Nicolai kan gjøre toppsjakksjefens jobb vanskeligere

Nicolai Getz. Foto: Maria EmelianovaNicolai Getz. Foto: Maria Emelianova

Tisdall om valget som snart skal tas: – Det kommer til å bli en veldig vanskelig avgjørelse.

av Tarjei J. Svensen

Nicolai Getz (24) har gjort sine saker bra i første halvdel av EM individuelt i Kosovo. Etter seks runder står OSS-spilleren med 3,5 poeng etter tre seire, én remis og to tap.

– Det har vært lærerikt så langt, men jeg kastet bort en «+5-stilling». Med 4 poeng hadde jeg vært helt fornøyd, sier Getz til Matt & Patt om turneringen så langt. 

24-åringen sikter til partiet mot den hviterussiske stormesteren Aleksej Aleksandrov, der han hadde en lett vunnet stilling.

Høydepunktet kom på selveste nasjonaldagen da han slo den italienske stormesteren Sabino Brunello (2573) med hvit. Getz står med 3,5 poeng, det samme som Jon Ludvig Hammer og et halvt poeng bak Norges bestemann Aryan Tari.

LES OGSÅ: Tari, Hammer og Getz slo til på 17. mai
Nicolai Getz. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Nicolai Getz. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

OSS-spilleren må sikte seg inn mot å ta stormesternapp, noe som krever en ratingprestasjon på over 2600. Så langt er prestasjonen på 2470, så det er fortsatt noen stormestere som må slås.

– Målet er å prøve å ta så mange poeng som mulig, sier Getz.

Men dersom 24-åringen klarer kravet, vil han for alvor blande seg inn i diskusjonen om en plass på det norske OL-laget. Det bekrefter toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund, Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

– Hvis han tar stormesternapp, så kan det tenkes. Det vil gjøre at ratingen hans når nivået som forventes.

Spesielle regler i EM gjør at et stormesternapp her kan være ekstra verdifullt. Det var nettopp slik Tari sikret seg stormestertittelen under EM for landslag på Island i november. Plutselig kan Getz ha tatt et langt steg mot stormestertittelen.

Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, Frode Urkedal og Aryan Tari er etter all sannsynlighet bankers på det norske laget i sjakk-OL som spilles i Baku fra 1. – 14. september.

Men hvem som får den femte- og siste plassen er langt mer usikkert. Verken Simen Agdestein, Leif E. Johannessen eller Kjetil Lie er trolig aktuelle for OL-spill denne gangen. Det åpner opp for Getz, som trolig vil kjempe med Torbjørn R. Hansen (2462) og Johan Salomon (2441) om den siste plassen.

Det var Salomon som trakk det lengste strået og fikk spille EM for landslag i november. 18-åringen har imidlertid et par svake resultater siden den gang og har falt på ratinglisten.

I tillegg til selve ratingen, nevner Tisdall dedikasjon, aktivitet og utvikling som viktige uttakskriterier.

– Det vanskelige er å avgjøre om vi skal gå for rutine eller utvikling. Det handler om stabilitet versus fremtiden. Det kommer til å bli en veldig vanskelig avgjørelse, sier toppsjakksjefen. og legger til at Norge i de siste landslagsuttakene har prioritert å utvikle de unge spillerne.

Nicolai Getz var hele tiden regnet som en av Norges mest lovende juniorer og ble internasjonal mester før han fylte 20 år. Etter at IM-tittelen ble sikret i 2011, har ratingtallet imidlertid vært stabilt mellom 2350 og 2400. Inntil nå.

På siste FIDE-liste satte Getz personlig bestenotering med en rating på 2431. Ratinghoppet kommer etter en del gode prestasjoner den siste tiden, blant annet i København i april der han bare var et halvt poeng unna sitt første stormesternapp.

Nicolai Getz i Bulgaria i 2011. Foto: Tarjei J. Svensen

Nicolai Getz i Bulgaria i 2011. Foto: Tarjei J. Svensen

Hovedpersonen har ikke særlig tro på egne OL-sjanser, men tanken har streifet ham:

– Det hadde vært en slags drøm, sier Getz.

I tillegg til å være en aktiv sjakktrener, har studier tatt mye tid. Getz snakker blant annet japansk etter et halvt år i Japan.

– Jeg fortsetter som jeg har gjort det siste året med å trene, men mer rettet mot å ha det gøy fremover. Jeg skal studere til høsten, men jeg har ikke tenkt å la det komme i veien for sjakken, sier Getz.

Den endelige avgjørelsen om OL-lagene tas samme dag som siste runde i EM spilles, 23. mai. I slutten av måneden vil uttaket bli offentliggjort.

Onsdag er EMs eneste fridag og 7. runde spilles torsdag 15:30. Nicolais motstander er GM Mustafa Yilmiz (2603) fra Tyrkia.

Europamesterskapet er første steg i kvalifiseringen til neste VM-syklus. 1. premien er på nær 190.000 kroner. Men enda viktigere er at en plass blant de 23 beste kvalifiserer til det potensielt lukrative FIDE World Cup i Georgia neste år.

Norgestoer Jon Ludvig Hammer ligger et stykke etter skjema og er trolig avhengig av å ta minst 4 poeng på de siste fem rundene for å ha sjansen til å nå det. Torsdag møter han Avital Boruchovsky (2542).

Norges foreløpige bestemann møter nederlenderen Benjamin Bok (2614). Hammer og Taris parti kan følges direkte via Chess24 torsdag.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 980 ganger, 1 besøk i dag)