Stein Bjørnsen gjennomførte hemmelig «juksetest»

Stein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. SvensenStein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Norges Sjakkforbund: – Vi er fornøyde med hvordan testen er gjennomført.

av Tarjei J. Svensen

I tre uker har Norges Sjakkforbund (NSF) holdt tett om en overraskende utvikling i den mye omtalte Stein Bjørnsen-saken, der den blinde Horten-mannen er anklaget for å ha jukset seg til sjakksuksess.

Skandalen har preget sjakk-Norge de siste sju månedene og fått oppmerksomhet i samtlige norske riksaviser i tillegg til flere omtaler internasjonalt, etter at Matt & Patt først omtalte anklagene.

Nå er det også kjent at Bjørnsen har gjennomført en såkalt «juksetest» i regi av NSF.

Det ble først offentliggjort av nylig avgått president Bjørn Salvesen under Norges Sjakkforbunds kongress søndag kveld, tre uker etter at testen ble tatt.

– Ble kontaktet av Bjørnsen

Generalsekretær Geir Nesheim. Foto: Tarjei J. Svensen

Generalsekretær Geir Nesheim. Foto: Tarjei J. Svensen

Generalsekretær Geir Nesheim bekrefter dette overfor Matt & Patt.

– Bjørnsen tok selv kontakt med oss etter at dommen forelå, og spurte om vi kan gjennomføre en test. Etter at det ble styrebehandlet, takket vi ja til dette.

– Bjørnsen fikk så en invitasjon til test som han godkjente, sier Nesheim.

Testen ble gjennomført hos Applica Test & Certification, som holder til i Det Norske Veritas’ lokaler på Høvik. Det er et utvalg på tre personer som er ansvarlig for å gjennomføre testen og levere sin rapport.

– Det var en internasjonal dommer og en spiller til stede. De sørget for at testen vil være på det nivået som saken tilsier, sier Nesheim.

Sjakkforbundet har også vært i kontakt med flere jurister for å sørge for at alt er juridisk på riktig side. Det har dessuten vært tett kontakt med FIDE (Verdenssjakkforbundet).

– Saksdokumentene er på 150 sider. Det sier noe om hvor grundig og hvor mye arbeid som ligger bak. Dette er ikke en sak vi har tatt lett på. Vi har veldig grundig dokumentasjon, sier nyvalgt president i Norges Sjakkforbund Morten L. Madsen.

LES OGSÅ: Alle tidligere saker om Stein Bjørnsen-saken

Madsen sier saken vil skape presedens og at de i tilsvarende saker i fremtiden vil ha et eget utvalg som skal behandle disse.

50-åringen fra Horten ble 20. januar «satt i karantene» etter massive anklager om juks. Hovedpersonen selv har hele tiden avvist alle beskyldninger. Norges Sjakkforbund inviterte derfor spilleren til å ta en «juksetest», mens Bjørnsen selv uttrykte ønske om å stille i en turnering for å bevise sin uskyld.

Horten-mannen skal senere ha gått med på å stille til en test, men gjorde ifølge NSFs avgåtte president Bjørn Salvesen helomvending og nektet et hvert forsøk på å stille i stand en test.

– Vil legge frem full rapport

Stein Bjørnsen i NM i juli Foto: Tarjei J. Svensen

Stein Bjørnsen i NM i juli Foto: Tarjei J. Svensen

– Testen kom allerede opp i møte mellom Norges Sjakkforbund, Idrettsforbundet og noen rådgivere tidlig i saken. Idrettsforbundet pekte på at hvis man ikke hadde noen bevis, så kunne testing være en metode. Vi var enige i dette. Bjørnsen var positiv, slik han også uttalte, sier Nesheim.

Horten-mannen har tidligere uttalt seg til media og forklart at anklagene har gått sterkt inn på ham og at det er en grunn til at han ikke har villet stille på testen.

Etter at dommen på to års utestengelse av Norges Sjakkforbund forelå, gikk altså Bjørnsen likevel med på å ta en test.

– Vi er fornøyde med hvordan testen er gjennomført, men ønsker ikke å si noe mer om dette før RU har offentliggjort sin kjennelse. Først da vil vi legge frem en full rapport, sier Nesheim.

Resultatet av testen er foreløpig ikke klart. Utvalget skal levere sin endelige rapport til Reglementsutvalget (RU).

RU har tidligere sagt til Matt & Patt at en kjennelse ventes i siste halvdel av august.

Bjørnsen ble 25. april likevel utestengt i to år fra all turneringsaktivitet av Sentralstyret i NSF. Saken ble anket til RU innen fristen på to uker, der saken altså fortsatt er til behandling.

– Utelukkende positivt

Pål Nordquelle. Foto: Rolf Haug

Pål Nordquelle. Foto: Rolf Haug

– Det er utelukkende positivt at Bjørnsen har stilt til test. Vi håper jo alle sammen på at vi tok feil i våre mistanker om juks, selv om det er mye som tyder på det motsatte, sier Pål Nordquelle til Matt & Patt.

Sjakkdommeren var blant de første som varslet Norges Sjakkforbund om sine mistanker mot Bjørnsen. Han tok senere også kontakt med FIDE.

– Resultatet av en slik testing vil jo nå gjøre det mulig å sette endelig strek i denne miserable saken som altså startet for sju måneder siden, sier Nordquelle.

P.S: Matt & Patt har vært i kontakt med Stein Bjørnsen, som ikke ønsker å gi noen kommentarer i saken.

(Besøkt 5 462 ganger, 1 besøk i dag)