Da Carlsen lekte med den armenske stormesteren, ble Chess.coms antijuksesystem mistenksom

Magnus Carlsen med knusende seier i Chess.coms Blitz Battle. Foto: Yerazik KhachatourianMagnus Carlsen med knusende seier i Chess.coms Blitz Battle. Foto: Yerazik Khachatourian

Verdensmesteren knuste Tigran Petrosian og satte tre rekorder på verdens største sjakknettsted.

av Tarjei J. Svensen

Når Magnus Carlsen ikke spiller sjakk live, er det en viss sjanse for at han gjør det via nettet. Helt siden han var ni år, har han spilt under ulike kallenavn, i all hovedsak på Internet Chess Club (ICC).

Senest i begynnelsen av juni stilte han opp i ICC Open, før han røk mot Alexander Grischuk i semifinalen.

Torsdag spilte verdensmesteren imidlertid i Chess.coms «Blitz Battle», en knallsterk lynsjakkturnering med premier på rundt 28,000 norske kroner. Blant de andre konkurrentene er Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian og Alexander Grischuk.

Det unike med turneringen, er at spillerne kan følges underveis via webkamera.

Carlsen fikk en gratisplass i kvartfinalen, der han i går altså møtte stormesteren Tigran Petrosian. Den sympatiske armeneren, som nå bor i Los Angeles, er ikke mer enn nummer 259 i verden i klassisk sjakk, men er oppe på 25. plass i vanlig lynsjakkOgså på nettet er han regnet for å være helt i verdenstoppen.

Mot Magnus Carlsen kom han imidlertid til kort.

Fra matchen mot Petrosian, med kommentatorene IM Danny Rensch og GM Robert Hess. Foto: Chess.com

Fra matchen mot Petrosian, med kommentatorene IM Danny Rensch og GM Robert Hess. Foto: Chess.com

Carlsen lekte med armeneren og vant hele 21-4 på de 25 partiene. Det ble spilt i tre timer med tre forskjellige tidskontroller (5+2, 3+2 og 1+1) i tillegg til såkalt Fischer-Random/Chess960.

De færreste fikk hakeslepp av Carlsens overlegne seier, men resultatet var likevel i overkant i forhold til spill og sjanser.

Satte tre rekorder

Det var imidlertid ikke det som var det mest oppsiktsvekkende med matchen. Ifølge Chess.com, ble det faktisk satt tre rekorder den dagen. Nettstedet hadde tidenes trafikktall med over 40,000 unike brukere som fulgte sendingen. Det er tydelig at Carlsen er en publikumsmagnet.

– Tallene tilsvarer en god dag i de største turneringene som for eksempel London Chess Classic, og dette varte bare i tre timer, sier Peter Doggers i Chess.com til Matt & Patt.

Som medansvarlig for nettdekningen under flere av de største internasjonale turneringene vet han hva han snakker om.

Ikke nok med det. Carlsen spilte så bra at Chess.coms automatiske antijukse-system registrerte mistenkelige høye verdier.

– Det er en av de høyeste nøyaktighetsverdiene vi har registrert av en bekreftet menneskelig spiller, skriver Chess.com.

Systemet skal fange opp de som bruker ulovlige hjelpemidler i partiene sine, men tar naturligvis ikke hensyn til at det faktisk var tidenes sjakkspiller som gjorde trekkene. Alt tyder derfor på at Carlsen går fri.

– Ifølge vår statistiske modell, viste Carlsens 5+2-partier en helt utrolig prestasjon, som tilsvarer Kasparovs da han var aktiv. Det er den hittil sterkeste prestasjonen i hele turneringen, og det gjenspeiles også i den endelige scoren.

Chess.com sier til Matt & Patt at analysen viser at spillestyrken falt til IM-nivå i 3+2-partiene.

Nordmannens vant alle åtte partiene i bullet (1 minutt + ett sekund tilleggs tid) og registrerte dermed den høyeste registrete bullet-ratingen noen gang med 3275, skriver nettstedet.

– En fantastisk match av verdens beste spiller, kommenterte Chess.com-sjef og internasjonal mester Danny Rensch etterpå.

– Jeg hadde mange gode stillinger, men jeg bukket alt for mye, sa Petrosian, som la til at han hadde håp om å få til noen triks eller å vinne på tid.

Carlsen forklarte i intervjuet etterpå at all lyn- og hurtigsjakkspillingen i Grand Chess Tour definitivt hjalp ham i å komme i riktig spor denne gangen. Samtidig ga han skryt til armeneren for kreativt og oppfinnsomt åpningsspill.

– Jeg er enig i at Tigran hadde mange gode stillinger, spesielt med hvit. Jeg følte at jeg ble utspilt hver gang han fikk stillinger han kan godt. Men i det lange løp, betyr det noe om man bukker mindre. Generelt er det ikke så lett å slå meg selv om jeg står dårlig, sa Carlsen.

Fotballentusiasten ble også spurt om han var redd for at Petrosian tilsvarer EM-overraskelsene Island eller Irland.

– Vel, det er litt annerledes i sjakk, man har ingen tidsbegrensning og kan bare presse og presse i evigheter. Det er heller ikke noe publikum som presser på for at du skal score med en gang. Man kan ta det rolig i sjakk, påpeker Carlsen.

Carlsen får sjansen til å hevne tapet fra ICC Open mot Alexander Grischuk i semifinalen, mens Maxime Vachier-Lagrave møter Hikaru Nakamura.

– Den blir tett, men jeg forventer at Nakamura er bedre i de raskere tidskontrollen.

– Selv må jeg spille bedre mot Grischuk hvis jeg skal vinne, avsluttet Carlsen.

Carlsen får nå en rolig periode frem til Bilbao Final Masters braker løs 13. juli.

Før den tid skal han også få med seg EM-finalen i Paris 10. juli.

(Besøkt 6 819 ganger, 1 besøk i dag)