25 norske byer blir snytt for kinovisning av «Magnus»

2. september skulle 25 kinoer tilknyttet KinoAlliansen vise den etterlengtede dokumentarfilmen om Magnus Carlsen. Det blir det ikke noe av.

av Tarjei J. Svensen

Det blir ingen visning av dokumentarfilmen «Magnus» på de 25 norske kinoene som er tilknyttet KinoAlliansen i høst.

Det bekrefter styreleder Espen Jørgensen til Matt & Patt.

– Det er bare å beklage at man ikke kommer til enighet med distributøren. Det er vi lei oss for, sier Jørgensen.

Etter det Matt & Patt erfarer står striden om at distributøren Nordisk Film og produsenten VGTV ønsker å vise filmen på andre plattformer, som tv og nett, allerede kort tid etter at den er vist på det store lerretet – og i god tid før VM-matchen i november.

Det vil ikke KinoAlliansen gå med på.

– Det er avtalemessige forhold som økonomien mellom oss og distriutøren som er grunnen. Det er ikke noe dramatikk i det, men nå går det altså ut over filmen, sier Jørgensen.

Matt & Patt har forsøkt å komme i kontakt med Nordisk Film for en kommentar, uten å lykkes.

Visninger bare i de største byene

Magnus Carlsen på ferie i Seychellene, i en scene fra filmen. Foto: Moskus Film

Magnus Carlsen på ferie i Seychellene, i en scene fra filmen. Foto: Moskus Film

KinoAlliansen  er en forretningsallianse for kinobedrifter som skal forhandle frem forretningsavtaler og oppnå stordriftsfordeler for medlemmene.

Per 2015 besto den av kinoer i Bodø, Egersund, Elverum, Førde, Gjøvik, Hamar, Harstad, Karmøy, Kongsberg, Kongsvinger, Larvik, Lillehammer, Lørenskog, Mo i Rana, Molde, Mosjøen, Namsos, Porsgrunn, Sogndal, Steinkjer, Stord, Ullensaker, Voss og Årnes.

Selv om Carlsen-fansen i de mindre byene må smøre seg med litt tålmodighet, vil «Magnus» være tilgjengelig på kino i de største byene, som Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand, Fredrikstad og Tromsø fra 2. september.

Barnesjakklubber over hele landet har via Ungdommens Sjakkforbund fått tilbud om forhåndspremiere av «Magnus» fra 27. august, men det er nå kun kinoer som ikke er tilknyttet KinoAlliansen som vil ha muligheten til dette.

Kristoffer Gressli i Ungdommens Sjakkforbund sier til Matt & Patt at distributøren Nordisk Film likevel jobber med å arrangere egne forhåndsvisninger utenfor kinosalene.

Solgt til 38 land

Regissør Benjamin Ree med Magnus Carlsen. Foto: Moskus Film

Regissør Benjamin Ree med Magnus Carlsen. Foto: Moskus Film

Kinodokumentaren «Magnus» ble beskrevet som en sensasjon da den ble vist under Tribeca-festivalen i New York tidligere i år. Den 78 minutter engelskspråklige filmen er solgt til 38 land, blant annet USA, der den får full distribusjon.

22. august har «Magnus» premiere under den 44. filmfestivalen i Haugesund.

– Det blir fantastisk gøy endelig å ha premiere på «Magnus» i Norge, og jeg er veldig fornøyd med at det er under Haugesund filmfestival den skal vises. Jeg er spent på hvordan den blir tatt imot, sa regissør Benjamin Ree i en pressemelding.

VG-journalisten og filmskaperen fulgte Magnus Carlsen frem til han ble verdensmester i Chennai i 2013 og fikk unik tilgang til sjakkstjernen. Rundt 500 timer materiale ble klippet ned til 78 minutter.

– Den store utfordringen var også å få frem Magnus’ indre tanker og følelser på en filmatisk måte. I førsteutgaven brukte vi Magnus’ stemme som «voiceover», men dette endret vi. Vi bruker mye mer filmspråkets styrke med klipp, musikk, lyd og foto. Dette er emosjonelt mye mer givende, sier Ree til NRK.

P.S: Matt & Patt kommer med en anmeldelse av filmen før norgespremieren.

(Besøkt 2 351 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "25 norske byer blir snytt for kinovisning av «Magnus»"

  1. GeirTvedthaug | 15. august 2016 på 19:17 |

    Oj oj oj, sånn kan det gå når man setter mellomledere til å forhandle på vegne av 25 kinoer! Har denne Espen Jørgensen satt seg inn i hva dette er for noe? Trodde han at hans medlemmer (de 25 kinoene) tjener mer penger nå som filmen ikke vises der i det hele tatt? Flau bom på forhandlingsstrategien der! Kunne vært forståelig dersom han begrunnet det med fare for presedens, men hvor ofte vises filmer om en som skal ut i VM-match et par måneder senere? Klart dette er et opplagt unntak der tilgjengelighet før matchen er alfa og omega. Men dette er vel kinoer som i stor grad lever av kommunal støtte, så noen praktiske konsekvenser får det vel ikke for ham?

Stengt for kommentarer.