Getz med ny stormesterskalp: – Fullstendig knusende!

Nicolai Getz. Foto: Tarjei J. SvensenNicolai Getz. Foto: Tarjei J. Svensen

Nicolai Getz (24) slo sin andre italiener i EM og kan ta stormesternapp med remis søndag.

av Tarjei J. Svensen

r9

SE OGSÅ: Alle de norske resultatene

Nicolai Getz sto for en ny flott prestasjon da han i dag slo den italienske stormesteren Daniele Vocaturo (2574) med svart i 9. runde av EM individuelt i Kosovo i dag.

– Det er veldig imponerende og en fullstendig knusende oppvisning av han, sier toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt. 

Det er 24-åringens tredje seier over en stormester i Kosovo. Tidligere har han beseiret sterke spillere som Sabino Brunello, Zurab Sturua samt spilt remis mot Aleksej Aleksandrov.

– Han spiller veldig praktisk og kontrollerte angrepsspillet. Motstanderen kollapset til slutt for presset, sier Tisdall.

Getz har kommentert partiet eksklusivt for Matt & Patt.

OSS-spilleren har nå sterke 5,5 poeng, og ifølge uoffisielle beregninger vil seier over Zaven Andriasian (2602) i 10. runde være godt nok til det første stormesternappet.

Spesielle regler i EM gjør imidlertid at et stormesternapp her kan være ekstra verdifullt. Det var nettopp slik Tari sikret seg stormestertittelen under EM for landslag på Island i november. Det betyr at Getz plutselig kan være godt over halvveis til GM-tittelen.

Selv om Getz skulle tape sitt parti i 10. runde, vil han få en ny sjanse i 11. – og siste runde.

Nicolai Getz. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Nicolai Getz. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Matt & Patt skrev onsdag om Getz som kan gjøre toppsjakksjefens jobb med å velge ut fem spillere til OL-laget betydelig vanskeligere.

Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, Frode Urkedal og Aryan Tari er etter all sannsynlighet bankers på det norske laget i sjakk-OL som spilles i Baku fra 1. – 14. september.

Men hvem som får den femte- og siste plassen er langt mer usikkert. Verken Simen Agdestein, Leif E. Johannessen eller Kjetil Lie er trolig aktuelle for OL-spill denne gangen. Det åpner opp for Getz, som trolig vil kjempe med Torbjørn R. Hansen (2462) og Johan Salomon (2441) om den siste plassen.

Selv stilte Getz seg tvilende til egne OL-sjanser.

– Det hadde vært en slags drøm, sa Getz.

Remiser på Tari og Hammer

Aryan Tari var presset, men holdt unna mot den sterke ungareren Ferenc Berkes..

Aryan Tari lørdag, her sammen med russeren Nikita Vitiugov. Foto: Gunnar Björnsson

Aryan Tari lørdag, her sammen med russeren Nikita Vitiugov. Foto: Gunnar Björnsson

Tari så ut til å komme godt ut av åpningen, men 16-åringen tillot likevel en fiks manøver i det 29. trekket som ga svart skumle sjanser.

Vålerenga-spilleren holdt likevel unna og tok et viktig halvpoeng. Håpet om en sensasjonell plass i World Cup neste år lever dermed for Tari, som ligger på 35. plass med 6 poeng så langt.

Trolig trenger han minst 1,5 poeng på de to siste rundene.

Jon Ludvig Hammer var avhengig av å vinne sine tre siste partier for å holde liv i drømmen om World Cup neste år.

Norgestoeren var imidlertid ikke i nærheten av å skape vinstsjanser mot den unge armeneren Manuel Petrosyan og måtte ta til takke med et halvpoeng.

emtopp

Russeren Ernesto Inarkiev vant toppoppgjøret mot Igor Kovalenko fra Latvia og har nå 8 poeng og et helt poengs ledelse ned til Radoslaw Wojtaszek og Alexey Goganov.

Aryan Tari spiller i 10. runde med svarte brikker mot kroaten Ivan Saric (2650), mannen som slo Magnus Carlsen i sjakk-OL i 2014.

Nicolai Getz skal opp mot tidligere juniorverdensmester Zaven Andriasian (2602) fra Armenia, mens Hammer møter tyrkeren Baris Esen (2508).

Alle de tre norske partiene kan følges direkte via Chess24 fra søndag klokken 15:45..

Europamesterskapet er første steg i kvalifiseringen til neste VM-syklus. 1. premien er på nær 190.000 kroner. Men enda viktigere er at en plass blant de 23 beste kvalifiserer til det potensielt lukrative FIDE World Cup i Georgia neste år.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 481 ganger, 1 besøk i dag)