13-årig sjakktalent på sykehus etter stygt fall i Praha

Aleksander Fossan. Foto: Anniken Vestby/Erik FossanAleksander Fossan. Foto: Anniken Vestby/Erik Fossan

Sjakkpappa Erik Fossan våknet tidlig søndag morgen til sjokkmeldingen om at sønnen var innlagt på sykehus i Praha. Nå ser det heldigvis ut til å ha gått bra.

av Tarjei J. Svensen

Det ble en dramatisk slutt på Europamesterskapet i sjakk i Praha for Aleksander Fossan (13) søndag morgen.

Bare timer før hjemreisen til Norge, ble Stavanger-talentet skadet etter en stygg fallulykke på hotellet i Tsjekkia.

Omstendighetene rundt ulykken er foreløpig uklare, men 13-åringen endte opp bevisstløs og ble deretter fraktet til sykehus i ambulanse.

Aleksander Fossan i aksjon i EM. Foto: Anniken Vestby/SjakkTromsø

Aleksander Fossan i aksjon i EM. Foto: Anniken Vestby/SjakkTromsø

Etter å ha vært gjennom en operasjon, ser det heldigvis ut til at tenåringen ikke er alvorlig skadet.

– Begynte å prate om sjakkpartiene

– Det går forholdsvis bra med han nå. Legene sier han har brukket bein i hendene og han har hatt hjernerystelse. Men det ser ikke ut til å være noen indre skader, sier en lettet pappa Erik Fossan til Matt & Patt på telefon fra Praha.

Sjakkpappaen tok første fly fra Stavanger da han fikk sjokkmeldingen 06.30 søndag morgen. Ved ankomst på sykehuset var sønnen i gang med en operasjon.

– Jeg har snakket med ham nå og han er klar i hodet etter narkosen, så det er veldig bra. Han begynte å prate om sjakkpartiene han hadde spilt og turneringen.

Aleksander Fossan er i en alder av 13 år rangert blant landets 15 beste spillere under 16 år. I U14-klassen blant Europas beste gjorde talentet en prestasjon over forventet med 89. plass og 4 poeng.

– Jeg nevnte for han at nordisk mesterskap for skolelag er om to uker og at jeg håper han er klar til da. Han kunne ikke forstå hva problemet skulle være. Selvsagt var han klar til da, sier pappaen lattermildt.

13-åringen kommer fra en sjakkfamilie der også broren Benjamin og fetteren Andreas er aktive. Pappa Erik og onkel Petter Fossan er sterke elitespillere og viktig drivkrefter i det suksessrike sjakkmiljøet i Stavanger.

Ros til forbundet

Fossan ønsker å gi ros til Norges Sjakkforbunds generalsekretær Geir Nesheim for hvordan situasjonen ble håndtert.

– Geir har vært fantastisk og veldig profesjonell. Han ble igjen og utsatte sitt eget fly. Han var veldig flink til å informere oss, sier Fossan.

Nesheim har vært til stede i Praha som reiseleder for den norske delegasjonen, som talte 36 deltakere.

Far og sønn Fossan blir nå værende på sykehus i Praha frem til legene har klarert ham og sjekket at det ikke er indre skader.

– Vi håper å få ham hjem så fort som mulig.

(Besøkt 4 315 ganger, 1 besøk i dag)