Det er én ting NM-generalen ville endret på

NM-general Jan Sigmund Berglund er glad for alle de positive tilbakemeldingene fra deltakerne. Foto: Tarjei J. Svensen

Jan Sigmund Berglund blir «nesten rørt» når han hører alle de positive tilbakemeldingene fra deltakerne.

av Tarjei J. Svensen

Årets Landsturnering i Tromsø har vært en sjakklig fest for deltakere, arrangører og hjemmesittere.

Tilbakemeldingene har vært gjennomgående gode, noe som kom godt frem da Matt & Patt snakket med fem deltakere og foresatte tidligere i uken.

«Kjempebra», «gjennomført profesjonelt» og «alt er på stell», var blant de mange positive tilbakemeldingene som ble gitt.

Fem ga arrangementet terningkast fem, mens den siste ga full score med seks prikker på terningen.

Fornøyd NM-general

Jan Sigmund Berglund. Foto: Tarjei J. Svensen

Jan Sigmund Berglund. Foto: Tarjei J. Svensen

Det gleder NM-general Jan Sigmund Berglund i Tromsø sjakklubb.

– Oj, jeg blir nesten rørt når jeg hører det. Det er veldig artig, er hans umiddelbare kommentar.

Han forteller videre:

– Vi har jobbet mye og stått på og prøvd å tenkt ut hva som kunne skje. Planleggingen var lang. Vi prøvde å tenke ut alle scenarier som kunne skje. Jeg kjente at jeg ble utrolig rolig, for vi var så mange som tok grep og det er klart at det er det som merkes.

Berglund sier det er «frøktelig viktig» med mange som bidrar i arrangementet.

– Jeg tror også det er viktig at det ikke er bare er én ansvarlig, men at det er mange ansvarlige hvor dem styrer selvstendig sammen med den gruppa de er i.

Han er godt fornøyd med hvordan arrangementet har gått.

– Det har vært noen humper med dårlig luft i de første rundene og det har vært noen småting som kommer opp Ingenting går helt som planlagt, men vi har kommet over dette også, sier Berglund.

– Tromsø gjør det godt på hjemmebane og avisene dekker arrangementet godt. Det har ikke vært sykdom. Vi har også klart å få spennende livesending. Bulletengen synes vi selv er veldig bra. Og folk skryter av maten, påpeker NM-generalen.

Slik så det ut på Tromstun ungdomsskole like før start. Foto: Tarjei J. Svensen

Slik så det ut på Tromstun ungdomsskole like før start. Foto: Tarjei J. Svensen

Ville droppet dobbeltrunden

– Hva er dere mest fornøyd med, hvis du kan trekke frem én ting som dere har gjort bra?

– Det jeg er mest fornøyd med er at det er så mange som bidrar. Jeg har hatt arrangement hvor det har vært få som har arrangert, og det er tungt. Her føles det så lett for det er så mange som er selvgående og tar oppgavene og har ansvar. Når jeg skal være general over det hele, så er jeg trygg på at det går fint i alle ledd. Det er jeg mest fornøyd med.

Berglund sier de er rundt 30-40 personer som bidrar med arrangementet. Da er ikke dommerne medregnet.

– Jeg har fått to skriftlige klager. Vi måtte lufte de første dagene, men da ble det kaldt ved døra. Men da måtte vi lufte kortere, og ikke så lenge om gangen. Så fikk jeg også en om at mikrofonen de første dagene måtte skrus opp, slik at det hørtes lengre ned i hallen.

– Hvis du kunne skru tida tilbake og gjort noe annerledes, hva ville du gjort da?

– Da hadde vi valgt å gå for ni dager og ikke ha dobbeltrunde. For den dagen var lang. Den er lang for spillerne, men den er også lang for arrangøren. Den ville gitt mer rom for litt mer sosialt. Det vil jeg råde fremtidige arrangører til: Gå for ni dager.

– Kantina går med dundrende overskudd

– Andre råd til fremtidige arrangører?

– Det må være å satse på det sosiale. Og kantina. Arrangører kan få inn ganske mye netto. Man kan få mat gratis i butikkene og selge det rimelig i kantina. Så har man få kostnader. Engasjer foreldrene til de unge. Det har vi klart å gjøre ganske bra i Tromsø. Sjakklubben drives helt og holdent av foreldrene. Da tar man ansvar.  De er en fantastisk ressurs.

Folk var godt fornøyd med spillelokalet Tromstun skole. Foto: Tarjei J. Svensen

Folk var godt fornøyd med spillelokalet Tromstun skole. Foto: Tarjei J. Svensen

NM-generalen forteller at kantina ligger an til å gå med «dundrende overskudd».

– Arrangementsmessig klarer vi vel en 500-kroning i overskudd på hver sideturnering, sånn omtrent. Den går i alle fall ikke i minus. Vi går kanskje 50.000 i pluss på det arrangementmessige og da har jeg ikke telt med kantina.

Inntektene skal gå til ungdomsklubben og støtte til turneringsvirksomhet. I tillegg har klubben en drøm om å klare å finansiere et klubbhus.

NSFs generalsekretær: – De har gjort en god jobb

Generalsekretær Geir Nesheim. Foto: Tarjei J. Svensen

Generalsekretær Geir Nesheim. Foto: Tarjei J. Svensen

Norges Sjakkforbunds generalsekretær Geir Nesheim, som selv deltar i klasse 2, roser Tromsø sjakklubb.

– Jeg er veldig fornøyd. Det er rekorddeltakelse i Nord-Norge. Stemningen er veldig god og jeg har inntrykk av at de har lykkes med stedet, litt utenfor sentrum, men det fungerer. Det er fin atmosfære her. Jeg synes de har bra sidearrangementer. Kantinen fungerer godt. Nå har også Øystein Brekke kommet med sin butikk. Alt i alt er jeg fornøyd med arrangementet og jeg synes de har gjort en god jobb, sier Nesheim.

Stavanger sjakklubb arrangerer neste års Landsturnering 30. – juni – 8. juli. De har hatt møter med Tromsø-arrangøren og generalsekretæren for å stille best mulig forberedt til neste år.

Påmeldingen er allerede åpnet.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 430 ganger, 1 besøk i dag)