Her er Fabiano Caruana ett sekund unna pinlig tidstabbe

Fabiano Caruana var nær kjempetabbe mot Peter Svidler. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess TourFabiano Caruana var nær kjempetabbe mot Peter Svidler. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

– Sekundene løper raskt når du bare har noen få igjen, sa amerikaneren som slapp med skrekken i St. Louis.

av Tarjei J. Svensen

Tre runder er spilt av superturneringen Sinquefield Cup i St. Louis i USA. Magnus Carlsen står over den tredje turneringen i Grand Chess Tour på grunn av VM-forberedelser, men de ti andre stjernene har tidvis klart å underholde sjakkfans verden rundt.

I 3. runde søndag kveld norsk tid, endte alle fem partiene remis i det som kanskje var den mest dramatiske runden hittil.

Caruana i tidsnødsdrama

Fabiano Caruana. Foto: Austin Fuller/Grand Chess Tour

Fabiano Caruana. Foto: Austin Fuller/Grand Chess Tour

Der kunne det endt tragisk for Fabiano Caruana i partiet mot Peter Svidler. Verdens fjerde høyest rankede sjakkspiller var i trøbbel mot sin russiske motstander, men holdt hodet kaldt i et vanskelig tårnsluttspill. Stillingen var innenfor remisgrensen, men presist forsvarsspill var nødvendg.

Med bare ni sekunder igjen på klokka, skulle 24-åringen gjøre sitt 40. trekk – det siste før tidskontrollen hvor spillerne får ny tid.

Det skulle være grei skuring for en proff som Caruana, men amerikaneren brukte sjokkerende nok sju av de ni sekundene på å ta avgjørelsen om neste trekk.

Ett sekund ble så brukt på å flytte tårnet fra f6 til g6. Dermed var Caruana bare ett fattig sekund fra å tape på tid.

Caruana har akkurat fått én time på klokka etter sitt 40. trekk. Foto: Skjermdump Grand Chess Tour

Caruana har akkurat fått én time på klokka etter sitt 40. trekk. Foto: Skjermdump Grand Chess Tour

– Wow, ett sekund! Hva er galt med deg, Fabiano? Gjør du dette i sjakk-OL, så har vi et problem. Det ville vært vært fryktelig å tape dette, utbrøt kommentator Maurice Ashley på sendingen.

– Det er ikke mulig! Yikes, sa Yasser Seirawan.

Partiet endte remis få trekk senere.

Se video av episoden her:

– Når du bare har noen få sekunder igjen, så løper de raskt. Jeg så på klokken at jeg hadde åtte sekunder igjen, plutselig var det bare ett, sa Caruana som innrømte at han var i skikkelig trøbbel underveis.

Jevnt etter tre runder

Ingen av spillerne har klart å vinne mer enn ett parti etter tre runder i St. Louis.

Dermed deler Wesley So, Viswanathan Anand, Levon Aronian og Veselin Topalov ledelsen med to poeng så langt.

Fra 1. runde i St. Louis. Foto: Austin Fuller/Grand Chess Tour

Fra 1. runde i St. Louis. Foto: Austin Fuller/Grand Chess Tour

Turneringens jumbo så langt, er Peter Svidler. Russeren erstattet på kort varsel en ryggplaget Vladimir Kramnik og kommer rett fra en tøff match i Sveits mot Maxime Vacher-Lagrave.

Svidler har slitt i innledningen av superturneringen i St. Louis med to tap. Det første av dem kom etter denne brøleren mot Veselin Topalov.

Ellers er det verdt å merke seg Viswanathan Anand, som brøt Maxime Vachier-Lagraves utrolige rekke på 67 partier uten tap.

Franskmannen hadde faktisk ikke tapt et eneste parti siden september i fjor og satte ny personlig rekord på august-listen med en rating på 2819. Bare seks spillere har hatt høyere rating i historien.

I partiet mot Anand, så det ut til at franskmannen skulle klare enda et parti uten tap, men Tigeren fra Madras slo tilbake etter et feilaktig offisersoffer.

sinquefield-cup

4. runde:

Aronian – Caruana
Nakamura – Topalov
Ding – Anand
So – Giri
Vachier-Lagrave – Svidler

Rundene i Sinquefield Cup starter 20.00 norsk tid og sendingene, med kommentatorene Maurice Ashley, Yasser Seirawan og Jennifer Shahade, kan følges direkte via Grand Chess Tours nettsider.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 970 ganger, 1 besøk i dag)