I fjor endte Wesley So (22) på jumboplass i St. Louis. I år gikk han helt til topps etter å ha gått ubeseiret gjennom superturneringen.
av Tarjei J. Svensen
– Det er helt utrolig. Det er fantastisk. Jeg kan egentlig ikke forklare hvordan det føles. Jeg lever drømmen, sa en strålende glad Wesley So til kommentator Maurice Ashley i intervjuet etterpå.
I flere timer i forkant hadde den filipinsk-fødte amerikaneren ventet på avgjørelsen i partiet mellom Veselin Topalov og Levon Aronian. Bulgareren presset på for seier og hurtigsjakkomspill, men måtte til slutt nøye seg med remis.
Dermed var seirene over Hikaru Nakamura og Topalov i 1. – og 6. runde og sju remiser nok til at So kunne juble for å ha stått øverst på pallen for første gang i en superturnering.
So la aldri skjul på at strategien var å spille hardt på remis for å trygge seieren. Det ga ham 5,5 av 9, et halvt poeng foran kvartetten Aronian, Topalov, Fabiano Caruana og Viswanathan Anand.
– Jeg synes So virker å ha veldig potensiale. Han er et fenomen som er litt spesiell i stilen. Han kommer fra ingensteds og blir så god, sier Simen Agdestein til Matt & Patt.
Final standings! #SinquefieldCup pic.twitter.com/AIz2XeoSpk
— Grand Chess Tour (@GrandChessTour) August 15, 2016
– Han er litt feig i spillestilen, men det kommer nok med mer selvtillit. Han har ikke vært i verdenstoppen så lenge og er så til de grader ydmyk.
Seieren sikret amerikaneren 617.000 kroner inn på kontoen i tillegg til 11 ratingpoeng, noe som plasserer ham på 7. plass på verdensrankingen.
LES OGSÅ: Her er Caruana ett sekund unna pinlig tidstabbe
– Det er definitivt min største triumf noen gang. Med unntak av de to øverst rankede Magnus og Kramnik, så var alle de beste i verden her. Hvis Magnus hadde vært med, ville det blitt litt vanskeligere, innrømte So.
Den dypt religiøse 22-åringen takket Gud flere ganger undeveis i turneringen, og postet dette på sin Facebook-konto etter triumfen:
Uten Magnus Carlsen på plass i de to siste turneringene, ligger So nå svært godt an til også å vinner årets Grand Chess Tour.
Hikaru Nakamura er faktisk den eneste som kan ta ham igjen i sammendraget der de tre beste resultatene teller. Det vil i så fall sikre ham ytterligere 617.000 kroner i sammenlagtpremie.
Offentlig familiedrama
Wesley So ble tidlig regnet som et vidunderbarn og mulig utfordrer til Magnus Carlsen, en spiller han flere ganger har uttalt sin beundring for. Han var bare 14 år da han ble stormester og før sin 15-årsdag i 2008 ble han den yngste spilleren over 2600 i rating.
Det skulle ta ytterligere sju år før So nådde topp ti i verden, i februar 2015.
Da var det gått flere år siden han brøt med sin egen familie som ikke ville la ham satse fullt og helt på sjakk-karrieren på Filippinene. I stedet flyttet han til sin adoptivfamilie i Minnesota, eks-skuespilleren Lotis Key.
Senere kom han i konflikt med det omstridte sjakkparet Susan Polgar og ektemannen Paul Truong da han plutselig forlot Webster University i St. Louis der han gikk på et sjakkstipend. Moren gikk offentlig ut og uttrykte sin misnøye over valget i et intervju med Chessdom.
– Uansett hvor god han er som profesjonell sjakkspiller, så kan det aldri erstatte utdanning og en universitetsgrad. Alle oppfordret ham til å fortsette på skolen. Han har fortsatt mye å lære, sa moren i et intervju som også ble publisert på Polgars hjemmeside.
I fjor kulminerte det hele med et offentlig familiedrama under det amerikanske mesterskapet i St. Louis. Moren dukket opp midt på spillestedet og skal ha stilt et ultimatum om at So enten må tilbake til Webster eller bryte all kontakt med familien.
Moren gikk nok en gang offentlig ut i Chessdom og hevdet So var glad for å se henne i St. Louis. Helt feil, raste sønnen.
– Alle påstandene i intervjuet er triste, latterlige og fullstendig usanne, skrev So i et krasst svar på Facebook etterpå.
Det hele toppet seg da So ble dømt til tap mot Varuzhan Akobian i 9. runde for å ha skrevet notater under partiet. So hadde tidligere fått advarsler for det samme.
– Det er personlige problemer i familien min. Å prøve å fikse dem under turneringen, forårsaket mye stress. Det tok mye energi vekk fra brettet når jeg burde fokusere på partiet, sa So til Star Tribune.
Sos karriere ser nå ut til å være på riktig vei. Han er en viktig del av det amerikanske landslaget som sammen med Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura er regnet som store favoritter til å ta gullet i sjakk-OL i Baku.
Det ble ellers en svært jevn Sinquefield Cup der 32 av 45 partier endte med remis.
De to store skuffelsene var Anish Giri, med fattige 3 poeng, samt den ferske verdenstoeren Maxime Vachier-Lagrave som ikke klate å vinne mer enn ett parti.
Congrats to the organizers and of course Wesley! My result outside the brackets, everything about the #SinquefieldCup has been excellent!
— Anish Giri (@anishgiri) August 15, 2016
– 50 prosent er det svakeste resultatet på en stund. Det kunne ha vært verre, men det viser at jeg fortsatt må jobbe med en del ting og forsøke å forbedre meg i de neste turneringene. Magnus har en større ledelse på meg enn jeg har til nummer ti, så det viktigste er å spille bra, kommenterte Vachier-Lagrave til Ashley etterpå.
Årets Grand Chess Tour avsluttes med London Chess Classic, som begynner 9. desember.
Congratulations to #SinquefieldCup winner Wesley So of USA! Slow and steady won the race!
— Garry Kasparov (@Kasparov63) August 15, 2016
Total #GrandChessTour standings after the #SinquefieldCup pic.twitter.com/VHrJ1bSPZd
— Grand Chess Tour (@GrandChessTour) August 16, 2016
SE OGSÅ:
- Offisiell nettside
- Sluttrapport fra Chess24 og Chess.com.
- Oppdateringer via Twitter og Facebook