Endelig, Magnus!

Magnus Carlsen tok sin fjerde turneringsseier på rad i Stavanger. Foto: Yerazik KhachatourianMagnus Carlsen tok sin fjerde turneringsseier på rad i Stavanger. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsen vant i Norge for første gang siden 2007.

av Tarjei J. Svensen

– Utrolig deilig å endelig kunne vinne her. Det gikk på skinner veldig lenge her, i hvert fall resultatmessig. Men det blir aldri så lett som man tror. Heldigivis gikk det til slutt, sa Carlsen på TV 2 etterpå.

På fjerde forsøk lykkes endelig verdensmesteren ved å gå til topps i superturneringen i Stavanger. Forrige gang Carlsen triumferte på hjemmebane, var Gausdal Classics i 2007. Etter det mislykkes han i Arctic Chess Challenge, tre utgaver av Norway Chess i tillegg til sjakk-OL i 2014. Men den skuffende rekken på hjemmebane tok altså slutt i dag.

Carlsen endte på 6 poeng på de ni rundene etter fire seire, ett tap og fire remiser. Levon Aronian måtte nøye seg med remis med svart mot Pentala Harikrishna, men kan likevel se seg fornøyd med en oppløftende 2. plass og 5,5 poeng.

– Det var litt vanskelig en stund. Jeg hadde ikke helt forventet det han skulle spille og prøvde å spille litt orignalt selv. Det var ikke så veldig bra. Han valgte litt feil plan, så fikk jeg ting på styr og tok over mer og mer, sa Carlsen.

Carlsen sammen med sekundant og trener Peter Heine Nielsen i Stavanger. Foto: Tarjei J. Svensen

Carlsen sammen med sekundant og trener Peter Heine Nielsen i Stavanger. Foto: Tarjei J. Svensen

Verdensmesteren fikk lite til mot Eljanov med hvite brikker i dag. Det ble en komplisert stilling i Katalansk der Carlsen ble stående litt trangt. På det tidspunktet så det litt mørkt ut. Men senere åpnet stillingen seg opp, og ukraineren fikk også problemer på klokken.

– Eljanov har spilt på seg noen problemer, særlig på tiden. Denne tidsfordelen kan definitivt gå i Magnus sin favør. Denne avgjørelsen kan komme i løpet av de neste 15 trekkene, sa Jon Ludvig Hammer i TV 2s sjakksending.

– Jeg er ganske optimistisk. Se på den tiden. Nå har han sju minutter på 14 trekk, påpekte Hans Olav Lahlum.

Etter hvert kollapset Eljanov i dronningsluttspillet og Magnus kunne juble for sin første seier i Stavanger.

– Jeg synes måten han vinner på er pussig. Det virket som om Eljanov hadde full kontroll, men så gikk det skeis. Plutselig falt stillingen sammen, sa norgestoer Hammer.

Det var for øvrig Carlsens fjerde seier over Eljanov på fire forsøk.

700.000 kroner til Carlsen

Levon Aronian var aldri i nærheten av å ta et helpoeng mot Pentala Harikrishna, men kan uansett se seg godt fornøyd med 2. plass i Stavanger med 5,5 poeng.

Alle de andre partiene endte remis i 9. runde, og dermed ser tabellen slik ut:

norwaychessr9standings

Carlsen får med seg nærmere 700.000 kroner for triumfen i Stavanger. Aronian får 418.000 kroner, Vachier-Lagrave tar med seg 232.000 kroner.

Som ventet ble det en jevn turnering, med bare ett poeng som skilte 3. – og 8. plassen.

Den største skuffelsen var kanskje Anish Giri på 8. plass, som tapte to partier etter en rekke på 26 partier uten tap. Ingen ble overrasket over Nils Grandelius sin jumboplass på 2,5 poeng, men svensken kan glede seg over en bedre debut enn Jon Ludvig Hammers 1,5 poeng i 2013.

Suverene Carlsen

Det er verdensmesterens fjerde turneringstriumf på rad. I desember vant han både London Chess Classic og Qatar Masters Open. I januar gikk han til topps i Wijk aan Zee, før det nå altså ble seier i Stavanger.

Dermed har Carlsen vunnet sju av de siste ni turneringene siden januar 2015. Totalt siden 2010, har den suverene verdenseneren vunnet 23 av 33 superturneringer – totalt 27 superturneringer i karrieren.

Av dagens aktive spillere, har han allerede passert Vladimir Kramnik og Viswanathan Anand og troner øverst. Bare Anatoly Karpov og Garry Kasparov har flere.

Carlsen kan dessuten glede seg over å ha satt ny personlig rekord med 42 partier uten å tape. Rekken røk dessverre med tapet for Levon Aronian i 8. runde, men det er uansett verdt å ta med seg.

Verdenseneren tjener fire poeng på resultatet i Stavanger og er uoffisielt oppe på 2855.

Neste turnering på kalenderen er hurtigsjakkturneringer i Paris og Brussel 8. juni. Neste langsjakkturnering spilles i Bilbao 13. juli, før sjakk-OL begynner 1. september.

11. november starter VM-matchen i New York.

Slik gjorde Carlsens det i Norway Chess:

1. runde: Hvit mot Harikrishna (Seier)
2. runde: Svart mot Topalov (Remis)
3. runde: Hvit mot Grandelius (Seier)
4. runde: Svart mot Li Chao (Remis)
5. runde: Hvit mot Giri (Remis)
6. runde: Svart mot Vachier-Lagrave (Remis)
7. runde: Hvit mot Kramnik (Seier)
8. runde: Svart mot Aronian (Tap)
9. runde: Hvit mot Eljanov (Seier)

MER OM NORWAY CHESS:
SE OGSÅ:
(Besøkt 1 884 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Endelig, Magnus!"

  1. Jeg tippet seier. Og så seier i høst. Og så 2900. Og så kan han bli Pave.

Stengt for kommentarer.