Aryan reddet dagen fra å bli helsvart for de norske

Aryan Tari i EM. Foto: eicc2016.comAryan Tari i EM. Foto: eicc2016.com

Kun et halvt av tre poeng på de norske i EM.

av Tarjei J. Svensen

Det ble en tung dag for de norske spillerne i 5. runde av Europamesterskapet i Gjakova, Kosovo 1. pinsedag. Kun Aryan Tari klarte å få med seg et halvpoeng.

16-åringen kom inn i en litt bedre stilling i Kan-varianten i Siciliansk mot den sterke russeren Mikhail Kobalia (2646). Men Tari klarte ikke å finne noe bedre enn trekkgjentakelse og partiet endte remis etter 27 trekk.

Jon Ludvig Hammer gikk på sitt første nederlag i EM da han gikk ned mot italieneren Daniele Vocaturo (2574).

Det var en strek i regningen for 25-åringen, som nå må ta seg skikkelig sammen om han skal sikre seg en plass i FIDE World Cup. I så fall må han ta minst fem poeng på de siste seks rundene.

top14Også Nicolai Getz tapte sitt parti, for russeren Anton Demchenko (2589).

Aryan Tari er nå beste nordmann med 3 poeng og 113. plass. Hammer og Getz står på 2,5 poeng og henholdsvis 119. – og 129. plass i feltet med 245 deltakere.

De tre toppbordene endte alle remis, så det er nå fem spillere på 4,5 poeng: Radoslaw Wojtaszek, Baadur Jobava, Ernesto Inarkiev, Ivan Saric og David Navara med 4,5 poeng.

Aryan Tari møter 13-årige David Gavrilescu (2271) med svart i 6. runde, mens Hammer møter Nderim Saraci (2275). Getz får den tøffeste motstanden med hvit mot Sabino Brunello (2573).

Kun 40 bord vises direkte, så ingen av nordmennene kan følges på nasjonaldagen.

Europamesterskapet er første steg i kvalifiseringen til neste VM-syklus. 1. premien er på nær 190.000 kroner. Men enda viktigere er at en plass blant de 23 beste kvalifiserer til det potensielt lukrative FIDE World Cup i Georgia neste år.

Det er nettopp dit Norges nest beste sjakkspiller gjerne ønsker seg..

– Ting er lagt til rette, og så satser jeg på litt flyt i de første rundene. De første rundene er viktige fordi de har så mye å si for humøret, men jeg er godt rustet til en god start. Lykken står den forberedte bi, sa Hammer til Matt & Patt før turneringen.

Nå må Hammer satse på en skikkelig spurt om drømmen skal oppnås.

SE OGSÅ:
(Besøkt 879 ganger, 1 besøk i dag)