Juksedommen er klar: Stein Bjørnsen utestenges i to år

Stein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. SvensenStein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Bjørnsen: – Jeg har ikke jukset bevisst.

av Tarjei J. Svensen

Blinde Stein Bjørnsen (50) fra Horten er utestengt fra å delta i norske sjakkturneringer de neste to årene.  Det har Sentralstyret i Norges Sjakkforbund avgjort på et styremøte i Stavanger i helgen.

Bjørnsen har fått den strengeste reaksjonen forbundet har anledning til å gi.

«På grunnlag av de framlagte fakta anser Sentralstyret i Norges Sjakkforbund det som hevet ut over enhver rimelig tvil at det er brudd på FIDEs lover for sjakk, §11.3.a og §11.3.b, ved at Bjørnsen ved bruk av Bluetooth-øretelefoner har mottatt informasjon enten fra analyseprogram eller med ekstern hjelp, og at dette i alle fall har pågått under Landsturneringen 2015 og TV2 Chess International 2015/16».

Horten-mannen er dessuten fradømt retten til å inneha tillitsverv i norsk sjakk, skriver NSF. 50-åringen er for tiden nestleder i Horten Sjakklubb.

Alle partier spilt mellom juli 2015 og januar 2016 vil også dømmes til tap, skriver president Bjørn Salvesen i en pressemelding som TV 2 først fikk tilgang til:

Sjakkforbundet melder også at dommen er meddelt FIDE.

Bjørnsen: – Jeg har ikke jukset bevisst

Stein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Stein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. Svensen

– Jeg er sjokkert over at jeg ikke får muligheten til å uttale meg før dommen. Vi ville svare på rapporten, men rekker ikke det på fire dager, sier 50-åringen til VG.

Bjørnsen har hele tiden nektet for å ha jukset. Da Matt & Patt snakket med ham etter at anklagene kom frem i lyset, svarte 50-åringen at han forsto at anklagene kom.

– Ja, jeg skjønner det, og det var nok derfor det ble så mange undersøkelser og Lahlum sa til meg at han regnet med det ville komme.

Bjørnsen innrømte også at han tidligere er blitt utestengt for doping i styrkeløft.

– Jo, jeg ble utestengt en periode, fordi jeg skulle ha lagt frem dette på forhånd, så det er på en måte min skyld. Men det ble ikke noen sak ut av det, sa Bjørnsen.

SE OGSÅ: Alt om Stein Bjørnsen-saken

Tidligere i dag ble 50-åringen spurt av VG om hvorfor så mange sjakkspillere har mistanker til ham.

– Fordi jeg har hatt en voldsomt fremgang, og fordi jeg sitter med utstyr – samtidig som jeg hevder meg. Alle blinde har brukt lignende ustyr i alle år, men de har stort sett kommet sist, sier han til VG.

Til TV 2 kommer han også med en forklaring i dag.

– Jeg bedyrer fortsatt at jeg ikke har jukset! Jeg skjønner at det ser rart ut at jeg har brukt hodetelefoner med blåtann, men det er langt derfra til å få informasjon på øret. Det har jeg ikke fått. Jeg har ikke jukset bevisst, hevdet 50-åringen.

Derfor ble Bjørnsen utestengt

Stein Bjørnsen. Foto: Roar Nærheim / Tom Eriksen

Stein Bjørnsen. Foto: Roar Nærheim / Tom Eriksen

Norges Sjakkforbund har publisert tre grunner til hvorfor Bjørnsen ble dømt: Bilder som viser med stor sannsynlighet at det er brukt øreplugger med bluetooth-teknologo, partier som viser bruk av computer og tilbud om å gjennomgå test som ble avslått.

Det klareste beviset er imidlertid de 18 partiene som ble grundig analysert av professor Kenneth Regan, mannen som har spesialutvklet antijukse-programvare for FIDE.

Regan opererer med tre nivåer, der en koeffisient under 2,75 ikke er juks, fra 2,75 til 4,75 er det stor sannsynlighet for juks mens det over 4,75 er åpenbart juks.

I sin rapport, som NSF siterer, skriver Regan følgende:

«Full test of both tournaments is arguably over 5.00.»

I rapporten fra NSF nevnes også den voldsomme ratingutviklingen i løpet av bare 18 måneder :

FIDE skriver også at for analysene ville det vært nyttig å også analysere turneringer mellom Landsturneringen og TV2 Chess international. Vi vet at det er spilt en turnering i Tyskland, Braille Baltic Cup 2015, men har ikke partier derfra. Analysen blir derfor stående med 18 partier.

Dette sammenstilt med at Bjørnsen spillutvikling fra heller svake partier høsten 2014, og fram til mesterklassepartier på Fagernes, så snakker vi om en helt usedvanlig sjakkutvikling. Bjørnsen har nå spilt 50 FIDE-ratede partier på rad uten tap. FIDEs analyser antok FIDE rating 1750 under Landsturneringen 2015, og 2075 på Fagernes. Fordi denne delen av matematikken er komplisert, og om Bjørnsen f. eks innehar en spillestyrke på 2200-2300 ville tallene sett annerledes ut.

Om ørepluggene, skriver NSF:

Bjørnsen hevder at ørepluggene som ble brukt på Fagernes forsvant etter siste runde, og en undersøkelse av disse har følgelig ingen verdi. Det originale Jaybird-etuiet ble dog innsendt til Norges Sjakkforbund. Et relativt stort bildemateriale fra turneringene gir ingen tvil om at Jaybird Bluetooth ørepluggene er brukt både i Landsturnering, Hortensmesterskapet og TV2 chess International.

Bjørnsen-advokat reagerer: – Hårreisende saksbehandling

Stein Bjørnsens advokat Øivind Rief Aarmo reagerer på at de ikke har fått nok tid til å sette seg inn i dommen.

– Vi fikk tilsendt dette forrige mandag med innstillingen med det underlagsmaterialet som lå der. Da fikk vi beskjed om at det ville komme et vedtak førstkommende lørdag, etter fem dager. Det reagerte vi på for materialet var i all hovedsak ferdig i januar, med ett unntak av en rapport fra 23. februar.

– Vi har etterlyst tilbakemelding i ganske lang tid, helt siden februar og har ikke fått det før fem dager før vedtaket treffes. Det synes jeg som advokat er helt hårreisende saksbehandling.

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor man går frem på denne måten. Skal man ha noen reell mulighet for klagebehandling, så må man gis anledning til å etterpå det som har kommet. Også ha anledning til å innhente alternativ dokumentasjon, om det er snakk om kompliserte beregninger og statistikk og sannsynlighet, som det var snakk om her slik at vi kunne ettergå det, sier advokaten.

Aarmo fortellet at hans klient er skuffet over dommen.

– Han er sterkt uenig i dette her. Når vi så innstillingen, så vi at at det var klart at det ikke var noen rell mulighet til å klage før saken skulle behandles. Han hadde et håp om at sjakkforbundet skulle se det, og utsette behandlingen og gi oss anledning til å komme med innspill. Det var hans første reaksjon.

Bjørnsen har allerede gjort det klar overfor VG og NRK at han kommer til å anke dommen.

Bjørn Salvesen, president i Norges Sjakkforbund

Bjørn Salvesen, president i Norges Sjakkforbund

NSF-presidenten: – Må bare akseptere at saksgangen har tatt tid

President Bjørn Salvesen i Norges Sjakkforbund innrømmer at det har vært en tidkrevende sak, og svarer slik på påstandene fra Bjørnsens advokat:

– De ønsket mer enn det vi hadde ferdig av materiale. Det aksepterte dem ikke, men de må bare akseptere at saksgangen i Norges Sjakkforbund har tatt den tiden det har tatt. Vi har vært veldig nøye med å ikke trå feil, det er upløyd mark siden vi ikke har noen FIDE-dommer å hvile oss på. Vi er ute på ukjent lende, så det har vært viktig for oss å bruke den tida vi trenger og det samlet vi i en rapport. Det forelå en uke før.

– For meg så har Stein Bjørnsen vært et medlem i Norges Sjakkforbund som har vært uskyldig helt til dommen nå på lørdag. Slik har vi også behandlet han. Vi har hatt telefonsamtaler, og FIDE-rapporten fikk han med en gang den forelå.

– Advokaten kom inn i bildet på et senere tidspunkt. Han fikk sjansen til å svare.

– Vi har fått masse informasjon, rapporten forelå en uke før sentralstyret nå på lørdag. Den ble sendt til Bjørnsen og hans advokat. Elementer i dommen er FIDE-rapporten, bruk av ulovlig utstyr og at han ikke samarbeidet om en test. Påstanden om at han fikk informasjon bare en uke før, er ekstremt satt på spissen, for hovedelementene har vært kjent hele veien.

– Selve rapporten, og redigeringen og finjusteringene ble sendt en uke før.

– Er det noe dere kunne gjort annerledes, eller er dere fornøyd med hvordan saken er blitt behandlet i NSF?

– Utifra at dette var upløyd mark, så har dette gått rimelig bra. Får vi en helt lik sak, så vil det gå fortere siden vi har en historikk å hvile på. Da vil ting gå mer rett på. Men dette var en helt spesiell spisset sak med mange sårbare elementer. Vi tok den tiden vi trengte.

Salvesen forteller at de gjorde alt klart til å sette opp en test da Bjørnsen opprinnelig sa han var klar til å stille. Men så kom helomvendingen.

– Det som skjedde var at Stein Bjørnsen bekreftet at han ville være med på test etter vedtak i Sentralstyret. Vi plukket ut personer og kompetente personer. Og vi tok kontakt med Stein Bjørnsen og rigget til et møte mellom han og disse personene, så fikk vi brev fra advokat at det ikke var aktuelt med noe som helst test. 

– Da så ikke vi noen grunn til å gå videre med det når avslaget var såpass bastant. Vi hadde kanskje forventet at det skulle komme med noen krav til test.

– Det var ingen forhandlinger til hvordan testen skulle gjennomføres?

– Nei, vi kom ikke dit. Advokaten bare avslo all videre saksgang rundt det elementet. Det synes vi var veldig leit, for da stoppet saksgangen opp for Bjørnsen.

Salvesen reagerer på Bjørnsens argument om at han ikke fikk informasjon om hvordan testen skulle gjennomføres. Det var nettopp dette han ble invitert til å være med på, sier presidenten.

– Når vi tok kontakt med Bjørnsen etter å ha satt ned et utvalg for å se på en test, var det for at han kunne komme med innspill på både hvordan en slik test skulle rigges for at vi skulle ta hensyn til hans spesielle situasjon som synshemmet, og også for å imøtekomme en tidshorisont på når dette skulle gjennomføres. Argumentet om at han ikke ville gjennomføre testen fordi han ikke visste hva han gikk til faller dermed sammen da han avslo tilbudet på å være med på nettopp å utforme testen.

Urkedal: – Ønsketenkning at han ikke har jukset

Bjørnsen i NM. Foto: Tarjei J. Svensen

Bjørnsen i NM. Foto: Tarjei J. Svensen

Sjakk-Norge har ventet i spenning på Norges Sjakkforbundets avgjørelse i den mye omtalte Stein Bjørnsen-saken, der den blinde 50-åringen fra Horten er anklaget for å jukset seg til suksess i flere sjakkturneringer.

Tidligere i år ble 50-åringen fra Horten satt i karantene etter massive anklager om juks. Hovedpersonen selv avviser fortsatt alle beskyldninger. Norges Sjakkforbund inviterte spilleren til å ta en «juksetest», men Bjørnsen selv uttrykte ønske om å delta i en turnering.

Saken har fått stor oppmerksomhet i riksavisene og er blitt omtalt av VG, Dagbladet, NRK, lokalavisen Gjengangeren og danske Ekstrabladet.

En av dem som gikk offentlige ut og anklaget sjakk-kometen, var tidligere landslagsspiller Frode Urkedal.

– Jeg vil si at det er ønsketenkning å tro at han ikke har brukt computerhjelp. Det virker som om mediene er veldig opptatt av utstyret han har brukt, men det er jo ikke først og fremst derfor han anklages. Det er partiene, sa Urkedal til Matt & Patt.

Bjørnsen har anledning til å anke dommen innen fire uker til Reglementsutvalget (RU) i Norges Sjakkforbund, som så vil komme med sin dom. Det var dette som skjedde forrige gang hadde en juksesak oppe til behandling.

– Han har fire ukers ankefrist fra offentlighetstidspunkt. Det er en helt grei juridisk ventil vi har i systemet vårt, sier Salvesen og påpeker at det da vil være andre personer som vil se på saken.

I RU sitter Hans Olav Lahlum som leder mens Eirik Gullaksen og Arne Tjølsen er medlemmer. Lahlum har imidlertid allerede meldt seg inhabil etter at han var turneringsleder i turneringen Bjørnsen vant på Fagernes. En av varamedlemmene, Øyvind Bentsen eller Trond Romsdal, vil dermed ta hans plass.

Matt & Patt om Stein Bjørnsen-saken:
(Besøkt 8 566 ganger, 1 besøk i dag)

31 kommentarer på "Juksedommen er klar: Stein Bjørnsen utestenges i to år"

 1. For å uttale meg om det rent tekniske; han sier han benytter en «gammel diktafon» for å lese inn trekkene. Vet ikke helt hva Bjørnsen definerer som «gammel», men skal han ha glede av bluetooth-teknologien i Jaybird-ørepluggene, så må også diktafonen ha bluetooth, enten innebygd eller via en dongle som plugges inn i hodetelefonutgangen. Sony-diktafonen han er avbildet med tidligere har hverken BT eller mulighet for fjernstyring av sporskift o.l. så den er ganske uegnet til det han hevder å ha benyttet den til; for å høre på foregående trekk. Merk at på bildet her så har han snodig nok plugget et par vanlig kablede øreplugger inn i mikrofoninngangen, hvor dem vil ha ingen nytte:

  https://gfx.nrk.no/_Z2Clj26M1bHysrEX486AwNWVh3LWDa5LyTQxA8QY6ww

  Er det noen som har fundert på hvordan trekkstilling overbringes til en ekstern hjelper? Han må jo ha noen som kan fortelle han via BT hvilke trekk han skal foreta? Øyekamera-teknologi er knapt nok igangsatt, og har foreløpig noen åpenbare problemer for timelange spill, med hensyn til varmeutvikling og batteritid.
  http://eyeborgproject.com/

  Mumler han trekkene sine inn i diktafonen, hvor dem så overføres trådløst ut av spillrommet (må være ombygd inni den Sony-diktafonen isåfall) og han deretter mottar trekkvalg tilbake i Jaybirds’ene?
  Har det vært live-sending av alle hans tvilsomme partier over internett?
  Finnes det bilder/video av disse partiene hvor hans bruk av diktafonen kan observeres?

  • Olav Nilsen | 26. april 2016 på 03:05 |

   For å jukse med slike plugger er det mest nærliggende å tenke at man har en enhet i rommet som er koblet til pluggene via BT. En mobil, et nettbrett eller en PC. Merk at de to siste også kan utstyres med SIM i fall det ikke er WiFi på spillestedet. En mobil kan jo skjules nær sagt hvor som helst, også på kroppen. Det kan vel strengt tatt et lite nettbrett også. En laptop ligger jo fint i en liten ryggsekk eller veske en eller annen plass i lokalet. Det er da opprettet toveis kommunikasjon med en enhet som i praksis kan nå hele verden. Diktafonen er altså ikke en del av dette nødvendigvis. Så kan man da enten ha kontakt, via Skype eller noe slikt, med en medhjelper eller man har klart å konfigurere den eksterne enheten til å ta talekommandoer. Det siste er fullt mulig, men jeg er usikker på hvor reliabelt det er mulig å få det – man ville jo vært helt avhengig av at det fungerte 100% siden man ikke har noe keyboard til å korrigere feil. Kunne vært svært interessant å høre hvordan Bjørnsen leste inn trekkene. Overdrevent tydelig? Unaturlige pauser mellom delene i notasjonen (springer – pause – f – pause – 3)? Type notasjon (Sf3, Springer f3 eller g1-f3 etc)? Språk? Alt dette ville kunne gitt svar på om det var sannsynlig om det ble brukt medhjelper eller talekommandoer, og evt også gitt et hint om hvilken type software som ble brukt.

   • At han ikke nødvendigvis har en medhjelper til dette er jo et poeng jeg har oversett… tenkte meg at en annen person måtte mate inn trekkene i Swordfish manuelt, men blindesjakk-spillere kan nok lese inn dette med stemmen selv ja, ukjent område for meg det der. Dog vil vel ladetid, taletid og generell brukstid på pc-batteriet uansett kunne bli et problem under de turneringene han har vært med i? Den ene turneringen han deltok på hadde jo også endel problemer med nettverket underveis om jeg minns rett, mens hans maskinaktige prestasjoner åpenbart må ha vært avhengig av (hvis det har vært juks altså) et nettverk via SIM/WiFi/BT som ikke har hatt avbrudd underveis. Selv med en minimobil i armhulen vil han jo være ute av stand til å f.eks resette WiFi’en på mobilen hvis noe henger seg opp, som det jo gjerne gjør med ujevne mellomrom. Eller at SIM-kortet tar kvelden, at mobilen slår seg av pga. varme/fuktighet osv. osv. At Bjørnsen har spilt uten feil i såpass mange partier i strekk tyder isåfall på en kommunikasjonsteknologi som er opptil 100% pålitelig, og det er sannelig ikke verst idag. Samt at Murphys lov ikke gjelder for svaksynte…

    Generelt vil vel Bjørnsen pga. manglende syn være ute av stand til å rette opp feil underveis nær sagt uansett transmisjonsplattform, enn si pc-bruk og -rigging spesielt. På den annen side kan jo en medbragt pc i nærheten være fullt fjernstyrt fra en ekstern bruker et annet sted på kloden, som da kan gå inn og selv fixe WiFi-trøbbel m.m. underveis om noe skulle skje. Dog må denne pc lades imellom partiene, og man har jo ingen garanti for at selv lading under hver tenkelige pause kan være nok til å holde forbindelsen oppe under flere partier med ujevne mellomrom.

    Den enkleste løsningen for å jukse er vel en medhjelper som følger partiet live på nett, og ringer spillerens skjulte mobil (som står på autosvar og lydløs) som så via headsett sier hvilket trekk som skal tas. Dermed slipper man å holde forbindelsen åpen hele tiden, medhjelper legger på etter at trekket er gitt, og kan ringe opp igjen ved neste trekk. Da kan nok mobilbatteriet kunne holde en helg om så er, hvis man bruker riktig telefonmodell.

    Kan ikke partiet følges live, så må spilleren lese inn motpartens trekk i headsettets mikrofon, men da må også mobilsamtalen være igang hele tiden med det batteriproblemet som kan komme da… for å knipe seg i armhulen for å ringe ut hver gang etter at motpartens trekk er foretatt, ville nok vakt litt uønsket oppmerksomhet.

    Burde være mulig for en arbeidsløs å sette opp et diagram over alle partier han har spilt på de forskjellige stedene, og for hvert parti redegjøre for om eventuell live-overføring via nett har skjedd, wifi-tilgangen i salen (har det isåfall vært åpent eller via passord), fysisk avstand til nærmeste vegg/garderobe fra partibordet… og sikkert noen andre tekniske variabler som kan være relevante. Tidsbruken på hvert enkelt trekk kan også være meget interessant; leste at selv de mest banale trekk ble det brukt god tid på, så hvis hvert eneste trekk tar en gitt tid som er meget lite variabel hver gang, har man jo en indikasjon. Parallelt kan også et eller flere av Bjørnsens partier spilles med Rybka/Houdini/whatever, notere beregningstiden for hvert trekk og subtrahere dette fra Bjørnsens tidsbruk på samme trekk. Resttiden bør være ganske konstant for hvert trekk isåfall og muligens være helt relatert til det tekniske med oppringing etc.

    • Arnfinn Madsen | 27. april 2016 på 10:04 |

     Du tenker unødvendig avansert. Headsettene kan være direkte koblet opp mot en annen enhet, PC, mobiltelefon, hva som helst. Denne enheten kan stå på lading et sted, ha mulighet til å veksle mellom ulike nett eller mobilnett og være koblet opp mot hvem som helst i verden. Eller headsettet er direkte koblet til en medhjelper. Hverken batteri eller mangel på nettverk er noe som helst problemstilling.

     • Fyren er tilnærmet helt blind. Alt du beskriver vil jeg påstå betinger at Bjørnsen har hatt en fysisk medhjelper til stede på turneringene for å rigge dette. Er det realistisk at så har skjedd uten at denne personen har blitt oppdaget? Og hvorfor turneringsledelsene uansett ikke benytter et passordsikret nettverk og/eller slår på en mobiljammer, og i verste fall en WiFi/Bluetooth-jammer mens partiene spilles er jo også et spørsmål man kan stille. I neste turnering man eventuelt får med Bjørnsen på så kan man ihvertfall slå på dette underveis i partiet og se hvilke trekk som foretas etter dette.

     • Det har vært minst to familiemedlemmer til stede på turneringene han har deltatt i. Jeg kan ikke helt se hvordan turneringsledelsen skal oppdage dette, da en eventuell medhjelper kan befinne seg hvor som helst i verden.

      For øvrig er det ulovlig å installere såkalte mobiljammere i Norge. De aller fleste trådløse hotellnettverk er passordsikret, men jeg kan ikke se hva det har med saken å gjøre. Dette er jo uansett noe alle hotellgjester har tilgang til. Alternativt er det jo bare å benytte seg av mobildata.

     • Noen må finne en egnet plass til å plassere noe som headsettet hans kan kommunisere med på en diskrét måte, og blinde folk er ikke spesielt flinke til å finne slikt. Har ikke mange kinoer en mobiljammer idag? En håndholdt jammer aktivert av et eller annet sekretariatsmedlem som sitter i rimelig nærhet av Bjørnsen kan vel uansett unnskyldes noe flåsete med villfarelse i gjerningsøyeblikket om noen andre enn Bjørnsen i det hele tatt oppdager dette underveis, poenget er jo om det oppstår en forskjell på trekkvaliteten etter dette.

     • Du får det til å høres veldig komplisert ut, men det er virkelig ikke det. Bluetooth-hodetelefoner kan enkelt kobles til en mobiltelefon som er hvor som helst på kroppen, som for eksempel i bukselomma. Batterikapasiteten på f.eks en Iphone er mer enn nok til å kunne holde i et helt sjakkparti. Om nødvendig, kobler man bare telefonen til et ekstra batteri.

      Som jeg skrev over er mobiljammere altså ulovlig å bruke i Norge. Det er helt uaktuelt.

     • Arnfinn Madsen | 27. april 2016 på 11:36 |

      Mobiljammere kan han lett komme seg rundt uansett, tror ikke det hadde stoppet jukset her. Men bluetoothjammer derimot ville vært helt krise, da ville hodesettene blitt helt avskåret fra omverdenen, så ingen muligheter i det hele tatt for å kommunisere med de.

     • Arnfinn Madsen | 27. april 2016 på 11:24 |

      Ja, det forutsetter at han har en medhjelper ja. Kanskje kan forhåndsrigge, og så bare ta med seg, men trenger trolig hjelp onsite. Tror ikke han hadde klart å rigge opp alt dette alene, men det kan jo være. Medhjelperen kan lett gjøre det uten å bli oppdaget, kan sitte på do, på et rom, hva som helst.

      Du henger deg opp i det med nettverk. Han trenger ikke tilgang til noen av nettverkene som er i bygget i det hele tatt, alt kan settes opp uavhengig av det og gjøres skjult. Man kan kommunisere helt uavhengig av det som finnes av nett i spillelokalet.

      Men jammer hadde gjort susen ja, da skulle han slitt bra. Da måtte kreve spesialutstyr for å komme seg rundt.

     • Det er mye enklere enn du tror å jukse. Du trenger verken WiFi eller medhjelper. Du trenger kun en Bluetooth-øreplugg (som vi vet at Bjørnsen brukte) og et stemmestyrt sjakkprogram på mobilen, noe som har eksistert i flere år.

     • Ja, helt klart… alt er enkelt når man ser hva man driver med. Det gjør altså ikke Bjørnsen. Ser det er nevnt at det var en 96% korrelasjon mellom hans trekk og computeren Rybka… kan det programmet benyttes på en Android/iPhone?

     • Om det er Rybka eller en annen sjakkmotor han bruker, er ikke så viktig. Det finnes mer enn 1700 versjoner av ulike sjakkmotorer, og en nesten hvilken som helst av disse er god nok til å oppnå den type resultat som Bjørnsen har gjort. De fleste av sjakkmotorene foreslår relativt like trekk i en gitt stilling, da mange av de grunnleggende algoritmene uansett er de samme.

      At Bjørnsen ikke ser, er ikke noe argument for at han ikke klarer å jukse. Så lenge han er i stand til å bruke en stemmestyrt telefon og gå rundt på egen hånd, så er han kapabel til denne typen juks. Han er blind, ikke dum.

     • Bruker ikke hans manglende syn som argument for at han ikke jukser, men det vil da helt klart påvirke hans muligheter for å jukse når han er relativt «hjelpesløs» hva angår å iverksette og vedlikeholde teknologiske duppeditter underveis i en turnering på et formodentlig ukjent sted for han. Synes jo at vinklingen «du spiller uten feil og med maskinaktige trekkvalg og ikke menneskelige, derfor jukser du» er et noget tynt grunnlag for utestengelse generelt sett, når det faktisk er alt man har foreløpig.

      Om polisen ettersøker en lettlubben flintskallet mann med bukkeskjegg som har blitt observert knuse en rute så vil jeg jo stå langt fremme i dén køen av mistenkte, men det betyr jo ikke at hverken jeg eller andre skal bli lempet i kasjotten sånn for sikkerhets skyld; det må tekniske bevis til for å få en domfellelse på en spesifikk person for en spesifikk ulovlig handling. Litt usikker på om argumentasjonen for at Bjørnsen har jukset er nok til at bevise at det faktisk er juks som har foregått. Derfor synes jeg det er litt interessant å se på hvordan dette kan ha blitt gjort her, spesielt i lys av at fyren er tilnærmet blind med de betjeningsmessige begrensninger dette gir. Det å ha et trådløstheadsett påslått under et parti ER jo et regelbrudd i seg selv såvidt jeg forstår, og dette alene kan jo medføre utestengelse, men det betyr fortsatt ikke at headsettet har blitt brukt til juks, det er kun et indisium.

     • Jeg har over mange år fulgt haugevis av turneringer på toppnivå med fortløpende analyse av sjakkmotor, og tro meg: Mennesker – selv den absolutte verdenseliten gjør «feil» jevnt og trutt. Når en person spiller det ene feilfrie partiet etter det andre, vurdert ut fra en sjakkmotor, da jukser vedkommende. Enkelt og greit. Det er ikke noe vagt indisium, det er så sikkert som det kan bli uten en tilståelse.

      I dag kan mobiler og klokker og etter hvert mye annet ha nettkopling og maskinkraft nok til å foreslå trekk på GM-nivå i løpet av sekunder. Ettersom utviklingen fortsetter vil det komme stadig nye muligheter for å jukse. Vi vil aldri komme dit at en vanlig, åpen turnering kan ha utstyr og rutiner for å avverge alle mulige former for juks. Derfor er jeg overbevist om at etteranalyse av partier er den eneste farbare vei for å komme juksere til livs.

     • Bruk av mobiljammere er strengt forbudt, blant annet fordi det vil hindre folk i å foreta nødanrop og i ytterste konsekvens kan føre til at liv går tapt.

    • Olav Nilsen | 27. april 2016 på 20:32 |

     Litt enig i det en del andre sier om at du gjør dette for komplisert. Det tekniske (nettverk og batteritid) er ikke noe problem. Det å gjemme noe i denne sammenhengen er også helt uproblematisk. Noe «rigging» av noe slag blir en voldsom overdrivelse i denne sammenhengen. Foruten kroppen (mobil ned i en sokk feks) har vel de fleste med seg en jakke, en liten sekk med proviant eller kanskje til og med en god venn eller førerhund med seg inn i lokalet. Det er helt uproblematisk å finne en plass å gjemme en slik enhet så lenge det ikke søkes nøye og bevisst fra arrangørene.

     Jeg har, etter dette, forsøkt en del løsninger med talestyring av sjakkprogrammer. Først og fremst på pc. Ikke nok til å ha kommet helt i mål, men det er åpenbart en tilgjengelig mulighet. Det jeg ikke har forsøkt, og som har slått meg som kanskje den mest tilgjengelige løsningen er talestyring av sjakkprogrammet i osx (mac). Her får man talestyring rett ut av boksen etter hva jeg har skjønt og i og med at ingen har fått 100% klaff med noen andre sjakkmotorer (osx programmet bruker en litt mindre kjent motor) så kunne det vært interessant å se. Instillinger og prosessorkraft og slikt har selvsagt også noe å si, men likevel… Men igjen ville det vært nyttig med info om hvordan Bjørnsen leste inn trekkene (språk, notasjon etc).

     På den andre siden så kan det tenkes at alt dette er et blindspor. Tviler, indisiene er så sterke rundt bruk av BT etterhvert, men det er fullt mulig jukset har foregått på en helt annen måte. Ofte er det det enkleste og det som ligger mest oppi dagen som er vanskeligst å legge merke til. Husker på barneskolen at det var en gjeng som hadde som aktivitet i friminuttene å stjele godteri på den lokale butikken. Den eneste av dem som aldri ble tatt var han som valgte den strategien å rusle forbi kassa med sjokoladen i munnen som om det var den mest naturlige ting i verden…

   • Det ville ikke være veldig vanskelig å skrive en Android-app som kjører
    Stockfish, leser opp et trekk, venter på at mikken aktiveres (et kremt?
    et tapp på mikken? et diskret trykk på volumknappen i nakken?), henter
    input fra Googles taleinput, konverterer f.eks. ‘springer’ til N og ‘dronning’ til Q, spiller dette som et trekk og leser
    tilbake Stockfish’s svar etter, la oss si, ti sekunder tenketid.
    Egentlig burde noen skrive et slikt program, det ville jo være en fin
    tjeneste for blinde sjakkspillere.

    Det er selvsagt ikke noe bevis
    for at han har gjort dette – men alle brikkene som trengs er åpent
    tilgjengelige, og trenger bare å settes sammen. Stockfish kjører fint på Android, og de andre delene er standard.

    • Olav Nilsen | 27. april 2016 på 21:36 |

     Det er åpenbart ikke noe problem å kode en slik app, men det er vel relativt lite sannsynlig at Bjørnsen har kompetanse eller nettverk som kan fikse det. Imidlertid finnes det garantert noe som kan brukes allerede. Under mine undersøkelser var det imidlertid mye mer tilgjengelig, kommersiell programvare tilgjengelig for PC. Og i osx er det ellerede et sjakkprogram som kan talestyres. Hovedproblemet med slik talestyring er at du er avhengig at det fungerer 100% 40-50-60 trekk på rad, gang etter gang, hvis ikke blir det bare ball. Da trenger du en keyboard for å forsøke på nytt. Jeg er litt usikker på om det er mulig. Merk, bare LITT usikker! Skal forsøke diverse kombinasjoner her og se hvordan det fungerer, så langt har det vært noen små hickups.

  • Ser plutselig denne interessante diskusjonen. Forvirrende og krevende med alt det teknologiske og fint å komme nærmere oppklaring av mulighetene. Kan sentralstyret i Norges Sjakkforbund ha hatt full oversikt for å kunne bedømme dette som står såpass sentralt i dommen deres? Såvidt jeg vet har bare Fagernes-partiene hans vært sendt på internett.

   • Regelmessig sett så er det vel nok for utestengelse at han har brukt håndfri-kompatible hodetelefoner m/integrert mikrofon, med mindre svaksynte har særunntak for slikt utstyr under turneringer. Hovedmengden av de påståtte bevis ser ut til å være kun matematiske (u)sannsynlighetsberegninger utført av enkeltpersoner med et godt rykte innen sine fagfelt, som da har gitt noen sluttsummer som gjør det usannsynlig og utenfor enhver tvil om at dette ikke kunne være gjort av et menneske uten å ha en sjakk-computer som hjelp.

    Påstanden fra forbundet om at Bjørnsen har mottatt informasjon og derav trekkhjelp via headsettet kan jeg ikke skjønne skal ha blitt bevist utifra det som er offentliggjort hittil, utover at det tydeligvis anses som ren logikk at det er på den måte han kan ha utført de trekk han har. Tvilsom bevisføring på MorNille-nivå det der, i den grad slikt har noe å si for hva som foretas i et privat forbund med sitt eget regelverk.

    En sjakkjukser kommuniserer med en sjakkcomputer.
    Bjørnsen kan kommunisere med en sjakkcomputer.
    Ergo er Bjørnsen er sjakkjukser.

    Tja…

    • Arnfinn Madsen | 27. april 2016 på 19:52 |

     Det er vel drøyt å påstå at han har juksa på en bestemt måte hvis man ikke har mer info enn det som har kommet fram. Poenget mitt var vel mer at argumentasjonen for at det er vanskelig å jukse ikke holder mål, det er kjempeenkelt hvis man har et Bluetooth-hodesett og medhjelper.

     • Enig der; forbundet burde holdt seg til å stadfeste at det har foregått et regelbrudd ved å bære et elektronisk kommunikasjonsmedium uten at dette er godkjent av turneringsledelsen, og gitt to års utestengelse, tap i alle kamper og en rating som går nedenom og hjem, fordi han har hatt muligheten for å jukse. At dem isteden kategorisk slår fast at Bjørnsen har mottatt hjelp via headsettet og er en jukser uten at man har noe belegg for dette konkrét utover de matematiske indisiene som fremkommer, kan vel ikke lede til noe annet enn et erstatningskrav i den sekssifrede klassen. Navnet hans, som med sitt mellomnavn attpåtil er meget unikt, har blitt spredd over hele landet via media både før og etter skandalen ble kjent, og han er stemplet som en jukser for en del år fremover.

      Og ja, det er enkelt å jukse, det aller enkleste er vel å plante laptop’en på spillebordet og starte opp favoritt-sjakkmotoren. 😀
      Og du har rett igjen; med et BT-hodesett og en medhjelper er det meste kjempeenkelt om man så er blind, men foreløpig vet vi altså bare om headsettet! Vanskelig å finne svaret på et regnestykke når man bare har én faktor å regne med, selvom forbundet tydeligvis tror dem har greid det…

     • Martin Bråten | 27. april 2016 på 22:31 |

      Det er fullstendig

     • Martin Bråten | 27. april 2016 på 22:46 |

      Det er interessant, men på ingen måte nødvendig å finne ut av nøyaktig hvordan jukset har foregått. Ved hjelp av partianalyser vet vi med veldig stor sikkerhet at juks har blitt utført. Vi vet også at det er Bjørnsen som har utført jukset, for det er han som har spilt partiene. Noe mer burde strengt tatt ikke trenges for å straffe ham, men det skader selvsagt ikke at Bjørnsen har oppført seg nøyaktig slik vi kunne forvente at han ville ha oppført seg hvis han hadde jukset. Samarbeidsevnene har vært totalt fraværende, og bortforklaringene hans har vært hårreisende dårlige. I følge nrk.no skal han for eksempel ha sagt følgende:

      «Min måte å spille å lære sjakk på er annerledes enn andres. Jeg memorerer alle veier på brettet og må nok innrømme at spilleforståelsen min er ganske middels for en sjakkspiller å være. Jeg har vært flink på å huske analysene som er gjort på forhånd.»

      Hvis han har forhåndsanalysert og husket alle de fantastiske trekkene han har utført – samt en del milliarder andre potensielle trekk i stillinger som han tilfeldigvis ikke har fått på brettet i et parti ennå – så er jo til sammenlikning hukommelsen til folk som Giri og Caruana ikke engang på gullfisknivå.

     • Terje Karlsen | 27. april 2016 på 23:52 |

      Endelig en kommentar jeg kunne ha tenkt meg å skrevet sjøl. Bjørnsens «Jeg har vært flink på å huske analysene som er gjort på forhånd» bør jo få enhver etablert sjakkspiller til å himle med øynene.

      Er det i det hele tatt noen der ute som kan komme med ett konkret eksempel på at Bjørnsen har uttalt seg om sjakk i en tone eller sjargong som etablerte og relativt gode sjakkspillere vanligvis gjør?

   • Olav Nilsen | 27. april 2016 på 20:47 |

    De har åpenbart ikke hatt fullstendig oversikt i forkant. I dommen synes jeg imidlertid de sannsynliggjør greit hvordan jukset kan ha foregått. De har fått produsenten av ørepluggene til å bekrefte at det er deres produkt Bjørnsen er avbildet med. Og det bekreftes at disse ikke har noen ledning som kan kobles til diktafonen. Gitt at pluggene er utstyrt med Bluetooth er dette et regelbrudd i seg selv – uavhengig av om de faktisk har blitt brukt til juks eller ikke.

    Om de hadde påstått utelukkende at jukset hadde foregått med talestyring av et sjakkprogram, så mener jeg imidlertid at de i større grad måtte sannsynliggjøre at det er en praktisk gjennomførbar mulighet. Det blir uansett bare et sidespor da kontakt med en medhjelper kanskje er vel så sannsynlig og så «low-tech» i dagens samfunn at det ikke trengs å bevises at er mulig på noe vis. Det er jo i praksis nøyaktig samme teknologien som brukes av 100 000-vis av bilførere med handsfree bluetooth hver eneste dag.

 2. Obsicle | 9. mai 2016 på 08:48 |

  A minor point, in CAS appeals against disciplinary penalties from international federations (if it gets that far), the cost is only a 1000 Swiss francs filing fee, with the arbitration costs being borne by the CAS itself. See R65 (and R64) of the CAS procedural rules. http://www.tas-cas.org/en/arbitration/code-procedural-rules.html

Stengt for kommentarer.