så vant jeg ganske greit. Det partiet er jeg meget fornøyd med, jubler Sebastian.

Sluttet å spille remis

Sebastian Mihajlov, her fra lynsjakk i Oslo Schakselskap. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Sebastian Mihajlov, her fra lynsjakk i Oslo Schakselskap. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Sebastian Mihajlov har lenge vært blant Norges mest lovende talenter uten å ta det neste steget opp mot 2400-nivå.

Helt siden starten av 2015 har han ligget og vaket rundt 2300-tallet. Nå har han uoffisielt 2376.

– Sjakk handler ikke alltid bare om sjakk. Det er flere mentale og sportslige aspekter i tillegg. Når noen besitter Sebastians kvalitet og ikke er IM, så handler det ikke om sjakk. Da er det en mental sperre. Dette er en veldig viktig milepæl i så måte. Noen spillere har for vane å stå i veien for seg selv, men så snart de løser det, så kan de få ut potensialet sitt, sier toppsjakksjef Tisdall.

– Kan han bli stormester?

– Selvsagt, hvorfor ikke? Han er ung, og klarer det hvis han jobber for det. Det er to viktige ingredienser. Han er ung og jobber hardt.

– Han har spilt godt og forbedrer seg stadig. Jeg synes det er ganske klart utifra partiene hans, men han har hatt for vane å gjøre andre ting galt, som å bli nervøs eller desillusjonert, sier Tisdall. 

16-åringen har av og til blitt blitt kritisert for å spille for mange remiser og være litt for redd for å ta risiko. Det kan fort hemme fremgangen for unge, lovende sjakkspillere, mener Tisdall.

I Barcelona spilte ikke 16-åringen en eneste remis. Seks seire og fire tap ble resultatet av det grepet.

– Jeg gikk egentlig «all-in» i alle partier og prøvd å få fordel. Jeg har ikke spilt på remis i noen partier, sier Mihajlov.

– Ti partier og ikke en eneste remis, det er ikke dagligdags for deg?

– Det er ikke ofte, altså! Det er deilig. Det har nok noe med at jeg i åpningene med svart tidligere har pleid å spille på to resultater i stedet for tre.

5. september begynner Sunny Beach Open i faren Svetoslav Mihajlovs hjemland Bulgaria. Dit reiser 16-åringen sammen med resten av NTGs sjakklinje, der han nå er i gang med det andre året.

De ti beste i Barcelona

De ti beste i Barcelona

– Det er aldri noen garanti på forhånd, men jeg skal spille og gjøre mitt beste, avslutter Mihajlov, som også roser miljøet på NTG.

– NTG har betydd mye. Simen er har hjulpet meg mye med rådene og treningen han har gitt.

P.S: Det var seks spillere som til slutt sto igjen med 8 poeng i Open de Sants. Best av disse var kineseren Qun Ma (2621), med landsmannen Yungo Wan (2458) som nummer to. Jorge Cori (2601) tok 3. plassen.

Eirik T. Gullaksen gjorde også en god prestasjon med 6 poeng etter blant annet seier over den brasilianske stormesteren Alexander Fier (2627).

Pappa Svetoslav Mihajlov kan se seg brukbart fornøyd med 5 poeng og prestasjon på 2227, mens Roar Lindblom tok 4 poeng og Terje Lie 2 poeng.

(Besøkt 1 474 ganger, 1 besøk i dag)