Carlsen herjet med Karjakin – leder i Bilbao

Karjakin og CarlsenFoto: Bilbao Masters

Magnus Carlsen har fått et viktig psykologisk overtak på Sergey Karjakin før VM-matchen i november. Nå er marerittstarten i Bilbao plutselig blitt til ledelse.

av Tarjei J. Svensen

(Magnus Carlsen – Sergey Karjakin 1-0): Verdensmesteren brukte litt over tre timer på å slå sin kommende VM-motstander i 3. runde av Bilbao Masters fredag.

Det var på mange måter en klassisk Carlsen-seier der nordmannen fikk en liten fordel ut fra åpningen. Russeren svekket kongestillingen, noe Carlsen effektivt utnyttet. Det var virkelig klasseforskjell på de to jevnaldrende rivalene i dag.

– Det er sagt minst tusen ganger før, men det er helt utrolig hvordan han klarer å få disse stillingene der han kan spille på en minimal fordel, sa Fiona Steil-Antoni på Chess24s sending etter åpningen.

Carlsen bygde sakte men sikkert opp en betydelig fordel, og russeren klarte ikke å stoppe angrepet på kongefløyen. Etter 40 trekk var det slutt.

– Tapet i første runde tvang meg til å spille litt skarpere, uttalte Carlsen på pressekonferansen etterpå, ifølge Chess24.

Magnus Carlsen i Bilbao

Foto: David Llada

Carlsens er nå ubeseiret på de ti siste oppgjørene mot russeren. Det var nordmannens fjerde seier over Karjakin på de 20 gangene de har møttes siden januar 2005.

De fem siste oppgjørene har endt remis, mens Karjakin ikke har vunnet et eneste parti siden 2012. Det kan bli viktig psykologisk før VM-matchen i november.

– Jeg blir sjokkert om ikke Magnus vinner den, kommenterte stormester Jan Gustafsson på Chess24s sending, og mente nordmannen er soleklar favoritt.

– En typisk Magnus-seier – han matter uten å ofre noen bønder, kommenterte han spøkefullt etterpå.

De to andre oppgjørene i denne runden mellom Giri og Wesley So, samt Nakamura mot Wei Yi endte remis.

Åpnet med sjokktap – nå i ledelse

Onsdag fikk Carlsen den verst tenkelige starten med tap for Hikaru Nakamura, amerikaneren han på 30 partier aldri hadde tapt for.

– Det er bare å gratulere Hikaru. Han spilte mye bedre enn meg, sa Carlsen til Dagbladet, og la til amerikaneren taklet den kompliserte stillingen bedre enn ham.

Med to strake seire, er Carlsens marerittstart nå plutselig blitt til ledelse alene med 6 poeng. Nakamura står med 5 poeng, Giri og So har 3, mens Karjakin og Wei Yi har 2 poeng.

Lørdag skal Carlsen spille med hvit mot Wesley So fra USA.  Nordmannen har aldri tapt for den filipinsk-fødte 22-åringen på fem møter. Den eneste seieren kom i 2015, med hvite brikker.

Carlsen jakter årets fjerde triumf etter å ha gått til topps i Wijk aan Zee, Stavanger samt lyn- og hurtigsjakkturneringen i Leuven så langt i år. Bilbao Masters har han vunnet to ganger før, i 2011 og 2012.

– Det er et veldig hardt felt. Magnus viste brukbar form og har vært god i det siste. Så får vi se om han har holdt formen vedlike, sa manager Espen Agdestein til Matt & Patt før turneringen.

Det spilles totalt ti runder med start klokken 16:00 hver dag der spillerne skal møte hverandre to ganger. Det er én hviledag etter 5. runde mandag 18. juli.

Matt & Patt vil være på plass i Bilbao fra og med 4. runde lørdag.

Carlsens resultater i Bilbao:

1. runde 13. juli: Hvit mot Hikaru Nakamura (Tap)
2. runde 14. juli: Svart mot Wei Yi (Seier)
3. runde 15. juli: Hvit mot Sergey Karjakin (Seier)
4. runde 16. juli: Hvit mot Wesley So
5. runde 17. juli: Svart mot Anish Giri
6. runde 19. juli: Svart mot Hikaru Nakamura
7. runde 20. juli: Hvit mot Wei Yi
8. runde 21. juli: Svart mot Sergey Karjakin
9. runde 22. juli: Svart mot Wesley So
10. runde 23. juli: Hvit mot Anish Giri

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 159 ganger, 1 besøk i dag)