Suveren Carlsen-triumf: – En fornøyelse å følge Magnus i dag

Magnus Carlsen i lynsjakken i dag. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess TourMagnus Carlsen i lynsjakken i dag. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Verdensmesteren utklasset konkurrentene og sikret seieren i Belgia tre runder før slutt.

av Tarjei J. Svensen
Magnus Carlsen. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen var fullstendig suveren og utklasset resten av verdenseliten da han i dag gikk til topps i lyn- og hurtigsjakkturneringen Your Next Move Grand Chess Tour i Leuven i Belgia.

– Jeg føler ikke at jeg utmerket meg spesielt i denne turneringen, kanskje med unntak av den andre dagen med hurtigsjakk. Men det var nok, sa Carlsen etterpå.

25-åringen sikret seieren tre runder før slutt etter å ha vunnet fire partier og spilt to remiser.

En svak avslutning uten seier på disse rundene, gjorde derimot at Carlsen falt ned på 2. plass på verdensrankingen i lynsjakk, bak kineseren Ding Liren.

– Det var en periode der jeg spilte bra, men totalt sett var det ikke veldig konsistent, sa Carlsen.

Carlsen endte på 23 poeng, 2,5 poeng foran Wesley So fra USA på 20,5. Levon Aronian tok 3. plassen med 20 poeng.

Verdensmesteren vant i alle tre kategorier: hurtigsjakk, lynsjakk samt den totale delen.

Foto: Spectrum Studios/Grand Chess Tour

Foto: Spectrum Studios/Grand Chess Tour

Verdensmesteren fikk så ros av sjakkens største legende, Garry Kasparov.

– Når Magnus spiller sjakk, ser det enkelt ut, sa tidenes sjakkspiller, som er til stede i Leuven.

Tidligere på dagen ble han rost opp i skyene av kommentatorene på den amerikanske sendingen da han fosset inn mot turneringsseier.

– Dette er tungvekt mot lettvekt. Han får det til å se enkelt ut. Han dominerer fullstendig. Hvordan kan Magnus være så mye bedre enn resten av feltet, utbrøt kommentator Maurice Ashley.

Carlsen får rundt 300,000 kroner for seieren. Med 2. plassen i Paris, har sjakkstjernen totalt tjent rundt 550.000 kroner på de to turneringene.

– Det er en absolutt fornøyelse å følge Magnus i dag. Han er i en klasse for seg selv. Nå må vi bare følge de andre kjempe om 2. plassen, for ingen kan stoppe Magnus, kommenterte den kanadiske stormesteren Eric Hansen underveis.

– Et herlig parti av Magnus

Carlsen åpnet dagens lynsjakk med et halvpoeng i et komplisert parti mot Levon Aronian. Først i runde runden etter tok nordmannen sin tredje strake seier over Veselin Topalov.

Magnus Carlsen i lynsjakken i dag. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen i lynsjakken i dag. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

– Det andre partiet i dag hjalp meg mye, og det var nok også bra å ha et komplisert parti i 2. runde også. Jeg spilte ikke så veldig bra, men det hjalp meg til å komme i en slags rytme. I siste partiet var jeg rolig og jeg spilte bedre enn jeg gjorde i de tidligere rundene, sa Carlsen etterpå.

Verdensmesterens spill i 13. runde mot Maxime Vachier-Lagrave fikk imidlertid kommentatorene til å gispe.

– Et herlig parti av Magnus, helt knusende i en åpning som virket å være passiv for han, utbrøt en entuastistisk Shahade.

– Helt katastrofe for MVL. Han ble rett og slett utspilt. Verdensmesteren virker å være i en klasse for seg selv når han spiller sin beste sjakk. Han er fantastisk, sa Seirawan, som sitter i studio i St. Louis.

Carlsen så ut til å skulle ta en ny pen seier over Kramnik i 14. runde, men russeren klarte så vidt å slippe unna i tårnsluttspillet.

I 16. runde fikk han revansje for tapet for Caruana i går.

Selv om det ikke ble et eneste seier i løpet av de tre siste rundene, ble det likevel 2,5 poeng ned til nærmeste konkurrent.

Sur i en time etter kjempetabber

Caruana satte Carlsen i sjakkmatt. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Caruana satte Carlsen i sjakkmatt. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

25-åringen fikk en grei start i Belgia og ledet etter de ni første partiene med hurtigsjakk fredag og lørdag. Det til tross for pinlige tabber mot Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura.

– Jeg var ganske sur i rundt en time. Så sluttet jeg litt å bry meg. Jeg bryr meg egentlig ikke i dag heller, men det ser i alle fall ikke ut til å ha noe å si for spillet mitt. Noen ganger er det det som er nødvendig for at det skal løsne litt, sa Carlsen på den offisielle sendingen.

LES OGSÅ: «Har Magnus Carlsen noen gang gjort et dårligere trekk i karrieren?»

Også under første del av lynsjakken søndag, skuffet Carlsen med «bare» 5 poeng. Verdensmesteren var overraskende rufsete i spillet og vant bare tre partier, spilte fire remiser og tapte to ganger.

Levon Aronian var ikke i nærheten av å hente igjen forspranget til sin norske rival. Foto: Lennart Ootes

Levon Aronian var ikke i nærheten av å hente igjen forspranget til sin norske rival. Foto: Lennart Ootes

– Det er fint å være i ledelsen, etter en såpass berg-og-dalbane-dag, men jeg må prestere bedre i morgen, sa Carlsen, som likevel hadde en ledelse på ett poeng til Wesley So, og halvannet poeng til Levon Aronian.

Den ledelsen beholdt han altså helt inn.

Dermed har Carlsen vunnet den andre turneringen i årets Grand Chess Tour. Hikaru Nakamura vant den første i Paris foran Magnus Carlsen, som selv ikke er med i de to siste turneringene. Sinquefield Cup (1. – 16. august) og London Chess Classic (9. – 18. desember) gjør at årets serie består av totalt fire turneringer.

Carlsens neste turnering er Bilbao Final Masters, som går fra 13. – 23. juli. Der skal 25-åringen møte Sergey Karjakin for siste gang før VM-matchen i New York i november. De andre deltakerne er Anish Giri, Hikaru Nakamura, Wei Yi og Wesley So.

Carlsens siste turnering før VM-matchen er sjakk-OL for Norge i Baku fra 1. – 14. september.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 067 ganger, 1 besøk i dag)