– Hvis jeg får sjansen, er det noe som har gått gærnt

Nicolai Getz viste frem EM-partier under Oslo Schakselskaps sommerfest i forrige uke. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)Nicolai Getz viste frem EM-partier under Oslo Schakselskaps sommerfest i forrige uke. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

OSS-spiller Nicolai Getz hadde ikke sjakk-OL i tankene i det hele tatt før Matt & Patt tok kontakt tidligere i år. Nå kan han debutere for Norge.

av Tarjei J. Svensen

Onsdag ble lagene som skal representere Norge i sjakk-OL i Baku offentliggjort av toppsjakksjef Jonathan Tisdall. På laget i åpen klasse var de fire første selvskrevne, mens det var knyttet langt mer spenning til hvem som skulle ta den femte plassen.

LES OGSÅ: Her er de norske OL-lagene

Til slutt var det Nicolai Getz (23) som trakk det lengste strået, i hard kamp med Johan Salomon (18) og Torbjørn R. Hansen (37).

Valget kom overraskende på flere, blant annet NRKs sjakkekspert og tidligere OL-spiller Torstein Bae.

– Å velge den femte spilleren, var uvanlig vanskelig. Lenge vurderte jeg å ha en kvalifisering mellom de tre kandidatene som jeg anså for å være nesten umulig å skille fra hverandre, innrømmer Tisdall overfor Matt & Patt.

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Getz har hatt en formidabel fremgang det siste året. I juni i fjor hadde 23-åringen en rating på 2369. Ett år etter var han plutselig oppe i 2447, en fremgang på 78 ratingpoeng.

På siste norske rankingliste er han inne på 11. plass per juni.

Gjennombruddet kom i København i april, der OSS-spilleren var bare et halvt poeng unna sitt første stormesternapp.

Fremgangen det siste halvåret var avgjørende for at han ble valgt foran Salomon og Hansen, forklarer Tisdall.

– Det var den absolutte nøkkelen. På mange måter har ikke Nicolai vært i kikkerten før, selv om han tidvis viser imponerende prestasjoner.

Prikken over i-en var da Getz tok 4 av 5, inkludert seier over GM Kjetil A. Lie, i NM for klubblag i Stavanger forrige helg. Der tjente han ytterligere ni ratingpoeng.

– Men nå er han plutselig foran de andre hovedkandidatene på ratinglisten. Han har en veldig interessant spillestil og er veldig kreativ, uforutsigbar og farlig for hvem som helst.

Getz: – Ble veldig overrasket

Nicolai Getz i Oslo Schakselskap fredag. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Nicolai Getz i Oslo Schakselskap fredag. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

– Det er veldig stort. Jeg tror det tar tid før jeg skjønner det. Jeg tror hver dag fremover blir litt bedre, sier en glad Nicolai Getz til Matt & Patt.

Den internasjonale mesteren var ikke forberedt på å bli tatt ut i det hele tatt.

– Jeg ble veldig overrasket. Jeg var forberedt på å slåss hardt for dette her, men det virker som jeg fikk det nesten gratis, sier Getz og tenker på den opprinnelige ideen om en utslagsturnering.

– Jeg er glad, men tenker at det samtidig er litt ansvar også.

Det var først da Matt & Patt under EM individuelt skrev om at Getz’ fremgang kan gjøre toppsjakksjefens jobb vanskeligere, at 23-åringen begynte å tenke på en OL-plass.

EM individuelt i Kosovo ble en stor sukess for Getz, selv om GM-nappet røk på tampen. Han kunne likevel ta med seg 16 ratingpoeng hjem til Norge.

– Jeg hadde ikke tenkt på det før. Det var først da tanken streifet meg, innrømmer Getz.

Getz håper å få spilt et par partier, men er også forberedt på at han kan bli stående som ubenyttet reserve i Baku.

– Jeg regner med at hvis jeg får sjansen, så er det noe som har gått gærnt. Jeg tenker egentlig bare slik jeg alltid gjør, at jeg vil utvikle meg og bli bedre på lang sikt. Jeg tenker også at jeg sannsynligvis kommer til å få lært mye, selv om jeg ikke får spille, sier Getz.

Han har vanskeligheter med å forklare hvorfor fremgangen kom nå, men sier at han har jobbet ustrukturert med sjakken og at det har hjulpet ham.

Nicolai Getz under superlyn tirsdag. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Nicolai Getz under superlyn tirsdag. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

– Hva er målet videre?

– Det kortsiktige målet er å bli GM selvfølgelig. Det langsiktige holder vi hemmelige, sier 23-åringen, før han nevner 1-5 år som mål for når han håper å sikre seg den gjeveste tittelen.

Tisdall sier at reservene må være forberedt på å spille og at Nicolai kanskje har noe å bevise, siden han er debutant mens de andre spillerne er stormestre.

– Men jeg har ingen bekymringer med tanke på holdningen hans, siden han har et stort ønske om å lære.

Torbjørn R. Hansen til Baku som kvinnetrener

Det ble ingen OL-plass på Torbjørn R. Hansen, men SK 1911-spilleren som jobber med sjakk på heltid, vil likevel reise med det norske kvinnelaget til Baku.

– Kvinnelaget har Torbjørn som dedikert trener nå. Han har allerede hatt en treningssamling med dem og vil ha enda en før OL i tillegg til at han vil være til stede i Baku, sier Tisdall. 

Det er foreløpig ikke avklart om laget i åpen klasse vil ha en egen trener. I Tromsø var Evgeny Romanov tilgjengelig for det norske laget, men russeren er i år trener for Tyskland.

– Gutta er flinke til å jobbe sammen, siden det er ingen klare rivaler. Jon Ludvig har jobbet med Nicolai og Magnus, mens Aryan kan jobbe med hvem som helst. Han var også på rom med Nicolai under EM, og der gjorde de begge bra.

– Det mest lovende OL-laget noensinne

Norges OL-lag i Baku i 2016. Foto: Tarjei J. Svensen/Rolf Haug

Norges OL-lag i Baku i 2016. Foto: Tarjei J. Svensen/Rolf Haug

Den 42. sjakkolympiaden arrangeres annethvert år og spilles over 11 runder i Baku, Aserbadsjan fra 1. – 14. september. Det spilles over fire bord, og hvert lag har én reserve.

ol-lag2016

Det er et ungt norsk mannskap som reiser til Aserbadsjan for å prøve å forbedre 29. plassen fra Tromsø i 2014, eller 21. plassen fra 2008. Snittalderen er blant de laveste Norge noen gang har stilt med: 22,8.

Det gjør at Norge trolig kommer til å ha ett av de yngste lagene i hele sjakk-OL. Under fjorårets EM for landslag på Island, stilte Norge med mesterskapets yngste lag.

– Jeg tror det er det mest lovende OL-laget noensinne. Dette er et lag hvor alle spillerne kan prestere langt over evne. Dette er spillere som har sjansen mot absolutt alle i verdenstoppen, sier Getz.

Tisdall sier målet er det samme som alltid.

– Jeg håper på resultater over det som er forventet i forhold til rating og ikke over forventet utifra seedingen. Den er ofte misvisende på grunn av Magnus.

– For kvinnelaget håper jeg på noen napp, avslutter Tisdall.

(Besøkt 1 739 ganger, 1 besøk i dag)