Carlsen etter lynturnering: – Jeg er virkelig ute av trening

Magnus Carlsen måtte se seg slått av Alexander Grischuk i ICC Open i helgen. Foto: Tarjei J. Svensen/Yerazik KhachatourianMagnus Carlsen måtte se seg slått av Alexander Grischuk i ICC Open i helgen. Foto: Tarjei J. Svensen/Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsen så ut til å cruise mot finalespill i ICC Open i helgen, men lynsjakkverdensmester Alexander Grischuk lot seg ikke knekke.

av Tarjei J. Svensen

Det har vært rolige dager for Magnus Carlsen siden han tok sin første triumf i Norway Chess i Stavanger i april, men torsdag skal han i ilden igjen i hurtig- og lynsjakkturneringen Paris GCT. Turneringen markerer startskuddet for årets Grand Chess Tour-serie, som også inkluderer turneringene Sinquefield Cup og London Chess Classic.

Den regjerende mesteren står over resten av denne serien, men har fått arrangørens ene wildcard-plass. Få dager etter drar verdensmesteren videre til Brussel og Leuven der det er en ny lyn- og hurtigturnering av samme format.

Denne helgen varmet Carlsen opp med å spille Internet Chess Clubs (ICC) årlige storturnering (3 minutter på hele partiet uten tilleggstid) ICC Open. Med en førstepremie på 25.000 kroner, lokket det flere av verdens beste spillere.

Det ble spilt fire kvalifiseringer hvor de to beste i hver turnering gikk videre til finalen. Carlsen vant den den andre kvalifiseringen fredag med 9,5 av 11 poeng. Sebastian Mihajlov (16) tok for øvrig en knallsterk 3. plass i denne turneringen med 9 poeng, akkurat ikke nok til å komme videre.

Carlsen selv avsluttet sterkt med seier i sine tre siste partier mot spillere som Ian Nepomniachtchi, Georg Meier og Alexander Grischuk.

Underveis måtte han på sin anonyme konto stoptryharding også finne seg i å bli anklaget for juks. Helt til identiteten ble avslørt.

Finalene ble spilt søndag kveld. I kvartfinalene med fire partier mot hver motstander gikk Carlsen greit videre etter å ha slått ut GM Carlos Hevia fra Cuba med 2,5-0,5.

I semifinalen kunne han ikke fått tøffere motstand i lynsjakkverdensmester Alexander Grischuk. Russeren er en ivrig nettsjakkspiller og vant også fjorårets utgave av denne turneringen.

Det ble en heseblesende duell mellom de to verdensstjernene. Grischuk vant det første partiet, men Carlsen slo tilbake i parti to etter denne bukken i et likt sluttspill.

I tredje parti så det ut til at Grischuk skulle klare å dra i land hele poenget. Helt til Carlsen kom med et tårnoffer som fikk rundt tusen tilskuere til å måpe.

Dermed var det fjerde og siste partiet som skulle avgjøre det hele. Remis ville føre til ytterligere to partier, mens vinneren ville gå videre.

Carlsen vant en offiser allerede i det 11. trekket og så ut til å gå mot en lett seier. Slik skulle det ikke gå.

Dermed var Carlsen slått ut av ICC Open.

– Makan, jeg er virkelig helt ute av trening, sa Carlsen til de rundt tusen tilskuerne etterpå.

– Kreds til Grischuk, men han er neppe veldig stolt av spillet sitt.

Det var Grischuk enig i.

– I det siste partiet mot Magnus var jeg … heldig!

Carlsen tok med seg 600 dollar, rundt 5000 kroner for innsatsen.

Førstepremien på 3000 dollar var det Grischuk som tok med seg. Russeren vant overbevisende 4-2 over landsmannen Dmitry Andreikin i finalen.

Partiene kan spilles gjennom med de virkelige navnene via The Week in Chess.

¤ Kvartfinale Semifinale Finale
1
8
stoptryharding (2.5)
ichessasuke91 (0.5)
 

 stoptryharding (1.5)
depressnyak (2.5)

depressnyak (4.0)
Vladimirovich (2.0)
4
5
depressnyak (5.0)
BlacHorse96 (3.0)
2
7
Vladimirovich (3.0)
BlitzorDDD (0.5)
 

Vladimirovich (2.5)
Federicov (1.5)

3
6
FedoseevVl95 (0.5)
Federicov (2.5)

 

(Besøkt 2 304 ganger, 1 besøk i dag)