Her skal Salomon, Tari, Agdestein og Hammer i aksjon

Johan, Aryan, Simen og Jon Ludvig i aksjon denne og neste uke. Foto: Rolf Haug/Yerazik KhachatourianJohan, Aryan, Simen og Jon Ludvig i aksjon denne og neste uke. Foto: Rolf Haug/Yerazik Khachatourian/Tarjei J. Svensen

Sommerturneringene er i full gang. Her skal de norske toppspillerne spille.

av Tarjei J. Svensen

Sommeren er høysesong for sjakkturneringer rundt om i Europa og mange griper sjansen til å kombinere sjakk og ferie.

Verdensmester Magnus Carlsen avslutter i dag superturneringen i Bilbao, der temperaturen mandag bikket 40 varmegrader.

– Jeg er veldig glad for at denne turneringen er om sommeren, for det er veldig fint her nå, sa Carlsen om turneringen, som tidligere er blitt arrangert på høsten.

Carlsen er imidlertid ikke den eneste norske toppspilleren i aksjon i den spanske havnebyen. Eks-Carlsen-trener Torbjørn R. Hansen samt VM-lege Brede A. Kvisvik deltar i den åpne turneringen, som også avsluttes med 10. runde lørdag.

Hansen er på 5. plass med 19 poeng, mens Kvisvik er nummer 22 med 15 poeng i feltet med 99 deltakere.

Men selv om Bilbao Masters går mot slutten, er det mye sjakk å se frem til med norske spillere i aksjon. Her følger en oversikt:

Hammer og Agdestein i Danmark

Jon Ludvig Hammer and Laurent Fressinet. Photo: Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig Hammer og Laurent Fressinet. Foto: Tarjei J. Svensen

XtraCon Chess Open, tidligere kjent som Politiken Cup, arrangeres i danske Helsingør og er Nordens største og kanskje mest velorganiserte åpne turnering. Av de 397 påmeldte deltakerne er hele 121 av dem norske, nesten like mange som antall danske (156).1. runde begynner i dag og spilles med ti runder frem til 31. juli.

Jon Ludvig Hammer og Simen Agdestein er Norges store håp, rangert som nummer 6 og 11 i feltet med hele 27 stormestere. Nappkandidatene Johan-Sebastian Christiansen (18) og Kristian Stuvik Holm (18), samt Eivind Olav Risting (16) skal også holdes følge med. Sistnevnte sikret et overraskende IM-napp i denne turneringen i fjor.

Ekstra spennende blir det også å følge den 7-årige miniputtsensasjonen Aksel Bu Kvaløy i sin første store internasjonale turnering.

SE OGSÅ: Aksel (7) er tidenes yngste norgesmester i miniputt

Førsterangert er den Spania-baserte peruvianeren Julio Granda Zuniga (2699), som tidligere i år klarte kunststykket å passere 2700 i en alder av 49 år. Blant de fremste konkurrentene er Laurent Fressinet, Alexei Shirov og Alexey Dreev.

1. runde begynner klokken 14:00 og det er 47 partier som kan følges direkte med kommentarer av Per Andreasen.

13 nordmenn i ferieparadis utenfor Barcelona

Sitges i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

Sitges i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

I fjor var Matt & Patt sammen med fem andre nordmenn i ferieparadiset Sitges, en knapp time utenfor Barcelona. Den sterke åpne turneringen Vila de Sitges startet fredag med 15 nordmenn på startstreken fordelt på de to gruppene.

SE OGSÅ: Deltakerliste i Sitges

Drammenserne Lars Hjelmås leder en større delegasjon fra Drammen sjakklubb, som også består av Lars Breivik, Geir Ivar Henriksen og Frode Ludvigsen. Odin Blikra Vea fra Stavanger er også på plass med bortimot hele familien i turneringen.

Sergey Volkov (2604) og Jorge Cori (2602) er høyest rangert blant seks stormestere.

1. runde startet fredag og turneringen varer frem til 30. juli.

Aryan Tari til Tyrkia

Aryan Tari. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Aryan Tari. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Norges 12. stormester Aryan Tari (17) reiste fredag til Izmir i Tyrkia for å delta i den tyrkiske «superligaen», som begynner mandag 25. juli og spilles med 13 runder frem til 5. august.

17-åringen stiller på 2. bord (av åtte totalt) for T.S Alyans Satranc Spor Kulübü og kan vente seg sterke motstandere som Alexander Ipatov (2657), Ivan Lopez Salgado (2651), Dragan Solak (2633) og Mustafa Yilmaz (2622).

SE OGSÅ: Lagoppstillinger i den tyrkiske superligaen

Blant de andre deltakerne i mesterskapet, er stjernespillere som Vassily Ivanchuk, Shakrhiyar Mamedyarov, Ernesto Inarkiev, Baadur Jobava og Ivan Cheparinov. På grunn av den usikre situasjonen i Tyrkia, skal det imidlertid uklart om alle disse dukker opp.

Rundene starter 14:00 norsk tid, med dobbeltrunde 3. august (start klokken 9:00 og 16:00 3. august).

Kan Johan Salomon fortsette suksessen?

Johan Salomon. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Johan Salomon. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Den rykende ferske norgesmesteren Johan Salomon (19) deltar i Cannes Open, en åpen turnering der 19-åringen er rangert som nummer fire blant 38 deltakere, bak stormesteren Maxime Lagarde (2574).

SE OGSÅ: Deltakerliste i Cannes Open

Det ser ikke ut til å være nok stormestere med for at det er mulig å ta stormesternapp, men forhåpentligvis kan Nordstrand-spilleren ta med seg noen ratingpoeng hjem til Norge og skaffe seg enda mer selvtillit før han tar for alvor tar fatt på friåret fra skolen.

Salomon får med seg Lars Oskar Hauge (17) til Cannes. OSS-spilleren er rangert som nummer seks i feltet.

P.S: Matt & Patt nyter for tiden ferie i varmere strøk i Kroatia og kommer ikke til å følge disse turneringene like tett som vanlig.

Det anbefales derfor å følge Bergens Schakklubbs sider for oppdateringer fra disse turneringene.

(Besøkt 1 365 ganger, 1 besøk i dag)