FIDE-presidenten har brukt 5,4 millioner på reiser på tre år

Kirsan Ilyumzhinov under Kandidatturneringen i Moskva. Foto: WorldChessKirsan Ilyumzhinov under Kandidatturneringen i Moskva. Foto: WorldChess

Nå går verdenssjakkforbundet med dundrende underskudd.

av Tarjei J. Svensen

FIDEs regnskap for 2015 gir grunn til bekymring for de over 190 medlemsnasjonene verden rundt. Det viser nemlig et underskudd på nær ni millioner kroner siste år.

Det er FIDE selv som har publisert regnskapet i anledning kongressen som avholdes under sjakk-OL i Baku i september.

Underskuddet er dramatisk for en global organisasjon som bare kan vise til inntekter på 18,8 millioner kroner. Etter to år med underskudd har egenkapitalen sunket fra rundt 18 millioner kroner i starten av 2014 til bare tre millioner kroner ved utgangen av 2015.

Agon-sjef Ilya Merenzon under pressekonferansen i VM i Berlin i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

Agon-sjef Ilya Merenzon under pressekonferansen i VM i Berlin i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

Tallene i regnskapet viser et stort overforbruk, flere uforutsette utgifter i tillegg til en rekke budsjetterte inntekter som aldri kom.

Blant annet har ikke Agon, selskapet som sitter med rettighetene til VM, betalt inn avgiftene i forbindelse med VM- i lyn og hurtigsjakk. Selskapet har overfor Chess.com forsvart seg med at de påtok seg å arrangere turneringen med forutsetning å slippe den utgiften.

FIDE har heller ikke fått inn penger fra de ukrainske arrangørene av VM-matchen mellom Mariya Muzychuk og Yifan Hou.

En annen uforutsett utgift, er journalistprisen på rundt 200.000 kroner hver til NRK for dekningen av sjakk-OL i Tromsø, samt den russiske journalisten Sergey Makarychev.

Den største utgiftsposten var imidlertid advokatutgiftene på over 1,7 millioner kroner i forbindelse med saken i CAS mot tidligere president i European Chess Union Silvio Danailov.

– Helt uakseptabelt, raser den kontroversielle bulgareren på sin egen nettside.

Ilyumzhinov med 1,7 millioner i reiseutgifter

FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov med VGs Nora Thorp Bjørnstad. Foto: Yerazik Khachatourian

FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov med VGs Nora Thorp Bjørnstad. Foto: Yerazik Khachatourian

Blant de mer oppsiktsvekkende underskuddspostene, er president Kirsan Ilyumzhinovs enorme reiseutgifter.

I 2015 brukte den omstridte russeren hele 1,7 millioner kroner på reiser rundt om i verden, nær 600.000 kroner mer enn budsjettert.

Det kommer i tillegg til rekordåret 2013, da Ilyumzhinov brukte 1,9 millioner på reiser. I 2014 var beløpet også på rundt 1,7 millioner kroner, ifølge det offentliggjorte regnskapet.

I løpet av de tre siste årene har 54-åringen dermed vanvittige 5,4 millioner kroner i reise­utgifter. Trolig er ikke utgiftene til hans faste assistent Berik Belgabaev medregnet i dette beløpet.

Mye tyder også på at en stor del av utgiftene i 2013 og 2014 knytter seg direkte til valgkampen under sjakk-OL i Tromsø som til slutt førte til at Ilyumzhinov sikret seg presidentvervet i fire nye år.

Motstander Garry Kasparov lovte på tampen av valget 10 millioner dollar rett inn på FIDEs konto dagen etter dersom han ble valgt. Like etter lovte Kirsan Ilyumzhinov å stille med det dobbelte – samme dag.

Senere måtte Ilyumzhinov innrømme at det hele var en bløff. 20 millioner dollar hadde han allerede brukt på sjakken, hevdet han.

Peter Doggers, innholdssjef på Chess.com. Foto: Tarjei J. Svensen

Peter Doggers, innholdssjef på Chess.com. Foto: Tarjei J. Svensen

FIDE-kasserer: – Betalte reiser selv

Det er den anerkjente sjakkjournalisten Peter Doggers hos Chess.com som har satt fokus på FIDEs regnskap i en grundig artikkel publisert fredag.

Journalisten har i saken med tittelen «Is FIDE Going Bankrupt?» snakket med flere sentrale personer i FIDE, blant annet organisasjonens kasserer, Adrian Siegel. Sveitseren har selv overskredet eget reisebudsjett.

– Jeg måtte dra til Athen-kontoret oftere enn jeg hadde tenkt for å se hva som foregikk. Jeg betalte selv de siste fem turene, sier Siegel til Chess.com.

Doggers peker på flere strukturelle problemer i organisasjonen og mener det er et problem at Sentralstyret og dets medlemmer lett kan overskrive budsjetter uten at det fanges opp før det har gått for lang tid.

FIDE selv har forsvart seg med at 2016 er ventet å bli et langt bedre økonomisk år på grunn av inntekter fra både sjakk-OL og VM-matchen i New York.

Ilyumzhinov i mer trøbbel

Det er for øvrig ikke bare FIDEs underskudd som Ilyumzhinov sliter med om dagen.

Matt & Patt skrev i forrige uke om at presidenten hevdet han ble nektet å boarde et fly til New York. Det spekulasjoner om hvorvidt det hele var en bløff og at manglende visum egentlig er grunnen til at han ikke fikk fly.

Ifølge russiske Chess-News, har flyselskapet Delta imidlertid uttalt at det var amerikanske myndigheter som nektet ham å boarde.

Presidenten prøver å forsvare seg mot anklager om økonomisk støtte til Assad-regimet i Syria, men hevder selv han bare har levert sjakksett til det krigsherjede landet.

– Jeg har ikke hatt noe kommersielt forhold til Syria, og alle mine koblinger til det landet og mange andre er rent humanitære, sa Ilyumzhinov til New York Times.

(Besøkt 1 209 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "FIDE-presidenten har brukt 5,4 millioner på reiser på tre år"

  1. FIDE should also receive 500000 euros at the end of 2016 from Agon, though it seems EVERYTHING Agon does ends up late, and FIDE doesn’t push them.

    Still no tickets available for NYC, and the PhosAgro press conf appears cancelled.

    • Reading the contract more closely, it looks like Agon have 90 days after year’s end to make the 2016 payment (waiting for them to close out books?), though it’s written in a difficult language.

      Also, FIDE will get money if Agon manages to arrange a GP event in 2016, but again there is an obvious lack of information on that front.

Stengt for kommentarer.