Tari med ny sterk prestasjon: – Et solid resultat av Aryan

Aryan Tari. Foto: Checkmate LondonAryan Tari. Foto: Checkmate London

17-åringen avsluttet med seier i London.

av Tarjei J. Svensen

Norges nye sjakkstjerne Aryan Tari (17) fortsetter å klatre på verdensrankingen.

I dag avsluttet Vålerenga-spilleren den lukkede stormesterturneringen «Checkmate Show» i London med en ren overkjøring av australske David Smerdon.

SE OGSÅ: Resultater fra turneringen

checkmate-r9Tari endte med det på 5 poeng etter tre seire, fire remiser og to tap. Det er en prestasjon over forventet score og han tjener sju ratingpoeng på innsatsen. På juli-listen vil han ha stå med 2571 i rating.

– Jeg er fornøyd med turneringen og veldig glad for at jeg vant i siste runde. Jeg synes jeg har lært mye, fått en fin erfaring og spilt interessante partier, sier 17-åringen til Matt & Patt.

Tari tok 4. plassen og får også med seg en pengepremie på rundt 36.000 kroner, et godt stykke over det som er vanlig i tilsvarende turneringer.

– Jeg har hatt det veldig gøy og det var et veldig fint og ordentlig arrangement her.

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall følger landslagsspilleren tett og er begeistret for Taris fremgang.

– Det er et veldig solid resultat av Aryan, med en veldig pen skalp. Det viser at han er inne på et respektabelt stormesternivå i ung alder. Så det er naturlig å håpe at han bare vil hoppe videre til neste nivå snart, sier Tisdall.

17-åringen ser dermed ut til å beholde den gode formen han viste i Europamesterskapet individuelt i mai. Tari sikret der en sensasjonell plass i FIDEs World Cup neste år.

– Han er i ferd med å etablere seg som en potensiell superstormester. Han har vært litt etter i et globalt perspektiv, men dette er et resultat som kommer til å gi ham respekt og vekke oppsikt internasjonalt, sa toppsjakksjefen da.

Avsluttet med knusende seier

Aryan Tari. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Aryan Tari. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Hans siste parti i turneringen ble en ren overkjøring. Tari fikk en kjempestilling fra åpningen og ofret offiser på e6 i det 20. trekket. Partiet var med det i realiteten over, selv om Smerdon sprellet litt før han ga opp i det 37. trekket.

– Jeg er veldig fornøyd med det partiet! Jeg hadde sett på denne varianten med Se2 litt selv før turneringen, og det fungerte jo perfekt. Han ble overrasket fra start, og jeg fikk bedre tid på klokken. Da gikk han egentlig rett ned, sier Tari om sitt beste parti i turneringen.

Tapte for eks-kvinneverdensmester

Aryan Tari med en av sine største skalper noen gang. Foto: Siamak Tari

Aryan Tari med en av sine største skalper noen gang. Foto: Siamak Tari

Tidligere i turneringen flakset Lier-gutten seg til seier over tidligere VM-utfordrer Nigel Short i 6. runde, i et parti han nok burde tapt.

– Denne seieren betydde mye, sa 17-åringen til Matt & Patt, og innrømmer at han var heldig.

Tari måtte imidlertid gi tapt i runden etter mot eks-kvinneverdensmester Alexandra Kosteniuk, før han reddet et halvpoeng mot Mariya Muzychuk, også hun tidligere verdensmester for kvinner, i 8. runde.

 Uslåelige Rapport

Det var ingen som kunne gjøre noe med verdens høyest ratede juniorspiller Richard Rapport (20), som suste inn til 1. plass med 8 poeng. Det sikret ham en 1. premie på drøyt 230.000 kroner.

Den uberegnelige ungareren som er kjent for sin publikumsvennlige spillestil, er nå plutselig helt oppe på 17. plass på verdensrankingen.

I partiet mot Mariya Muzychuk fikk han imidlertid en gavepakke.

Feltet bestod også av fem av verdens beste kvinnelige sjakkspillere, men disse endte på nedre halvdel av tabellen.

Svenske Pia Cramling skuffet med å bare ta 2 poeng.

Utradisjonell turnering

Checkmate TV Show er ingen tradisjonell turnering med direktesendte partier og eksponering på nett. Arrangøren har derimot holdt kortene tett til brystet, men har publisert partier og resultater.

LES OGSÅ: Aryan i mystisk London-turnering

Meningen er å produsere sendinger som så skal selges til større tv-kanaler som BBC. Som programleder og ekspertkommentator har de med seg Anna Richardson og stormester Simon Williams.

– Det var stort å bli invitert! Det er veldig hyggelig å få muligheten til å spille en så stor og ordentlig turnering. Jeg tror alle ville drømt om denne plassen, ettersom det også er skyhøye pengepremier, sa Tari til Matt & Patt før turneringen.

Den første sesongen av turneringen ble tatt opp på Malta. Ifølge turneringens hjemmeside er det klart at det blir en sesong tre av programmet som skal sendes fra Seychellene.

Det blir ikke noe forsvar av NM-tittelen for Aryan Tari, men i slutten av juli reiser han til Istanbul i anledning det tyrkiske lagmesterskapet.

– Det blir trolig neste turnering, hvis jeg klarer å holde meg. Men jeg har en del gode treningsplaner i sommer, så det blir nok mye trening, avslutter Tari.

(Besøkt 1 850 ganger, 1 besøk i dag)