Aryan Tari etter råsterk EM-seier: – Dette var deilig!

Aryan Tari. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noAryan Tari. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Mens Jon Ludvigs VM-håp henger i en tynn tråd.

av Tarjei J. Svensen

emr8-2

– Dette var veldig deilig! Jeg følte virkelig jeg trengte dette. nå håper jeg på en god avslutning, sier Aryan Tari til Matt & Patt.

16-åringen kan være på vei mot sin livs prestasjon i EM individuelt i Gjakova, Kosovo. I 8. runde i dag tok stormesteren sin fjerde seier og er nå oppe på sterke 5,5 poeng.

Vålerenga-spilleren utspilte stormesteren Mykhaylo Oleksienko (2622) med svarte brikker. Tari valgte en variant i Skotsk åpning som Maxime Vachier-Lagrave spilte i et parti mot Magnus Carlsen i Nanjing 2010.

Aryan Tari henger med i EM. Foto: eicc2016.com

Aryan Tari henger med i EM. Foto: eicc2016.com

Ukraineren gjorde derimot en feil allerede i sitt svar på det trekket, og ble stående dårlig i resten av partiet.

– Jeg fikk bare inn en bra forbredelse rett og slett. 9…a5 tror jeg bare gjendriver det. Magnus viste det allerede i 2014 mot Vachier-Lagrave så det er overraskende at så mange ikke har fått det med seg trekket, sier Tari.

– Etter 10.Sd2 står han allerede dårlig?

– Ja, han bør gå for Sd5 med komplikasjoner, men ingen problemer for svart. Det er allerede klart bedre for meg etter Te8 Sde4 d5.

Partiet var over etter 40 trekk.

16-åringen ble tilbudt remis etter det 11. trekket, men det avslo han kontant.

– Veldig proft av Aryan. Han forberedte seg godt, valgte en trygg fordel og konverterte. Nå er det norske håpet om en plass i kvaliken på hans skuldre, sier toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

Med 5,5 poeng ligger Tari på en sterk 29. plass og 16-åringen må trolig ta minst to poeng på de tre siste rundene for å ha sjanse til å kvalifisere seg til FIDEs World Cup i Georgia neste år.

Akkurat det tenker han foreløpig ikke på.

– Jeg tar bare ett parti om gangen. Jeg skal gi mitt beste, sier Tari.

Jon Ludvig Hammer hadde to strake seire bak seg, og kunne ta et langt steg mot plass i World Cup med en ny i dag. Etter et stygt tap mot tyrkeren Mustafa Yilmiz, henger imidlertid drømmen i en tynn tråd.

LES OGSÅ: Hammer fikk skryt av Carlsen etter knusende EM-seier

Norgestoeren gikk seg vill på dronningfløyen og klarte ikke å skape noe angrep på svarts konge. Stillingen ble mer og mer håpløs, og Hammer måtte gi seg etter 42 trekk.

Hammer blir dermed stående på 4,5 poeng og må gjøre sin livs avslutning med 3 av 3 poeng om det skal være håp om en plass i FIDE World Cup.

– Det ser kritisk ut for Hammer nå, men det er ikke kjørt før han trenger flere poeng enn antall gjenværende runder. Han er kapabel til 3 av 3, men det blir veldig vanskelig å vinne resten, sier toppsjakksjef Tisdall.

SE OGSÅ: Alle de norske resultatene

Getz kan ta stormesternapp

Nicolai Getz med 3 av 6 poeng og god prestasjon i Skopje. Foto: Maria Emelianova

Nicolai Getz med 3 av 6 poeng og god prestasjon i Skopje. Foto: Maria Emelianova

Norges tredje representant Nicolai Getz slo tilbake etter gårsdagens smell og vant over den georgiske stormesteren Zurab Sturua (2548).

– Hellet var på min side idag, men det føltes som jeg fortjente å vinne, sier 24-åringen til Matt & Patt.

En meget viktig seier for Getz, som fortsatt kjemper om stormesternapp og en potensiell plass på Norges OL-lag.

– Hvis han tar stormesternapp, så kan det tenkes. Det vil gjøre at ratingen hans når nivået som forventes, sa toppsjakksjef Tisdall til Matt & Patt.

Getz trenger trolig minst 1,5 poeng på de siste tre rundene for å ta stormesternapp.

Han kommenterer selv partiet eksklusivt for Matt & Patt.

Det var hans fjerde seier så langt, og OSS-spilleren er nå oppe på 4,5 poeng. 2 av 3 poeng kan være nok til å sikre et stormesternapp og en eventuell OL-plass.

– Det hadde vært en slags drøm, sa Getz.

Det ble et skikkelig bikkjeslagsmål på toppbordene i 8. runde, uten remiser på de sju øverste bordene. Ernesto Inarkiev vant oppgjøret på 1. bord mot David Navara da tsjekkeren ble litt for ambisiøs i åpningen.

På andre bord ekspederte Radoslaw Wojtaszek den armenske overraskelsen Samvel Ter-Sakhayan.

Vi tar også med avslutningen til den fantastiske avslutningen til russeren Daniil Dubov på ett av de lavere bordene:

emr9Inarkiev leder med 7 poeng, mens Wojtaszek, Igor Kovalenko og Alexey Goganov har 6,5 poeng.

I 9. runde får Tari bryne seg på Ferenc Berkes (2636) fra Ungarn på 16. bord. Hammer får sjansen til å slå tilbake mot armenske Manuel Petrosyan (2480), mens Getz kan ta et steg nærmere stormesternapp mot Daniele Vocaturo (2572), som Hammer tapte for.

Tari og Hammer kan følges direkte via Chess24 fra lørdag klokken 15:30.

Europamesterskapet er første steg i kvalifiseringen til neste VM-syklus. 1. premien er på nær 190.000 kroner. Men enda viktigere er at en plass blant de 23 beste kvalifiserer til det potensielt lukrative FIDE World Cup i Georgia neste år.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 434 ganger, 1 besøk i dag)