– Topp 10 er realistisk, men så små mål har jeg ikke

Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Tarjei J. SvensenJohan-Sebastian Christiansen. Foto: Tarjei J. Svensen

Johan-Sebastian Christiansen drømmer om EM-gull i Tsjekkia.

av Tarjei J. Svensen

Europamesterskapet for barn og ungdom under 18 startet i dag i Tsjekkias hovedstad Praha. Norge stiller med 35 deltakere fordelt på gruppene Gutter og Jenter under 12, 14, 16 og 18 år.

Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Et av Norges fremste håp, er Johan-Sebastian Christiansen i U18-klassen. Sandefjord-gutten med en rating på 2404, er rangert som nummer 19 i U18-klassen.

– Mye spennende partier og god kampsjakk, svarer Christiansen på hva vi kan forvente av ham i EM.

Christiansen er en erfaren spiller i aldersbestemte mesterskap og har en 9. plass fra U14 i Budva som sin beste plassering. Nå sikter han seg inn mot toppen.

– Det har gått veldig bra i det siste, så jeg føler at jeg er i veldig god form. Topp 10 er helt klart realistisk, men så småe mål har jeg ikke, sier 18-åringen, som ikke er kjent for å mangle selvtillit.

– Hvor viktig er EM for deg?

– EM er veldig viktig, hvertfall nå som det er mitt siste år. Jeg liker å matche meg mot andre unge talenter som også jobber med sjakk hele tiden, så da kan man også se hvor man ligger hen. I tillegg er de veldig oppdatert på teori så da kan det ofte bli mye spennende åpningsdueller, sier Christiansen.

– Hvor tøffe er disse turneringene?

– Ekstremt tøffe. Det er unge talenter som jobber med sjakk og blir bedre for hver dag, og man vet ikke alltid hvor de ligger selv om ratingen sier for eksempel 2100, så kan de kanskje være gode for 2300. De kommer i tillegg til de beste kjente juniorene, så dukker det alltid opp endel underratede juniorer som får vist seg her. Det er virkelig ikke lett!

På deltakerlisten i eldste klasse, som Christiansen spiller i, er russeren Maksim Vavulin (2559) høyest rangert, 154 poeng foran nordmannen.

Lynsjakk i OSS, her med Lars Oskar Hauge og Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Rolf Haug

Lynsjakk i OSS, her med Lars Oskar Hauge og Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Rolf Haug

I tillegg er OSS-spiller Lars Oskar Hauge rangert som nummer 25 med 2391 og Stavangers Andreas Fossan nummer 93 blant de 110 deltakerne i U18 med 2023.

– Jeg kjenner de fleste der, men mange nye navn som f.eks nr 3 som gikk oppp 300 forrige måned fra 2200 til 2500. og så er det i tillegg mange nye FM’er som kommer seg opp ved hjelp av k40. Men de er jo ikke dårlige.

– Det er jo veldig mange nordmenn i disse EM- og VM-ene etter hvert, hvordan har dere det under turneringene?

– Vi har det ofte hyggelig sosialt sett. Vi samles gjerne for en økt med litt fotball rett etter frokost, og så er vi litt med hverandre etter partiene.

Johan-Sebastian sier han har spesielt tro på Eivind Olav Risting, som er rangert som nummer 16 i U16-klassen.

– Han får revansje i år og kommer til å ta topp tre, sier han om 16-åringen som har hatt et utrolig sjakkår.

– Johan-Sebastian spiller med høy selvtillit

Kjetil Stokke. Foto: Rolf Haug,

Kjetil Stokke. Foto: Rolf Haug,

Internasjonal mester Kjetil Stokke, som sammen med Vegar Koi Gandrud og Abdullah Muhsen er med til Praha som norske trenere, trekker frem nettopp Christiansen som Norges største EM-håp.

– Johan-Sebastian gjør sjeldent store overseelser. Og jeg har inntrykk av at han spiller med høy selvtillit, noe som ofte er en stor fordel for å få spillet til å gli, sier Stokke.

Bergenseren får en travel jobb med å forberede de norske spillerne før rundene. Han har ikke full oversikt over alle de norske, men trekker frem et par andre som kan hevde seg i sine klasser.

– Både Hauge og Johannes Haug er brukbare spillere som kan hevde seg. Kaasen og Tryggestad er også gode i forhold til alderen. I tillegg har vi vel spillere som er mye opp og ned, som Risting og Merkesvik, påpeker Stokke.

Rundene i Praha begynner kl 15.00, med unntak av siste runde klokka 13. Et visst antall partier kan følges direkte på den offisielle nettsiden via Chess24.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 547 ganger, 1 besøk i dag)