Tromsø sjakklubb: – Vi skal gjøre noe som aldri er gjort før

Tromstun skoleTromstun skole

Tromsø Sjakklubb har nesten alt klart til Landsturneringen i sjakk.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg vet selv hvordan det er når jeg sitter hjemme og vil følge med og det er dårlig dekning. Mange vil jo vite hvordan det går.

Det sier Jan Sigmund Berglund, leder i Tromsø sjakklubbs NM-komité, til Matt & Patt. Han er en av mange som har irritert seg over svak nettdekning under tidligere Landsturneringer. Som i Oslo i fjor.

Jan Sigmund Berglund, her sammen med Nigel Short i FIDEs World Cup i 2013. Foto: Anastasiya Karlovich

Jan Sigmund Berglund, her sammen med Nigel Short i FIDEs World Cup i 2013. Foto: Anastasiya Karlovich

Mesterskapet ble til dels slaktet etter store tekniske problemer. Blant dem som reagerte, var bergenserne Eirik Gullaksen og Ole Valaker. Sistnevnte kalte mesterskapet «det dårligste NM på nett i dette årtusen».

– Smårevolusjonerende nettdekning

Nå lover årets NM-general en helt annen dekning overfor Matt & Patt. Den skal prioriteres høyt – og det hele blir «smårevolusjonerende», sier Berglund.

– Vi skal gjøre noe som aldri er gjort før. Vi skal kopiere de store og sende direkte med kommentatorer.

Det er Tromsøs mesterspillere Tron Walseth og Thomas Robertsen som kommenterer fra stedet. Klubben tar i bruk mobiltelefoner som skal brukes som trådløse kameraer for å filme det hele på nett.

– Vi vet ikke om vi kommer til å sende fra start til slutt. Men vi skal uansett gjøre det det på en litt hjemmelaget måte med gamle mobiltelefoner. Vi kommer til å ha dekning med mange kameraer og vi skal bruke mobiltelefoner som fungerer med trådløse kameraer. Det vil bli gode muligher til å følge med, sier Berglund.

Eliteklassen i fjor.

Eliteklassen i fjor.

Det er 30 partier som skal overføres direkte på nett. Det betyr hele Eliteklassen i tillegg til utvalgte partier fra andre klasser.

– Det er artig at vi kan gjøre det på den måten.

Litt over én uke før Landsturneringen begynner på Tromstun skole 9. juli, ser det meste ut til å være klart før de rundt 370 påmeldte deltakerne kan ta plass på Tromstun skole i Tromsø.

– Målsetningen vi hadde var på 400. Vi ser at det har tikket inn jevnt og trutt siden 16. mai. Jeg laget et kart som viser at det skal være 386 deltakere i hallen, og det tror jeg det blir.

– Hva ellers kan deltakerne forvente seg under NM?

– Det blir et tradisjonelt arrangement med fotballturnering og sjokk-sjakk. Hans Olav Lahlum vil også være her med sin pratelagsjakk. Den flyttes til The Edge der sjakkpubben kommer til å være. Det hotellet skal vi ha som en sosial møteplass under arrangementet, forteller Berglund.

Her spilles Landsturneringen 2016. Foto: Tromstun skole

Her spilles Landsturneringen 2016. Foto: Tromstun skole

Spillestedet Tromstun skole ble av Dagbladet i 2013 omtalt som en av Norges flotteste skoler.

– Det er en helt ny hall, en ny skole vi skal bruke. En hall inne i skolen. Hallen er på 1000 kvadrat og det er god plass til alle der. Eliteklassen skal spille på et galleri. Fasilitetene på skolen er utmerket. Det er nok av toaletter og vi skal ha en kafé der også.

Matt & Patt skrev i forrige uke om de oppsiktsvekkende tiltakene Tromsø sjakklubb tar mot mobiljuks.

Det blir et absolutt forbud mot å ta med mobiltelefon inn i spillelokalet.

– I dag er det dessverre blitt sånn at det er alt for lett å jukse hvis man går inn for det. Vi ønsker å markere at mobilen strengt tatt ikke har noe i spillelokalet å gjøre, sa Tromsø-lederen.

Spillere og tilskuere vil ha anledning til å låse inn mobiltelefon og andre eiendeler i egne skap.

Landsturneringen i Tromsø spilles fra 9. – 16. juli. Mesterskapet er landets største breddearrangement og samler både elitespillere, begynnere og barn helt ned i 6-årsalderen.

Norges Sjakkforbunds årlige kongress avholdes søndag 10. juli.

(Besøkt 2 061 ganger, 1 besøk i dag)