Da kjæresten kom på besøk til Gøteborg, begynte Johan Salomon (19) å vinne. Fredag fikk han nok en gang betalt for hard jobbing.
av Tarjei J. Svensen
Fredag rykket 19-åringen et steg nærmere å bli Norges 14. stormester ved å ta sitt andre stormesternapp i Manhem Schackvecka i Göteborg.
En stor prestasjon av Nordstrand-spilleren, som bare var rangert som nummer seks blant de ti spillerne, men endte som nummer to. Det etter at norgesmesteren vant fem av ni partier, inkludert over den svenske mesteren Erik Blomqvist, som før møtet var ubeseiret på de siste 22 partiene.
– Det er helt fantastisk. Jeg trodde ikke jeg skulle ta dette etter runde to, sier en glad tenåring.
Han er i ferd med å gå på bussen hjem til Oslo da Matt & Patt ringer.
– Det var veldig liten sjanse til at jeg skulle ta det da, påpeker han.
Salomon tapte nemlig for svenske Jonathan Westerberg i andre runde og måtte ta seks poeng på de sju siste rundene for å gjøre det han kom for.
Så kom kjæresten Kimiya Sajjadi (18) på besøk til Göteborg.
– Jeg fikk en sjokolade av Kimiya etter runde to som trøst for at jeg tapte. Den hjalp mye, sier Johan spøkefullt.
Det er ikke første gang Salomon setter inn støtet etter en dårlig start. I Gibraltar i fjor måtte han vinne siste runde for å ta IM-napp – og klarte det. Da 19-åringen slo gjennom med sitt første stormesternapp i Sitges i fjor, tapte han for en svakere spiller i 2. runde.
I årets norgesmesterskap stakk Salomon av med kongepokalen etter en start med bare 1,5 poeng på de første tre rundene.
– Dette er en bedre prestasjon, men det var mye større for meg å vinne NM. Det er helt fantastisk uansett. Å gå opp 19 ratingpoeng er ikke bare og bare på det nivået her, sier Salomon om ratingprestasjonen på 2620.
– Man skulle ikke tro det, men det er utrolig deilig. Fantastisk, utbryter han igjen.
– Ble veldig glad da han bukket
Det ble aldri noe spennende parti i 9. runde. Tyskeren Martin Bruedigam tabbet seg ut i åpningen og ble stående til tap allerede etter 15 trekk.
Salomon forteller til Matt & Patt at det var en bevisst strategi å velge en rolig åpningsvariant og få motstanderen ut av kjent teori.
– Jeg spilte c4 og fikk en ganske fin stillingstype der jeg kunne spille på vinst. Med Sb5 forsøkte jeg å vinne løperen hans. Han spilte c5 og etter Sd6 sier computeren at det er likt, men med Sf5 mener jeg at jeg står litt bedre fordi jeg vinner løperparet.
– Det var en veldig spennende stilling, men jeg tenkte at jeg hadde gode sjanser uansett. Jeg ble veldig glad da han bukket, sier Salomon, som trodde det var vunnet etter det fikse trekket 13. Lc7!.
– Det var litt irriterende at han ikke ga opp allerede da, at jeg måtte kjempe i den stillingen, men jeg hadde hele tiden kontroll.
– Var du nervøs på noe tidspunkt?
– Nei, jeg blir ikke nervøs egentlig. Jeg slapp det. Det var lite motspill, men han spilte videre fordi remis var nok til IM-napp for han. Det er forståelig av han, sier Salomon som mener partiet i siste runde var hans beste i turneringen.
– I partiet mot Mikkel Antonsen var jo åpningen dårlig, men etter det spilte jeg kanskje beste der. Det var det mest krevende. Men dette var det klareste partiet. Jeg kommer ikke på noe annet.
– Det virket som du hadde ganske god glid i denne turneringen?
– Jeg fikk nok et halvt poeng mer enn jeg skulle. Jeg hadde god glid, men jeg kjempet selv i stillinger der jeg sto dårlig, så det var fortjent. Det er ikke tilfeldig, sier Salomon på ekte Magnus Carlsensk vis.
– Nå har du én NM-tittel og ett stormesternapp, det må sies å være en god start på friåret ditt?
– Det er fantastisk, det har gått så bra som det kunne. Jeg hadde en dårlig turnering i Frankrike der jeg gikk ned to poeng. Det var bra timet, og jeg prøvde å lære så mye som jeg kunne der. Det går veldig bra og det er veldig godt at jeg lykkes nå når jeg skal spille i en lang periode.
Svarte på OL-vraking
Toppsjakksjef Jonathan Tisdall var ansvarlig for uttaket til sjakk-OL og valgte å vrake Salomon til fordel for Nicolai Getz.
Blant dem som var uenig i den avgjørelsen, var NRK-kommentator og tidligere president i Norges Sjakkforbund Torstein Bae.
Overraskende at Getz er valgt foran unge @JohanSalomon og stormester Torbjørn R. Hansen https://t.co/xaLdHSoN7u
— Torstein Bae (@torbae) June 15, 2016
@gmjlh Dette var da litt useriøst, kun én turnering? Jeg foretrakk @JohanSalomon fordi han er langt yngre enn Getz.
— Torstein Bae (@torbae) July 16, 2016
– Det jeg kan si er at Johan er veldig fokusert på GM-tittelen, og siden det å være reserve ikke tilbyr ham muligheten til å få spille jevnlig med forutsigbare motstandere, så var det en mindre skuffelse for han å ikke bli valgt denne gangen, sier Tisdall.
– Han har hatt sin debut for Norge og vil helt sikkert være tilbake på laget i fremtiden. Det kan tenkes at det at han ikke ble valgt var en motivasjonsfaktor for ham også. Det kan være en positiv bi-effekt.
Selv lar ikke 19-åringen vrakingen gå inn på ham.
– Jeg var litt skuffet over ikke å bli tatt ut. Men da hadde jeg spilt mye dårlig, så det var en forståelig avgjørelse. Det er ikke noe jeg tenker på i det hele tatt, sier Salomon
– Ga det deg en viss motivasjon videre da du ble vraket?
– Det skal man ikke se bort fra. Jeg ville bevise noe, innrømmer 19-åringen.
Toppsjakksjefen: – Johan har gjort alt riktig
Toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund Jonathan Tisdall sier at han er glad for at Salomon har fått betalt for å jobbe hardt.
– Jeg er veldig fornøyd og det er flott å se at vi har nok en kommende stormester på vei. Han har gjort alt riktig i det siste, og det er det som betyr noe.
– Jeg kan bare gjenta meg selv ved å si at Johan er dedikert til å forbedre seg. Han gjør de to viktigste tingene: Jobbe hardt og kjempe i hvert parti. Slikt får man alltid betalt for, sier Tisdall.
Stormesteren legger til at det er viktig å ikke ha for mye hastverk med å få resultater, ettersom suksessen alltid vil komme før eller siden.
– Han jobber og kjemper hardt og han er rolig. De ingrediensene har han kombinert perfekt i Manhem.
Salomons neste turnering er Sunny Beach Open i Bulgaria, som starter allerede 5. september. 19-åringen reiser sammen med sin tidligere sjakk-klasse på NTG. Dit skal også trener Simen Agdestein.