– Mye bør være på plass i juli. Ellers er det litt ubekvemt

Carlsen med sin manager Espen Agdestein. Foto: Tarjei J. SvensenCarlsen med sin manager Espen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein mener Agon-sjefens brutte løfter er uheldig, men har likevel tro på at VM-matchen går i New York som planlagt.

av Tarjei J. Svensen

Det er under fire måneder til nordmannen etter planen skal spille VM-kamp mot russeren Sergey Karjakin i New York. Likevel har verken FIDE eller Agon, selskapet som eier rettighetene til matchen, offentliggjort noen detaljer rundt hvor det hele skal foregå.

Det vekker sterke spekulasjoner fra sentrale personer i sjakkmiljøet som mener mye tyder på at Russland vil flytte hele VM hjem til seg.

At den kontroversielle FIDE-presidenten Kirsan Ilyumzhinov også har problemer med amerikanske myndigheter, legger heller ingen demper på spekulasjonene.

– Skjønner spekulasjonene

Blant de som mener det er gode sjanser for at matchen ikke kommer til å finne sted i New York, er New in Chess-redaktør og journalist Dirk Jan ten Geuzendam. Men fremst i køen av spekulanter, er likevel tidligere VM-utfordrer Nigel Short og Silvio Danailov, kontroversiell eks-president i ECU (European Chess Union), nå president i det bulgarske sjakkforbundet.

Disse meldingene har også Carlsens manager Espen Agdestein fått med seg.

Espen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Espen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

– Jeg skjønner spekulasjonene veldig godt. Det er jo ikke heldig at man sier en ting, så skjer det ikke. For Agons kredibiltet så er det viktig at det skjer noe i løpet av juli, sier Carlsen-manager Espen Agdestein til Matt & Patt.

12. april avviste Agon-sjef Ilya Merenzon alle spekulasjonene og garanterte overfor Matt & Patt at matchen vil holdes i New York som planlagt.

– Dette har jeg ikke hørt noe som helst om. Det er ikke gjort noe forsøk på å få matchen flyttet. Ikke i nærheten en gang. Seriøst, sa Merenzon.

I et intervju publisert på FIDEs nettsider 26. mai uttalte Merenzon også følgende:

Kontrakten mellom FIDE og Agon ferdigstilles og signeres. Kontraktene mellom spillerne og FIDE vil ferdigstilles i løpet av de neste to-tre ukene. Ikke glem at det var først nylig fikk vite hvem som ble utfordrer.

Sju uker etter disse uttalelsene, er fortsatt ingen kontrakter signert. Det bekrefter manager Agdestein.

Ilya Merenzon. Foto: Yerazik Khachatourian

Ilya Merenzon. Foto: Yerazik Khachatourian

– Det er ikke signert noen kontrakter, men Ilya Merenzon er i New York nå. Han holder på med de siste detaljene innenfor et spekter av områder. Vi forventer at det blir annonsert ganske mye, både spillested og en del andre forhold i løpet av veldig kort tid. Det er det som vi får høre fra Agon, sier manageren.

– Er dere godt informert om prosessen fra Agon?

– Vel, vi hører på det Ilya sier. Så får vi se at det blir en realitet. Det skal bli veldig godt å få ting på plass, for nå begynner det å nærme seg. Mye bør være på plass i juli, synes jeg. Ellers er det litt ubekvemt, mener Agdestein.

Manageren sier videre at det er ingen grunn til å tvile på at alt går etter planen, men innrømmer at det er lov å ha en viss sunn skepsis frem til alt er i boks.

Matt & Patt har stilt flere spørsmål til Agon om VM-matchen, med følgende svar:

Vi gir ingen intervjuer ettersom vi planlegger offentliggjøringer og utsending av nyheter basert på markedstidslinjen. Vi kommer med mer informasjon så snart dette er klart.

Agon-sjefen har tidligere bekreftet at Trump Tower er ett av mange alternativer til spillested, men etter det Matt & Patt erfarer, er ikke dette lenger et alternativ.

Har begynt VM-planleggingen

Carlsen under VM-feiringen i Chennai. Foto: Tarjei J. Svensen

Carlsen under VM-feiringen i Chennai. Foto: Tarjei J. Svensen

At VM-matchen skal foregå i New York, ble offentliggjort i begynnelsen av mars. Premiefondet skal være på «minst 1 million amerikanske dollar».

– Ideelt sett ønsker vi å ta over lokaler på Broadway. Vi har rundt fem-seks lokaler på forhåndslisten, som gjør at folk kan se matchen via glass, sa Merenzon til storavisen Wall Street Journal.

Matchen spilles over 12 partier fra 11. – 30. november. Det spilles to og to partier før hver tredje runde blir fridag. NRK har allerede kjøpt VM-rettighetene til og med 2020.

Team Carlsen har uansett startet planleggingen av detaljene rundt VM-matchen.

– Det jobbes litt. Vi begynte å diskutere litt etter Paris Grand Chess Tour. Jeg vil ikke røpe for mye, men vi har kontroll, avslutter Agdestein, som for tiden er på ferie i Spania.

(Besøkt 1 503 ganger, 1 besøk i dag)