Raser mot kontroversielt VM-forslag: – Fullstendig skadelig for sjakken

Magnus Carlsen med sin andre VM-seier i Sotsji. Foto: Anastasia Karlovich/FIDEMagnus Carlsen med sin andre VM-seier i Sotsji. Foto: Anastasia Karlovich/FIDE

Snart kan Magnus Carlsen bli utfordret av hvem som helst bare vedkommende blar opp nok penger. Nå reagerer sjakkverdenen sterkt.

av Tarjei J. Svensen

Verdensjakkforbundet (FIDE) sliter økonomisk. Regnskapet for 2015, som presenteres under FIDEs kongress i Baku i september, viser et enormt underskudd på rundt ni millioner kroner.

Det er dramatisk for en organisasjon som kun kan vise til inntekter på rundt to millioner euro i 2015. Pengene kommer i stor grad fra diverse avgifter, blant annet fra de 185 medlemsforbundene.

Andrei Filatov. Foto: Smirnoffals, Wikipedia

Andrei Filatov. Foto: Smirnoffals, Wikipedia

Kanskje det er med dette i mente at det russiske sjakkforbundet nå har kommet opp med et oppsiktsvekkende forslag som skal gi mer penger i den fra før slunkne pengekassa.

Andrei Filatov, milliardær og den mektige lederen for det russiske sjakkforbundet, foreslår nå å åpne opp for at verdensmesteren kan ta i mot en utfordring fra hvem som helst bare vedkommende kan bla opp det nødvendige premiefondet samt kostnadene til matchen.

Hele 50 prosent av premiefondet skal gå direkte til FIDE. Presidenten selv har mulighet til å legge ned veto, ifølge forslaget.

Det kan absurd nok bety at milliardærer som Bill Gates eller Donald Trump faktisk kan utfordre Magnus Carlsen til VM-match.

Mer sannsynlig er det med utfordringer fra sterke stormestere som ikke er i stand til å vinne en vanlig kvalifisering.

Forslaget, som skal behandles under FIDEs kongress i Baku, har allerede møtt kraftig motstand i sjakkverdenen.

– Det ser ut som et forsøk på å ødelegge legitimiteten VM-tittelen hadde og gå tilbake til tiden før andre verdenskrig, sier stormester og kjent sjakkforfatter Mikhail Marin.

– Et idiotisk og latterlig forslag, skriver Dylan McClain, sjakkjournalist som jobber for Agon.

Også FIDE-kritiker og tidligere VM-utfordrer Nigel Short reagerer på sedvanlig vis.

Sutovsky: – Vil latterliggjøre sjakken

Emil Sutovsky. Foto: Facebook

Emil Sutovsky. Foto: Facebook

Emil Sutovsky, leder for Association of Chess Professionals (ACP), sjakkspillernes fagforening, har gått hardt ut mot forslaget.

– Det morsomme er at det er folk i det russiske sjakkforbundet som faktisk støtter forslaget om en Bill Gates – Magnus Carlsen-match. Andre leker med tanken om å la en spiller som «fortjener» en VM-match få sjansen til å kjøpe seg en slik sjanse. Begge alternativene er selvsagt fullstendig skadelig for sjakken, sier Sutovsky til Matt & Patt.

På sin åpne Facebook-side skriver han at en slik kommersiell match vil devaluere VM-tittelen og gjøre at sjakken mister ansikt. Det vil også gjøre verdensmesteren mindre tilgjengelig dersom han må spille flere VM-matcher.

Slike forslag er skadelig for sjakken som sport, mener han. ACP-lederen har nå startet en underskiftskampanje mot forslaget.

– Først og fremst vil dette latterliggjøre sjakken. Det andre er at det har ingenting å gjøre med sjakk som sport. Hvorfor skal en spiller få en slik sjanse hvis han ikke har fortjent det? Hvorfor? spør Sutovsky undrende.

Israeleren sitter i FIDEs VM-komité og forteller at det er en betydelig sjanse for at det faktisk blir vedtatt på kongressen i september. Stormesteren mener derfor at det er viktig at sjakkverdenen viser sin motstand allerede nå.

– Situasjonen er veldig skummel. Jeg vet at sentrale personer i FIDE støtter forslaget, ikke minst Filatov selv, som er en veldig innflytelsesrik visepresident i FIDE, sier Sutovsky.

Lahlum slakter forslaget: – En utvikling jeg ikke ønsker

Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lahlum Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Sjakk-kommentator og turneringsleder Hans Olav Lahlum er «100 prosent negativ» til forslaget.

– Jeg er mot dette her stort sett av alle mulige årsaker. Det vil åpenbart virke veldig sportslig urettferdig om sjansene dine til å få en VM-match ikke påvirkes av spillestyrke som nå, men av hvilket land du kommer fra og hvilke kontakter du har, sier Lahlum til Matt & Patt.

– Dette er en mulighet for en del spillere som ikke vil klare å kvalifisere seg, men som har mye kontakter og kommer fra store sponsorer. Det er lett å se at stormaktene her kommer opp. Det er en utvikling jeg ikke ønsker, sier Lahlum og trekker frem russiske og amerikanske toppspillere som mulige utfordrere.

Den kjente sjakkpersonligheten synes dagens system med VM-match annet hvert år er nok og at verdensmesteren vil bli vel travelt opptatt dersom han hvert år skal kunne utfordres hvert år.

Lahlum påpeker at forslaget minner mye om slik VM-systemet fungerte før andre verdenskrig.

– Det var slik det var med Lasker, Capablanca og Alekhine. Utfordreren måtte få på plass sponsorer og skaffe tilstrekkelige garantier. Så var det fritt opp til verdensmesteren og avgjøre hvem man ville ta i mot utfordringen fra. Systemet gikk man bort fra fordi man ønsket mer sportslige kriterier, avslutter Lahlum.

Carlsens manager kritisk til forslaget

Manager Espen Agdestein har ikke diskutert saken med verdensmesteren selv, men sier på generelt grunnlag at han er kritisk til et slikt forslag

– Jeg er skeptisk til at det er penger som skal være det viktigste kriteriet til å få spille VM-match. Det beste er normalt at det er det sportslige som avgjør. Det er viktig ikke minst for sjakkens integritet, sier Agdestein.

(Besøkt 3 586 ganger, 1 besøk i dag)

8 kommentarer på "Raser mot kontroversielt VM-forslag: – Fullstendig skadelig for sjakken"

 1. Trond-Arne Ausdal | 4. august 2016 på 21:58 |

  At det i det hele tatt foreslås vitner om total galskap. En skulle tro FIDE var en gjeng eremitter totalt avsondret fra resten av verden, som dermed ble i stand til å komme med helt sinnssyke forslag man ikke engang hadde turt å tenke bare for seg selv hadde man visst hva resten av verden vil tenke og mene.
  Hvem har lav nok moral til å ville kjøpe seg muligheten til å bli verdensmester? Ikke bare vil man sannsynligvis tape. Man vil også for alltid bli stemplet som en skruppelløs idiot.

  Jeg måtte rett og slett se på kalenderen bare for å sikre meg at det ikke er 1.april…

  • Må understreke at forslaget kommer fra det russiske sjakkforbundet, ikke FIDE, selv om forskjellen mellom de to organisasjonene noen ganger kan virke klar.

 2. Ronny Hauge | 5. august 2016 på 00:40 |

  Idiotisk forslag.T.o.m. FIDE, vil ikke vedta dette. Er nok heller ingen pengesterk person, med vettet i behold, som vil «kjøpe» fornedring. Showturneringer derimot, hvor kjendiser kjøper seg inn, kan vel være en ide. Proffene får startpenger, som i andre idretter/sporter, og FIDE får sin andel. Skaper ytterligere interesse for Sjakk.

 3. Ole Jørgen Vesterengen | 5. august 2016 på 01:30 |

  Hvis noen kjøper seg en VM-match hvert år så kan jo Magnus med enkelhet trone på toppen av sjakkpyramiden i nærmest all overskuelig fremtid. Tenk så flott at lille Norge kan inneha VM-tittelen i, tja, la oss si 50 år. Jeg stemmer for.

 4. Vegard Martinsen | 5. august 2016 på 08:22 |

  Tidligere (før WW2) var det vel slik at mesteren selv kunne si Ja eller Nei til en utfordrer. Men dette forslaget innebærer vel at dersom utfordreren har nok penger, og FIDE sier Ja, så må mesteren stille opp.

  Da er dette et vanvittig forslag,

 5. Mer interessant enn dette tulleforslaget er hvordan FIDE kan tape så mye penger.

 6. FIDE er totalt gjennomkorrupt. Pengene forsvinner i ulilke private lommer bla for å sikre den superkorrupte FIDEpresidenten gjennvalg. FIDE er minst like korrupt som FIFA bare i mindre målestokk. FIDE har mer enn nok penger til å klare seg økonomisk – betinget av at de holder sin sti ren hvilket ikke gjøres.

 7. Det verste er at forslaget kan bli vedtatt på kongressen. FIDE og russerne kjøper stemmer nok slik at forslaget går gjennom. Faren for det er meget reell.
  Tom Jenkins

Stengt for kommentarer.