Urkedal i storform i Stockholm – slo Anand-hjelper

Frode Urkedal. Foto: Tarjei J. SvensenFrode Urkedal. Foto: Tarjei J. Svensen

– Partiet var veldig bra, nærmest prikkfritt, sier 22-åringen.

av Tarjei J. Svensen
Frode Urkedal kan være på vei mot noe stort i Sverige. Foto: Lars OA. Hedlund

Frode Urkedal kan være på vei mot noe stort i Sverige. Foto: Lars OA. Hedlund

Frode Urkedal ser ut til å være i godt slag når fire runder er spilt i den store åpne turneringen Hasselbäcken Open i Stockholm.

I 4. runde tok Norges ferske stormester en kjempeskalp med seier med svart over den indiske stormesteren Krishnan Sasikiran (2643), en av Viswanathan Anands sekundanter under VM-matchen i 2013.

34-åringen har falt en del på verdensrankingen de siste par årene, men var ranket som nummer 26 i verden med en rating på 2720 så sent som i 2012.

Mot 22-åringen fra Oslo ble han altså veid for lett.

– Jeg regnet langt og fant  en variant som utlignet. Han kunne jo lett ha forsert remis, men istedet overpresset han i en lik stilling, forklarer Urkedal til Matt & Patt.

– Det var ganske taktisk, men jeg hadde full kontroll.

topp10-stockholm22-åringen er med det med det én av fem spillere med 4 poeng og full pott i den sterke åpne turneringen.

– De tre første partiene har vært så som så, og jeg er ikke særlig fornøyd med dem. Jeg spilte dårlig. Partiet idag var veldig bra, nærmest prikkfritt. Etter partiet idag føles formen bra, sier Urkedal.

1911-spilleren får nå knalltøff motstand i den førsterangerte russeren Dmitry Andreikin (2736), tidligere juniorverdensmester og russisk mester.

26-åringen nådde finalen i FIDEs World Cup i Tromsø i 2013, der det ble tap for Vladimir Kramnik. Med det kvalifiserte han seg for Kandidatturneringen i 2014. Det endte med en sterk 5. plass.

Nå venter altså 22-åring fra Norge.

– Jeg aner ikke hvordan det partiet blir. Det ser jeg på i morgen, sier Urkedal. som ikke ser noen grunn til å ta av etter skalpen.

SE OGSÅ: Se resultater fra Hasselbäcken Open

Aryan Tari (16) er Norges andre store håp i Stockholm, men har foreløpig startet forsiktig med 3 poeng etter to remiser mot lavere ratede motstandere.

Aryan Tari. Foto: Lars OA Hedlund

Aryan Tari. Foto: Lars OA Hedlund

Det er imidlertid flere gode prestasjoner av de 16 øvrige norske deltakerne. Sebastian Mihajlov (16) er en av dem som sikter mot IM-napp. NTG-eren har fått en grei start med 3 poeng så langt. I 4. runde holdt han en sterk remis mot Vålerenga-spiller Borki Predojevic (2654) fra Bosnia.

Tore Kolås fra Trondheim fikk med seg en stormesterremis mot Eduardas Rozentalis (2584) i 2. runde.

LES OGSÅ: Kan Aryan og Frode ryste favorittene i Stockholm?

Også Tromsøs stortalent Tor Fredrik Kaasen (13) var nær en sensasjon da han fikk opp en vunnet stilling mot en av verdens sterkeste juniorer, stormesteren Alexander Donchenko (18) fra Tyskland.  Kaasen klarte ikke å finne de riktige vinsttrekkene i tidsnøden, men hadde uansett få problemer med å holde remisen.

Over 300 deltakere: – Brenner av alt vi har

Stockholm Schakselskap slår på stortromma i anledning sitt 150-årsjubileum med Hasselbäcken Open i den svenske hovedstaden den kommende uken.

Arrangøren kan vise til et imponerende startfelt med hele 39 stormestere, og 29 internasjonale mestere på startstreken. Med 301 påmeldte deltakere i én og samme gruppe, er det kun Politiken Cup i København som kan vise til noe lignende i hele Norden.

Klubben skal ha samlet inn penger i ti år for å få råd til å finansiere turneringen.

– Vi brenner av alt vi har på dette. Det er som en stor festival for oss, og det er flott å kunne bruke det på denne måten, sier turneringsarrangør Ingemar Falk til mitti.se.

I tillegg til topprangerte Andreikin, rangert som nummer 21 i verden, finner vi også spillere som Alexei Shirov (2686),  Zoltan Almasi (2682), Evgeny Postny (2673), Ilia Smirin (2665) og Baskaran Adhiban (2663) i feltet. Spillerne kjemper om en førstepremie på pene 50.000 svenske kroner.

IM Jonathan Westerberg kommenterer sammen med Nils Grandelius, nylig hjemkommet fra Norway Chess. Foto: Lars OA Hedlund

IM Jonathan Westerberg kommenterer sammen med Nils Grandelius, nylig hjemkommet fra Norway Chess. Foto: Lars OA Hedlund

Mesterskapet spilles med ni runder frem til og med søndag 8. mai. 22 partier kan følges direkte via Chess24 fra kl 14:00 hver dag. GM Ulf Andersson og IM Jonathan Westerberg kommenterer direkte fra studio i Stockholm.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 486 ganger, 1 besøk i dag)