Carlsen reduserte Nakamura-luken

Carlsen henger med. Foto: Grand Chess TourCarlsen henger med. Foto: Grand Chess Tour

Magnus Carlsen slo Hikaru Nakamura i lørdagens siste lynsjakkparti. Nå er amerikanerenes forsprang redusert til et halvt poeng i Paris.

av Tarjei J. Svensen

– Nå er jeg virkelig tilbake i turneringen, sa en lettet Magnus Carlsen etter lørdagens dramatiske siste parti over Hikaru Nakamura.

Verdensmesteren reduserte amerikanerens forsprang i Paris Grand Chess Tour fra ett til et halvt poeng etter en knallsterk innsats i de ni første lynsjakkpartiene lørdag.

LES OGSÅ: – Magnus har spilt fantastisk sjakk

Carlsen forble ubeseiret og tok sterke 7 av 9 poeng etter fem seire og fire remiser. Nakamura har nå 20,5 poeng, Carlsen har 20.

Forspranget opp til Nakamura kunne fort ha gått fra 1,5 til 2,5 poeng, for 25-åringen var farlig nær ved å tape det innbyrdes i lørdagens siste parti. I tidsnøden var det likevel tydelig hvem av de to som klarte å holde nervene i sjakk.

– Jeg ble utspilt, det må jeg innrømme. Jeg sto veldig mye dårligere, kanskje til tap … men jeg klarte å kjempe videre. Så tilbydde han meg remis da jeg sto bonde under, men jeg følte at ting var i ferd med å snu, og jeg trengte virkelig denne seieren, sa Carlsen til kommentator Maurice Ashley.

Det er tydelig at det kommer til å handle om de to erkerivalene søndag. Duoen er henholdsvis 4,5 og 5 poeng foran 3. mann Maxime Vachier-Lagrave. Vladimir Kramnik er ytterligere et poeng bak.

two-horse

Søndag snus fargene og de ni siste partiene skal spilles. Det er allerede klart at det står mellom Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura.

– Jeg får noen svarte partier til å begynne med i morgen. Det kommer til å bli tøft, men jeg trengte virkelig denne seieren. Hvis jeg hadde tapt, så ville jeg vært helt ute av det. Dette handlet ikke om sjakk i det hele tatt, bare om hvem som taklet nervene best, sa Carlsen.

Det tok sin tid før Carlsen kom skikkelig i gang i lynsjakken. Om den dårlige starten skyldes en heller svak sangforestilling fredag kveld, vites ikke men i de første partiene så Carlsen litt småshaky ut.

I andre lynsjakkparti mot Fabiano Caruana holdt Carlsen remisen med et nødskrik.

Men så viste den dobbelte verdensmesteren klasse i partiet mot Levon Aronian i 4. runde.

Kramnik gjorde følgende brøler i første lynsjakkparti.

Giri fikk flere gavepakker.

Og den bulgarske eks-verdensmesteren ga faktisk bort flere gavepakker, i 6. runde mot Nakamura. Da tapte 41-åringen faktisk på ulovlig trekk da han gikk frem med bonden, trykket på klokken, uten å sette inn en ny dronning.

Paris Grand Chess Tour markerer starten på årets tour, som også inkluderer turneringer som Sinquefield Cup (1. – 16. august) og London Chess Classic (9. – 18. desember), i tillegg til lyn- og hurtigsjakkturneringen i Leuven 15. juni.

I Paris spilles det i flotte kongress- og konferansesentret Maison de la Chimie, ikke langt fra Eiffelåtrnet. I dag ble altså ni av de første 18 lynsjakkrundene spilt. Søndag snus fargene om og de siste ni partiene spilles.

Turneringen spones av Vivendi, et av verdens største medieselskap, som blant annet eier Canal+-gruppen. Premiefondet i begge turneringene er på 150,000 dollar, rundt 1,2 millioner kroner.

SE OGSÅ:

 

(Besøkt 1 528 ganger, 1 besøk i dag)