Slik forklarer toppsjakksjefen uttaket av Eliteklassen

Jonathan Tisdall er toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund. Foto: Tarjei J. SvensenJonathan Tisdall er toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund. Foto: Tarjei J. Svensen

Én ting var spesielt vanskelig.

av Tarjei J. Svensen

topp22Torsdag offentliggjorde Norges Sjakkforbund ved toppsjakksjef Jonathan Tisdall de 22 spillerne som skal kjempe om NM-tittelen 9. – 14. juli i Tromsø. Det er et felt uten regjerende norgesmester Aryan Tari (16), som prioriterer andre turneringer.

Til gjengjeld gjør NM-kongen Simen Agdestein comeback etter tre års fravær.

– At Simen spiller, var mer enn en fornøyelig overraskelse. Det var et fornøyelig sjokk, sier Tisdall til Matt & Patt.

– Det er veldig viktig for turneringen, siden tre stormestere er minimum for å kunne ta normer, men ikke nok til å garantere at alle får sjansen. Men å få en superstormester på plass er veldig viktig.

Agdestein vil få bryne seg på fire av sine egne elever: Johan Salomon (18), Johan-Sebastian Christiansen (17), Sebastian Mihajlov (16) og Lars Oskar Hauge (17).

– Det er alltid interessant å se NTGs trenerlegende spille mot elevene sine. Det er litt som den siste karate-mesteren eller sjefen i et videospill. Simen vil trolig bli mannen som avgjør om elevene får suksess, sier Tisdall.

Derfor ble Kjøita tatt ut

Henning Kjøita i oppgjøret mot Monika Machlik i junior-klassen i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

Henning Kjøita i oppgjøret mot Monika Machlik i junior-klassen i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

Det mest kontroversielle uttaket, er uttaket av 1911s Henning Kjøita (20), som de siste årene har bodd i USA. Tisdall forklarer at han hadde lovt å styrke junior-klassen med å ta ut nummer 1 og 2 til Eliteklassen. Dermed kom også fjorårets toer Kjøita med.

– Jeg kan ikke love Eliteplass til den som blir nummer to igjen, siden det er mulig Eliteklassen blir berger og siden det kanskje ikke er noen toppsjakksjef neste år. Men jeg har til hensikt å kjempe for å skape mer prestisje i junior-klassen, sier Tisdall.

Flukten fra juniorklassen er et mye debattert tema i norsk sjakk. Tisdall mener det er viktig at de beste juniorene lærer å møte andre juniorer og at de derfor bør spille i junior og ikke i ratinggrupper som Mester og Klasse 1.

– Jeg håper de hører på argumentene mine og velger Junior over Mester hvis de ikke har kommet med. Det er to viktige grunner til det: Juniorer må lære å slå andre juniorer slik at de stiller best mulig forberedt til å representere Norge i EM og VM. Dermed kan de barke sammen med sine fremtidige rivaler og få en internasjonal karriere.

Tisdalls linje er også noe Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer har gitt sin støtte til.

– Vi må også styrke statusen i Junior-klassen, slik at det blir en arena der man kan vise at man er sjefen. Jo bedre den generasjonen er, dess mer viktig og attraktivt blir det å bevise dette.

16 forhåndskvalifiserte

Det var 16 forhåndskvalifiserte spillere til årets Eliteklasse: Alle over 2350 i rating, vinneren av junior, de to beste i Mester-klassen samt de med IM-napp i løpet av siste sesong. I tillegg ble altså nummer to i junior lovt plass.

– De første 16-17 spillerne var klare, 17 hvis man regner med Kjøita. To fra Mester, to fra junior og Eivind Olav Risting tok et IM-napp. Jeg mener bestemt at man trenger minst 20 spillere for å sikre et meningsfullt oppsett gjennom turneringen. Så det var aldri aktuelt å stoppe på 16-17, forklarer toppsjakksjefen.

– Utvidelsen til rundt 20 var ganske enkelt. Det er spillere over 2300 som kan inkluderes for å fikse dette. Det inkluderer noen solide IM-er som Hole, Grønn og Moen, som styrker nappsjansene. Aryan vurderte også å spille, så han klaget ikke på at han sto på lista.

– Straks man tar ut spillerne som er over 2300, som ser ut til å være en slags bunnlinje når en rekke av toppspillerne ikke deltar, så er lokale Espen Forså veldig, veldig nær en plass. Han var nødvendig å ta med for å få det til å gå opp. Så dette var en naturlig grense å trekke. Når man kommer under 2300, så blir det veldig vanskelig.

Og det var nettopp å plukke ut de tre reservene som var den vanskelige delen.

– Da begynte det å bli veldig vanskelig, med veldig mange som hadde gode argumenter for å komme med. Reservene hadde alle bemerket seg og vært aktive. Johannes Kvisla hadde gått opp rundt 200 ratingpoeng og hadde også andre argumenter. Så det var mange spillere som ville bli skuffet. Det er den vanskelige delen av jobben.

Får støtte av USF-lederen

Johannes Kvisla. Foto: Tarjei J. Svensen

Johannes Kvisla. Foto: Tarjei J. Svensen

Leder i Ungdommens Sjakkforbund og elitespiller Johannes Kvisla har ingenting å utsette på uttaket til toppsjakksjefen.

– Jeg støtter uttaket fullt ut. Norsk rating er det som er førstekriteriet i regelverket, og det er fulgt. Mange flere spillere i elite ville svekket junior og mester vesentlig. Jeg håper alle juniorer som har fått avslag spiller i juniorklassen, og ikke mester, sier Kvisla.

– Hvorfor er det så viktig for USF at de beste spiller i junior og ikke mester?

– Fordi i mester kjemper de kun om rating og om en mulighet til å kvalifisere seg til Eliteklassen, mens jeg mener at en norgesmester-tittel burde henge mye høyere, og at om man er god nok kommer man med i Eliten uansett. Dessuten er det viktig å lære seg å konkurrere mot andre ambisiøse spillere, og ikke spille mot folk som spiller på hobbybasis i mesterklassen, sier Kvisla.

Kvisla var selv en av spillerne med håp om å komme med i Eliteklassen, etter kraftig fremgang den siste tiden. 25-åringen har nå nærmere 2340 uoffisielt. Nå må han stille som en av favorittene i Mester-klassen.

– Jeg har planer om å vinne.

329 påmeldte

Den ordinære fristen til Landsturneringen gikk ut 1. juni, slik at startavgiften øker med 100 kroner.

Per 3. juni er det 329 påmeldte deltakere i Landsturneringen. Det ligger dermed an til å slå Brønnøysunds rekord på 334 deltakere fra 1990 og bli den største Landsturneringen i Nord-Norge, skriver Sjakknytt.

Det er likevel et stykke bak fjorårets arrangement i Oslo, som satte ny rekord med hele 671 deltakere.

Mer informasjon om NM finnes på de offisielle hjemmesidene.

(Besøkt 1 839 ganger, 1 besøk i dag)