Ole Valaker: – Fikk trussel av Stein Bjørnsen-støttespiller

Ole Valaker under fjorårets NM for ungdom i Bergen. Foto: Tarjei J. SvensenOle Valaker under fjorårets NM for ungdom i Bergen. Foto: Tarjei J. Svensen

– Jeg oppfattet det som han faktisk hadde tenkt å sette ut et rykte om det.

av Tarjei J. Svensen

Stein Bjørnsen ble i forrige uke utestengt i to år av Sentralstyret i Norges Sjakkforbund (NSF). Dommen var enstemmig og det øverste organet i NSF trakk frem tre grunner til avgjørelsen:

Bilder som viser bruk av elektroniske øreplugger, computeraktige partier og manglende vilje til å stille opp til en test.

50-åringen har hele tiden avvist alle påstander om urent mel i posen.

Etter dommen har Horten-mannen fått støtte fra venner og klubbkamerater i Horten. Flere av dem har på Matt & Patts Facebook-side sterkt gitt uttrykk for at dommen er feil og at at Bjørnsen ikke har jukset.

«Tenk om det kom et rykte om at du driver utukt med barna i klubben»

En av dem som har fått smake på støttespillernes vrede, er Ole Valaker. Den kjente journalisten, sjakktreneren og tidligere lederen av Ungdommens Sjakkforbund, var blant de første som offentlig gikk ut og anklaget Bjørnsen for å ha jukset seg til suksessen. Blant Bjørnsens motstandere på Fagernes var to av hans egne elever.

Tirsdag skal bergenseren ha fått en telefon fra en ukjent person som tidligere har gått hardt ut mot anklagerne på sosiale medier.

– Han ville at jeg skulle slette alt jeg hadde skrevet. Jeg sa at det kom jeg ikke til å gjøre. Han snakket også om at det ikke finnes et sjakkanalyseprogram for blinde og det hadde han fortalt til NSF, sier Valaker til Matt & Patt.

Valaker, som er en av få i Norge som har mottatt både Norges Sjakkforbunds og Ungdommens Sjakkforbunds hederstegn i gull for sin frivillige innsats for norsk sjakk, forteller at vedkommende også truet med at han skulle «få svi» og rapportere ham til Facebook.

Til slutt fikk han spørsmål om han var leder for en barnesjakklubb på Vestlandet, noe Valaker bekreftet.

– Så sa han «Tenk om det kom ut et rykte on at du driver utukt med barna i klubben din». Så slang han på røret, sier Valaker.

– Hvordan reagerte du på det han sa?

– Jeg oppfattet det som han faktisk hadde tenkt å sette ut et rykte om det.

Valaker sier mannen ga beskjed om at han også skulle ta kontakt med andre som har anklaget Bjørnsen.

– Jeg advarte straks flere etter samtalen.

– Dette har han diktet opp

Stein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Stein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Matt & Patt har vært i kontakt med vedkommende, som bekrefter at han ringte Valaker. Mannen avviser likevel å ha kommet med trusselen.

– Det er bare tull, sier Oslo-mannen i 50-åra.

– Har Valaker diktet opp dette?

– Dette har han diktet opp. Han likte nok ikke at jeg ringte, sier vedkommende.

– Men du var i kontakt med ham?

– Ja, jeg ringte og sa han skulle slutte å plage Stein. Det er helt bedritent slik han holder på, så jeg forsøkte å gi ham et par argumenter på at Bjørnsen er uskyldig.

Mannen hevder han kan bevise at kameraten ikke har jukset, noe han også har gitt beskjed om til Norges Sjakkforbund.

– Hvis Stein Bjørnsen hadde fått tid og rom til å trene, så er jeg sikker på at han ville blitt like god som Magnus Carlsen, sier mannen.

Valaker angrer ikke på at han gikk offentlig ut med anklagene og at han sendte sin rapport til FIDE.

– Nei, det var helt nødvendig. Men jeg hadde ikke regnet med så voldsomme reaksjoner som vi har sett. Jeg er blitt beskyldt for å ha «mord i blikket», for å ville skade Bjørnsen, for å ha andre motiver enn det beste for norsk sjakk og så videre.

Til slutt legger han til:

– For øvrig: Alle som jobber med barn i Søråshøgda har politiattest. Jeg har for sikkerhets skyld fornyet min i år. Jeg håper det samme gjelder for resten av sjakk-Norge, avslutter Valaker.

(Besøkt 4 133 ganger, 1 besøk i dag)

3 kommentarer på "Ole Valaker: – Fikk trussel av Stein Bjørnsen-støttespiller"

  1. Kjetil_S | 4. mai 2016 på 21:23 |

    – Hvis Stein Bjørnsen hadde fått tid og rom til å trene, så er jeg sikker på at han ville blitt like god som Magnus Carlsen, sier mannen.

    Utrolig imponerende dersom en mann som begynte med sjakk så sent i livet og er blind skulle klart å nå det nivået som bare 2 personer så langt i historien har klart og begge har begynt i veldig ung alder.

    • I tillegg kan du legge til at han her blind, og «det finnes ingen analyseprogrammer for blinde». Å påstå at en blind mann ikke kan bli verdens beste i sjakk tror jeg ikke er spesielt kontroversielt. Han kan bli flink. Bedre enn meg. Han kan bli verdens suverent beste blinde spiller. Men best i verden? Like stor sjanse som at en blind mann skal bli best i verden på 100 meter.

    • Det bekrefter jo bare at Bjørnsens støttespillere ikke har peiling. Like god som Magnus?? Ingen på denne planeten.

Stengt for kommentarer.