Tisdall reagerer på «nedslående episode» i Eliteklassen

Tam remis i Djurhuus-Nilsen. Foto: Tarjei J. SvensenTam remis i Djurhuus-Nilsen. Foto: Tarjei J. Svensen

– Når man utvikler seg som spiller, og ønsker å forbedre seg, så har du plikt til å spille.

av Tarjei J. Svensen

Etter tre tøffe dager med åpning, kongress og dobbeltrunde, er det endelig litt roligere den fjerde dagen her under Landsturneringen i Tromsø.

Da passer det også bra at Nordens Paris har vist seg frem fra sin beste side med strålende sommersol de to siste dagene. Og kanskje var det nettopp derfor det ble en særdeles tøff 5. runde i Eliteklassen, der fem av de øverste seks bordene endte med et avgjort parti.

eliter5

Unntaket var det Rune Djurhuus og Joachim B. Nilsen som sto for. De valgte å røyke fredspipe i Eliteklassens toppoppgjør i 4. runde i dag.

Duoen ble nemlig ferdig med partiet sitt etter bare 16 trekk og snøt publikum for det som kunne blitt et interessant parti.

Tisdall: – Nedslående

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Den raske remisen på toppbordet skuffet toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Han mener Joachim B. Nilsen hadde fordel i sluttstillingen og burde spilt videre.

– Enda en nedslående episode der jeg virkelig håper en spiller viser ambisjoner. Når man utvikler seg som spiller, og ønsker å forbedre seg, så har du plikt til å spille.

– Hvis man har en trygg fordel og er foran på klokken, så bør man spille videre, sier Tisdall.

Han trekker frem et berømt sitat av den danske sjakklegenden Bent Larsen:

Hvis man står dårligere, så er det uhøflig å tilby remis. Står man bedre, så er det bare dumt. Når det er likt, så har man alt å spille for.

Tisdall mener det er en klar forbindelse mellom kampvilje og suksess.

– Jeg synes spillere bør jobbe med dette aspektet, akkurat som de jobber med åpninger og sluttspill. Det å takle nerver er en viktig del av spillet, sier toppsjakksjefen som har ansvaret for uttak av elitespillere.

Tisdall er ikke den eneste som har reagert. Også Jon Ludvig Hammer følger NM og er på samme linje som toppsjakksjefen, som uttalte seg til Matt & Patt om Ristings remistilbud i vunnet stilling.

Nilsen og Djurhuus beholder likevel ledelsen med 4 poeng, men måtte samtidig se at en kvartett tok inn et halvpoeng.

Frode Urkedal, Nicolai Getz, Frode Elsness og Kjetil A. Lie er nå nærmeste utfordrere med 3,5 poeng.

Frode Urkedal. Foto: Tarjei J. Svensen

Frode Urkedal. Foto: Tarjei J. Svensen

Landslagsspiller Urkedal dro i land seieren ved å straffe Johan Salomons overambisiøse spill.

Kjetil A. Lie. Foto: Tarjei J. Svensen

Kjetil A. Lie. Foto: Tarjei J. Svensen

Kjetil A. Lie, som har med seg kone og barn til Tromsø, har reist seg etter sjokktapet mot Anders Hobber og kom svært godt ut av dobbeltrunden. Der vant han begge sine partier. I dag tok den dobbelte norgesmesteren fra 2009 og 2010 sin tredje strake seier.

Offeret var Lars Oskar Hauge, som for øvrig måtte vente til over helgen med at SAS skulle komme med bagasjen fra Oslo.

Nicolai Getz. Foto: Tarjei J. Svensen

Nicolai Getz. Foto: Tarjei J. Svensen

Nicolai Getz står fortsatt uten tap i NM og tok i dag sin andre seier i turneringen. Den kom etter at han fikk etter et lekkert dobbelt offisersoffer.

– Jeg synes Nicolai spilte bra. Skarpt, pent og det var ikke enkelt å konvertere det hele poenget, men han klart det og det gikk ganske greit, sier Tisdall om partiet.

Dagens brøler var en av Eliteklassens fremste nappkandidat, Daniel Jakobsen Kovachev som kom 45 minutter for sent til partiet mot Frode Elsness Allerede etter 11 trekk var OSS-spilleren i kraftig tidsnød.

Det utnyttet Elsness, som nå er oppe på 3,5 poeng og fortsatt har sjanser til stormesternapp.

Resultatliste etter 5. runde:

elite-6

I 6. runde møtes blant andre Nilsen – Urkedal, Lie-Djurhuus og Elsness-Getz.

Eks-president herjer i Mester

Jøran Aulin-Jansson. Foto: Tarjei J. Svensen

Jøran Aulin-Jansson. Foto: Tarjei J. Svensen

Den særdeles sjakkglade Jøran Aulin-Jansson, tidligere president i Norges Sjakkforbund, herjer i Mester-klassen. Han har tidligere feid både to av de tøffeste konkurrentene Hans Krogh Harestad og Vegar Koi Gandrud av brettet. I dag var det Bror Thankes tur.

Aulin-Jansson leder nå Mester-klassen klart med 4,5 poeng, et helt poeng foran trioen Harestad, Christian Laverton og Gunnar B. Hanssen. Sistnevnte blir motstander onsdag.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 759 ganger, 1 besøk i dag)