Annonserer ny norsk storturnering med enormt premiefond: – Vi skal sette en ny standard

Spillestedet Scandic Fornebu beskrives som et av Norges flotteste.hotell.Spillestedet Scandic Fornebu beskrives som et av Norges flotteste.hotell.

Oslo Chess Festival skal konkurrere med store internasjonale turneringer. Premiefond: 150.000 kroner.

av Tarjei J. Svensen

– Vi ønsker å sette Oslo på kartet med tanke på sjakkturneringer. 

Pål Nordquelle. Foto: Rolf Haug

Pål Nordquelle. Foto: Rolf Haug

Det sier Pål Nordquelle til Matt & Patt. Nordstrand-spilleren og sjakkdommeren har store planer i høstferien og har akkurat annonsert Oslo Chess Festival.

Den nye norsk storturneringen skal han arrangere i høstferien fra 30. september til 6 .oktober.

Med unntak av lukkede Norway Chess, mangler det store, internasjonale sjakkturneringer her i landet. Sverige har Rilton Cup i romjula, Danmark har Xtracon Chess Open (tidligere Politiken Cup), mens Island har Reykjavik Open. Alle er storturneringer med flere hundre deltakere og en heftig premiepott.

Det nærmeste man kommer i Norge er Fagernes-turneringene, som i år samlet 105 deltakere fordelt på tre grupper. Det er ikke nok for Nordquelle, som vil samle minst 140 deltakere som skal kjempe om et premiefond på heftige 150.000 kroner.

program-ocf2

– Måten å gjøre på det er litt annnerledes enn det som er gjort tidligere. Én åpen turnering med alle i samme klasse. Vi bruker alle pengene vi får inn, bortsett fra utgifter til dommere osv, til premier. Det er ingen fortjeneste her og vi betaler ikke kostbare stormestere for å fly til Norge. De må gjerne komme til Norge, men de må finne seg et billig sted å bo, så kan de tjene penger på premier. Konseptet er annerledes enn det som har vært vanlig på Fagernes, sier Nordquelle.

– Har du tro på at stormestere kommer når de ikke har den sikkerheten med dekning av utgifter?

– De spiller gratis. Hvis de kommer seg til Norge billig, så har de ganske lav nedside. Oppsiden skal være ganske høy her. I stedet for at penger blir brukt på et hotell og at de spiser dyre måltider, så blir dette penger i premiepotten, sier Nordquelle som understreker at premiepotten økes betraktelig dersom man når målet om 200 spillere.

Scandic Fornebu

Scandic Fornebu

– Med premiefond på 150.000 kroner, du er ikke redd for at det blir et litt vel ambisiøst prosjekt?

– Vi har stor tro på at dette skal gå i orden. Det er lagt lavt. Det hele er bygd på konseptet, «by chess fans, for chess fans». Det er ingen klubb som tjener penger på dette. Det betales ikke dyre billetter til stormestere. Men vi har likevel håp om at stormestere kommer.

– Tar du noe risiko selv?

– Ja, jeg gjør nå det. Vi får noen kostnader. Men jeg er såpass optimist at jeg tror at det ikke ender opp med at jeg må betale en sum med penger, ler Nordquelle.

– Men jeg er forberedt på at det kan koste litt penger. Jeg sover ikke dårlig enda!

Nordquelle har reist mye rundt på turneringer rundt om i Europa, sammen med sønnen Daniel (13), en av landets mest lovende tenåringer.

– Vi har vært veldig mye ute og reise, i Reykjavik, Gibraltar og Russland. Det er så mye man kan gjøre ut av en sjakkturnering. Vi har sett rammen rundt det og vi følte at det der er potensiale i så måte. Veldig ofte har det vært ratingklasser, GM-grupper, og Elo-gruppe. og det er selvfølgelig veldig fint og viktig i forhold til de som ønsker normnapp, men mange liker å spille sjakk, sier Nordquelle på spørsmål om hvorfor han setter i gang med det ambisiøse prosjektet.

Reykjavik Open, her fra 2014, skal være en av de best organiserte og mest populære turneringene i Europa. Foto: reykjavikopen.com

Reykjavik Open, her fra 2014, skal være en av de best organiserte og mest populære turneringene i Europa. Foto: reykjavikopen.com

– Det å spille i én stor klasse, har blant annet Reykjavik og Gibraltar vist at det går an. I tillegg kommer vi også til å ha noen ekstra turneringer rundt i tillegg.

– Skal sette en ny standard for sjakk i Norge

Planen er å inkludere flere turneringer i festivalen, som lyn- og hurtigsjakk i tillegg til en barneturnering og kanskje en lukket IM-gruppe.  Med 30 direkteoverførte partier, livekommentering, storskjermer i tillegg til «master classes» av stormestere, og diverse underholdning, har det alt som kjennetegner en toppturnering av internasjonal klasse.

Premier i Oslo Chess Festival
1. premie: 25 000 NOK
2. premie: 15 000 NOK
3. premie: 10 000 NOK
4. premie: 7 500 NOK
5. premie: 5 000 NOK
Beste spiller under 2250: 5000 NOK
Beste spiller under 2000: 5000 NOK
Beste spiller under 1750: 2500 NOK
Beste spiller under 1500: 2500 NOK
Beste kvinnelige spiller over 2000: 7500 NOK
Beste kvinnelige spiller under 2000: 5000 NOK
Beste kvinnelige spiller under 1500: 2500 NOK
Beste parti: 1000 NOK hver runde
Startavgift på 1500 NOK (inkluderer formell middag under avslutningsseremonien) GM-er spiller gratis, IM-er betaler halv pris. Premiebudsjettet baseres på minst 140 deltakere, men kan økes ved flere deltakere. Mer info kommer.

Startavgiften på 1500 kroner inkluderer en festivalmiddag etter turneringen. IM-er betaler halvparten, mens det blir gratis for GM-er.

– Vi skal sette en ny standard for sjakk i Norge og overføre alt på store skjermer, interne tv-er på hotellet. Bruke noen prosjektorer.

– Jeg har tro på at det er sponserer å finne, men vi greier oss også uten sponsorer. Vi har satt det som mål, men har ikke lagt det inn i budsjettet. Dette blir et stort idrettsarrangementet i Oslo som går over en uke, så oppsidene er mange. I så fall blir det enda høyere premier og mer moro.

– Hvordan har responsen vært etter at du annonserte det på sosiale medier?

– Den har vært enorm, helt utrolig. Jeg har ikke fått en negativ kommentar. Jeg har støtte fra Hans Olav Lahlum som er veldig positiv til dette. Det samme har Nordstrand sjakklubb vært. Egentlig alle sammen synes det er veldig bra. Det er rart at det ikke er gjort før, sier Nordquelle, og påpeker at høsten er en rolig periode for sjakkturneringer i Norge.

Lahlum arrangerte Oslo Chess International på Ullevaal Stadion i flere år, men la den ned etter at det ble et stort underskuddsprosjekt. Lahlum måtte bla opp fra egen lomme.

– Det er veldig flott at noen i Oslo tar tak i dette og forsøker å få til et sjakktilbud i høstferien, sier Lahlum til Matt & Patt.

– Jeg er også veldig i tvil om ambisjonene kan oppfylles. Men flott med flere friske satsninger i norsk sjakk.

Fantastisk spillelokale

Lobbyen på Scandic Fornebu

Lobbyen på Scandic Fornebu

Turneringen skal spilles på Scandic Fornebu i høstferien, som Nordquelle beskriver som av ypperste klasse.

– Det er helt, helt optimalt. Det må være Norges fineste hotell. Det brukes stort sett bare av forretningsfolk og det gjør at det er uten belegg i høstferien. Det ligger helt nede i vannkanten. Man kan dra med båt rett fra Oslo sentrum og Aker Brygge til hotellet. Det går også buss hvert sjette minutt, så det er veldig god offentlig kommunikasjon.

– De har også et veldig stort konferanserom. Vi har vel plass til 500 spillere. Ett stort lokale, et fantastisk flott rom. Det ser veldig bra ut. Vi har også noen ekstra rom for analyse og slike ting.

Nordquelle legger til at hotellprisene kommer til å ligge på et svært lavt nivå i høstferien. Norges Sjakkforbund har dessuten en avtale med Scandic-kjeden, noe som for eksempel gjorde at det under Norway Chess var mulig å få hotellrom til 500 kroner per natt.

Scandic Fornebu

Scandic Fornebu

Påmeldingen til turneringen er allerede i gang. Aryan Tari, Johan Salomon og Nicolai Getz er blant de påmeldte.

– Det er viktig at de som kunne tenke seg å spille registrerer seg så raskt som mulig. Da kan vi øke premiene i god tid før turneringen, og enda flere vil trolig spille som følge av enda større turnering, oppfordrer Nordquelle.

(Besøkt 2 799 ganger, 2 besøk i dag)