Kirsan Ilyumzhinov: – Ble nektet plass på fly til New York

FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov med VGs Nora Thorp Bjørnstad. Foto: Yerazik KhachatourianFIDE-president Kirsan Ilyumzhinov med VGs Nora Thorp Bjørnstad. Foto: Yerazik Khachatourian

Går den kontroversielle russerens 20 år på toppen av FIDE mot slutten?

av Tarjei J. Svensen

FIDEs president Kirsan Ilyumzhinov er i hardt vær. I november i fjor ble den kontroversielle russeren ilagt sanksjoner av USA på grunn av anklager om å ha gitt assistanse og drevet business med Bashar al-Assads regjering i Syria.

Selv har han avvist alle påstandene og hevdet at han kun har gitt sjakksett til det krigsherjede landet der han besøkte sin «personlige venn» al-Assad i 2012.

– Jeg har ikke hatt noe kommersielt forhold til Syria, og alle mine koblinger til det landet og mange andre er rent humanitære, sa Ilyumzhinov til New York Times.

Russeren har gått til motsøksmål og krever 400 milliarder kroner i kompensasjon, penger som han vil bruke til å «kjempe for demokrati i USA».

Fikk ikke reise til USA

Kirsan Ilyumzhinov under Kandidatturneringen i Moskva. Foto: WorldChess

Kirsan Ilyumzhinov under Kandidatturneringen i Moskva. Foto: WorldChess

Ilyumzhinov har flere ganger gått ut og sagt at han er villig til å dra til USA for å svare på det amerikanske finansdepartementets anklager. Torsdag så det ut til at han endelig var på vei.

– I dag drar jeg til USA og fredag er jeg i Washington for å svare det amerikanske finansdepartementets anklager om mine forbindelser til Syrias regjering.

Så langt kom aldri Ilyumzhinov. 54-åringen hevder nemlig at han på Sheremetievo i Moskva ble nektet plass på flyet som skulle ta ham til New York.

– En ansatt i flyselskapet Delta kom bort til meg rett før jeg skulle boarde flyet og fortalte at jeg nektes å fly til USA, siteres Ilyumzhinov på av nyhetsbyrået Interfax.

Malcolm Pein skriver på Twitter at han har fått opplysningene bekreftet av flyselskapet.

Ilyumzhinov sier advokatene hans har gitt ham tre mulige scenaerier videre:

 1. At han nektes innreise til USA
 2. At han blir pågrepet ved ankomst USA
 3. At de lar ham gå ved ankomst USA

– Jeg er forberedt på alle disse alternativene, men jeg håper at sunn fornuft går foran og at min personlige tilstedeværelse i USA vil hjelpe å oppklare misforståelsen, sier Ilyumzhinov.

Det er dermed høyst uklart om russeren vil være til stede under VM-matchen i New York i november.

Kan Ilyumzhinov bli avsatt?

54-åringen har sittet på toppen av sjakkorganisasjonen i 20 år og meldte under sentralstyremøtet i desember i fjor at han midlertidig gikk av som president i FIDE som følge av sanksjonene.

Kirsan Ilyumzhinov. Foto: A.Savin/Wikipedia

Kirsan Ilyumzhinov. Foto: A.Savin/Wikipedia

Senere kom det imidlertid frem at det kun var juridiske, forretningsmessige og økonomiske gjøremål han ville holde seg unna og at dette ville bli overlatt til den greske nest­kommanderende Georgios Makropoulos.

Ilyumzhinov ble i utgangspunktet valgt som president i fire år under kongressen i Tromsø i 2014, men nå spekuleres det om sanksjonene kan få følger allerede under FIDEs kongress i Baku i september.

Det jamaicanske sjakkforbundet, som ledes av en av Garry Kasparovs fremste støttepillere Ian Wilkinson, har sendt inn et krav til kongressen om at Ilyumzhinov må avsettes.

I tillegg til sanksjonene, nevner også dokumentet lovnaden om å donere 20 millioner dollar til FIDE, et løfte som aldri ble holdt.

Han har brutt flere løfter han ga under FIDEs siste presidentvalg, inkludert løfter han ga 11. august 2014, dagen for presidentvalget på kongressen i Tromsø der han lovte å donere spesifikke summer for å finansiere sjakkaktiviteter.

Wilkinson, som til daglig er advokat, sier til The Chess Drum at de ønsker å holde et nytt valg innen denne presidentperioden tar slutt i 2018.

(Besøkt 2 214 ganger, 1 besøk i dag)

5 kommentarer på "Kirsan Ilyumzhinov: – Ble nektet plass på fly til New York"

 1. Ronny Hauge | 27. august 2016 på 03:28 |

  Sørgelig at ikke flere personer med en viss innflytelse i sjakkverden, tar en sterkere avstand fra Kirsan Ilyumzhino. Beviser bare at sjakkpampene bryr seg mindre om sporten, og mest om makt/posisjon, og lommeboka si. Akkurat som i alle andre organisasjoner. Er så frustrerende å se på dårskapen..

 2. Bent Hestad | 28. august 2016 på 20:04 |

  USA politiske ledelse avgjør hvem som skal være FIDE-president. Ikke annet en rett og rimelig, naturligvis!

  • Michael Riber Jørgensen | 2. september 2016 på 15:19 |

   Du blander vist USA politiske ledelse sammen med Ruslands. Men hvis bare FIDE’s medlemmer fik lov til at afgøre, hvem der skal være FIDE-præsident, ville det være et stort fremskridt fra det nuværende korrupte cirkus…

   • Lars Askvik | 5. september 2016 på 20:56 |

    Huh?? Grunnen til at han er president, er jo nettopp fordi han har blitt stemt på da din tulling! Han har lovet en masse ting og fått en drøss med stemmer!

Stengt for kommentarer.