Her er de norske OL-lagene

Norges OL-lag i Baku i 2016. Foto: Rolf HaugNorges OL-lag i Baku i 2016. Foto: Rolf Haug

Verdensmester Magnus Carlsen leder det norske laget i sin siste turnering før VM-matchen i New York.

av Tarjei J. Svensen

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall har i dag offentliggjort troppene som for skal representere Norge i Sjakk-OL i Baku 1. – 14. september. Det er 36. gang Norge stiller i sjakk-OL.

ol-lag2016

Her leder Magnus Carlsen (25) laget på første bord for sjette gang siden debuten i 2004. Norgestoer og andrebordsspiller Jon Ludvig Hammer (26) er faktisk lagets eldste spiller.

De ferskeste stormestrene Aryan Tari (17) og Frode Urkedal (23) spilte på det norske andrelaget i Tromsø, men debuterer nå på førstelaget i OL.

Det blir dermed et ungt mannskap som reiser til Aserbadsjan for å prøve å forbedre 29. plassen fra Tromsø i 2014, eller 21. plassen fra 2008. Snittalderen er blant de laveste Norge noen gang har stilt med: 22,8.

Det gjør at Norge trolig kommer til å ha ett av de yngste lagene i hele sjakk-OL. Under fjorårets EM for landslag på Island, stilte Norge med mesterskapets yngste lag.

Det vanskelige valget

Nicolai Getz. Foto: Tarjei J. Svensen

Nicolai Getz. Foto: Tarjei J. Svensen

De største forventningene til laguttaket var knyttet til hvem skulle få den femte- og siste plassen. Nicolai Getz (23) trakk til slutt det lengste strået i hard kamp med Johan Salomon (18) og Torbjørn R. Hansen (37).

– Å velge den femte spilleren, var uvanlig vanskelig. Lenge vurderte jeg å ha en kvalifisering mellom de tre kandidatene som jeg anså for å være nesten umulig å skille fra hverandre, innrømmer Tisdall.

Toppsjakksjefen sier han forsøkte å argumentere for og i mot de to alternativene. Salomon er ung og lovende, mens Hansen som en kreativ spiller med gode resultater i tidligere OL, men til gjengjeld litt inaktiv den siste tiden.

– Etter lange diskusjoner med alle spillerne og antatte reserver, kom vi til slutt fram til en løsning og jeg er fornøyd med at vi har et lag som står sammen om tilnærmingen til OL, sier toppsjakksjefen.

Tisdall er svært fornøyd med hvordan laget ble. Den eneste åpenbare forsterkningen, ville vært veteranen Simen Agdestein, som nå prioriterer rollen sin som trener og lærer på NTG.

– Dette er et veldig sterkt lag. I fjor var Aryan og Frode farlige IM-er som jaktet stormestertittel. Nå er de stormestere som har vist at de har et veldig høyt toppnivå. De har også blitt ganske stabile spillere.

Det blir dessuten Carlsens siste turnering før han skal forsvare VM-tittelen i New York. Den begynner 11. november, to måneder etter at siste parti er unnagjort i Baku.

– Jeg er veldig fornøyd, spesielt med at Magnus sier at sjakk-OL er en viktig del av forberedelsene til forsvaret av VM-tittelen. Det bør bety at han vil være mer fokusert og målbevisst for laget enn noen gang før.

Tvillinger på kvinnelaget

Monika og Edit Machlik. Foto: Tarjei J. Svensen

Monika og Edit Machlik. Foto: Tarjei J. Svensen

På det norske kvinnelaget, er de tre første spillerne Sheila Barth Sahl, Olga Dolzhikova og Ellen Hagesæther kjente fjes som også stilte på førstelaget i Tromsø.

Både Niina Koskela og Silje Bjerke takket nei, så de to siste plassene gikk til tvillingsøstrene Edit og Monika Machlik (18) fra Tromsø.

– Det er en veldig fin balanse av erfaring og ungdom og jeg er spesielt fornøyd med at vi ikke trengte å skille Machlik-tvillingene, ettersom de alltid er nær hverandre i rating. Det virker også som de veksler på å være i toppform.

Monika var lenge den høyest ratede av dem, men Edit har den siste tiden vært et hestehode foran.

Den 42. sjakkolympiaden arrangeres annethvert år og spilles over 11 runder i Baku, Aserbadsjan fra 1. – 14. september. Det spilles over fire bord, og hvert lag har én reserve.

(Besøkt 3 002 ganger, 1 besøk i dag)