Her skal Magnus Carlsen og Sergey Karjakin spille VM-match

Skisse av Fulton Market i New York. Foto: AgonSkisse av Fulton Market i New York. Foto: Agon

Endelig er spillestedet offentliggjort.

av Tarjei J. Svensen

VM-matchen mellom Magnus Carlsen og Sergey Karjakin skal spilles i Fulton Market i South Street Seaport-distriktet på nedre del av Manhattan i New York. Stedet ligger fem minutters gange fra Wall Street og har utsikt til Brooklyn Bridge.

Det offentliggjorde den amerikanske storavisen Wall Street Journal tirsdag morgen norsk tid.

– Dette vil bli fenomenalt. Det blir banebrytende. Det kan bli et av de mest populære sjakkarrangementene verden har sett. Det sier jeg på grunn av Magnus, at det er i New York og med utgangspunkt i måten vi vil promotere kampen på. Hele byen vil ta del i den. Vi vil også ta i bruk helt ny teknologi. Alt vil forhåpentligvis bidra til å generere stor interesse, sier Agon-sjef Ilya Merenzon til Dagbladet.

Skisse av spillestedet. Foto: Agon

Skisse av spillestedet. Foto: Agon

Offentliggjøringen kommer etter flere måneder med spekulasjoner og rykter rundt om VM-matchen kan bli flyttet til Karjakins hjemland Russland.

Agon, selskapet som eier rettighetene til verdensmesterskapene av FIDE, har flere ganger måttet utsette annonseringen av spillestedet, til tross for forsikringer om at matchen vil finne sted i New York som planlagt.

Nå ser det ut til at ryktene kan legges døde en gang for alle.

– Spillestedet gjenspeiler at sjakk befestes som den raskest voksende sporten både med tanke på deltakelse og kommersiell appell, sier Merenzon til The Guardian.

Agon sier til Wall Street Journal at de vil sørge for utmerkede fasiliteter for tilskuere på spillestedet, slik at tilreisende kan følge begivenheten fra nært hold. Billetter vil legges ut på salg fra 17. august på VM-matchens nye hjemmeside.

Planen er ifølge Agon å gjøre Fulton Market til «den mest besøkte sjakkdestinasjonen i historien».

Flere andre lokaler, blant annet Trump Tower, ble vurdert som alternativ, men det er nå klart at spillerne skal sitte i en glassboks med utsikt over East River og Brooklyn Bridge.

Fra Fulton Market. Foto: Agon

Skisse fra Fulton Market. Foto: Agon

Ifølge Guardian skal Agon ha sikret seg flere store sponsorer, men disse vil ikke offentliggjøres før i slutten av august.

Dagbladet skriver at premiepotten er på én million euro, noe som er mimimum i henhold til Agons regler.

– I grove trekk er vi stort sett enige. Vi har ikke sett kontraktene ennå, men jeg vil tro at det går bra, sier Carlsens manager Espen Agdestein til Dagbladet.

VM-matchen spilles over tolv partier fra 11. – 30. november. Det er NRK i samarbeid med VG som sitter med TV-rettighetene til sjakk-VM. Matt & Patt vet at også TV 2 vil være til stede med dekning i New York.

vm-2016

(Besøkt 2 686 ganger, 1 besøk i dag)