Ett trekk kostet Jon Ludvig dyrt. Les full rapport fra Nordens største sjakkfestival.
av Tarjei J. Svensen
Jon Ludvig Hammer (26) endte til slutt på sjette plass i monsterturneringen Xtracon Chess Open, som ble avsluttet i Helsingør i Danmark i dag.
26-åringen var en av hele sju spillere som tok 8 poeng på de ti rundene, men det var den unge tyske stormesteren Mathias Bluebaum gikk til topps blant de 398 deltakerne i Danmark.
19-åringen forble ubeseiret etter en avsluttende remis mot egyptiske Bassem Amin, som tok 3. plassen. Den tidligere storspilleren Alexei Shirov fra Latvia måtte nøye seg med 2. plass.
SE OGSÅ: Endelig resultatliste i Xtracon Chess Open
Hammer var før siste runde i firedelt ledelse, men måtte etter remisen i siste runde se fem spillere foran seg på grunn av dårligere kvalitet.
Hammer: – En kostbar feil
Nordmannen var uansett svært nær ved å stikke av med turneringsseieren etter at han i 10. runde sto til vinst i et ulidelig spennende sluttspill mot den franske stormesterveteranen Jean-Marc Degraeve.
Hadde 26-åringen funnet vinsttrekket 44…Lxh4, ville det ganske sikkert vært en norsk vinner i Danmark.
– Ett godt trekk fra klar førsteplass. Veldig bokstavelig talt en kostbar feil, skrev Hammer på Twitter etterpå.
One good move away from winning clear first. Very literally a costly mistake. https://t.co/QuZRsfFOP8
— Jon Ludvig Hammer (@gmjlh) July 31, 2016
– Jon Ludvigs kampvilje var virkelig beundringsverdig i dag. Han avslo repetisjon med svart to ganger og klarte å skape vinstsjanser ut av ingenting, sier toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt.
For Hammers del endte det dermed med en prestasjon litt under forventet score og et ratingtap på i overkant av ett poeng.
Men det kunne sett ganske annerledes ut om norgestoeren ikke hadde startet spurten i tide.
Matt & Patt skrev tidligere i uken om Hammers svake start med «bare» 3,5 poeng på de første fem rundene. Så tok Hammer seg kraftig sammen.
26-åringen vant de fire neste partiene i stor stil, inkludert en knusende seier over stormesteren Sabino Brunello i 9. runde. Hammer fikk inn en knallsterk forberedelse og ofret tre bønder i åpningen.
Etter bare 20 trekk ga italieneren opp i en håpløs stilling.
2016 startet svært bra for norgestoeren som for første gang gikk over 2700 og satte ny bestenotering. Etter svake resultater i Eliteserien, Europamesterskapet og det franske lagmesterskapet falt Hammer som en stein og falt ut av listen over verdens 100 beste sjakkspillere.
På den ferske august-listen er Hammer nummer 105.
– Det så ut som en bekymringsverdig fortsettelse av den dårlige formen, men avslutningen var imponerende og han ser ut til å ha gjenfunnet formen. Energien og killerinstinktet er godt nytt før sjakk-OL, sier toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt.
Solid av Simen
En som ikke skal spille i sjakk-OL, er Simen Agdestein (49). Veteranen har ikke spilt siden Reykjavik Open i mars og valgte også å trekke seg fra Landsturneringen på kort varsel for å tilbringe tid med familien.
Agdestein fant heldigvis tid til sin første opptreden i Helsingør. Det endte til slutt med en prestasjon litt under forventet score med 7,5 poeng og 13. plass og et ratingtap på cirka ett poeng.
49-åringen kan likevel være godt fornøyd med å ha gått ubeseiret gjennom turneringen. Fem remiser var imidlertid én for mye til at han kunne tukte teten.
Agdesteins var ikke i nærheten av å skape vinstsjanser mot russeren Vladimir Burmakin i siste runde, men burde nok fått mer ut av merbonden mot Erik Zude i 8. runde.
Et av veteranens bedre partier, var trolig denne knusende seieren over danske Bjørn Møller Ochsner i 9. runde.
Norgestoeren lå på delt 1. plass før 10. – og siste runde og fikk underveis en vunnet stilling mot den franske stormesterveteranen Jean-Marc Degraeve.
Johan-Sebastian Christiansen nærmere stormesternapp
Et av Norges mange unge sjakkhåp, er Johan-Sebastian Christiansen (18), som virker å rykke stadig nærmere å kunne kjempe om stormesternapp.
Til tross for to avsluttende tap for Julio Granda Zuniga og Laurent Fressinet, gjorde sandefjordingen et av sine beste resultater i karrieren med 6,5 poeng og en ratingprestasjon på 2472.
Høydepunktet var avslutningen mot Islands toppspiller Hjorvar Steinn Gretarsson i 8. runde.
Paul Johansen (60) nær sensasjon
Den største norske snakkisen i Helsingør, kunne imidlertid blitt Paul Johansen (60).
Mossingen var i 9. runde bare et halvt poeng unna å ta et sensasjonelt IM-napp, men måtte til slutt gi tapt for Jonathan Carlstedt i en stilling som lenge var helt i balanse.
Johansen fikk en ny sjanse i 10. runde, men Julian Kramer (2341) ble for sterk.
60-åringen har likevel mye å glede seg over, blant annet denne enkle seieren i 8. runde mot den norske tenåringen Johannes Haug.
Johansen vant sin ratinggruppe for spillere under 2100.
Det var flere gode prestasjoner å glede seg over blant de 121 norske deltakerne i Helsingør.
SE OGSÅ: Alle norske resultater
Kristian Stuvik Holm (18) gjorde en prestasjon på det jevne med 7 poeng og 29. plass, men spilte som så mange ganger før litt for mange remiser til å være i nærheten av stormesternapp.
Et annet godt resultat stor Andreas G. Tryggestad (14) for. Nordstrand-spilleren endte på 56. plass med 6,5 poeng og en prestasjon på 2317. 14-åringen avsluttet sterkt, blant annet med remiser mot seniorverdensmester Jens Kristiansen (2410) og Carsten Høi (2386).
I tillegg til Paul Johansen (2001-2100), vant også Alseit Kizatbay (1901-2000), Dag Andersen (1801-1900), Tor Arne Heim Andberg (1701-1800) og Fredrik Lytomt Jacbosen sine ratinggrupper.
Enorm festival
Xtracon Chess Open er Nordens største sjakkfestival og tidligere kjent som Politiken Cup. I fjor ble det satt ny rekord med 430 deltakere.
I tillegg er det flere sidearrangementer som simultaner, foredrag, lynturneringer, barnesjakk og konkurranser. Fra sidelinjen ser festivalen bare ut til å bli bedre og bedre for hvert år som går.
I år hentet arrangøren dessuten inn Boris Gelfand, som sammen med Jacob Aagaard holdt foredrag om sin nye bok og deltok i en lynturnering som han til slutt vant. Den levende legenden dukket også opp som med-kommentator sammen med Per Andreasen.
Noe av det mest imponerende arrangøren kan vise til, er de nærmere 200 partiene som er tilgjengelig for gjennomspilling under en time etter runden. Selv på dobbeltrunden, altså med 400 partier å legge inn (minus 2x 47 liveoverførte partier), var disse raskt tilgjengelig på nett.
Neste års festival er terminfestet til 22. – 30. juli.
SE OGSÅ:
- Offisielle nettsider
- Resultater via Chess-Results
- 47 direktesendte partier via Chess24
- Livekommentarer ved Per Andreasen