Juksedommen er klar: Stein Bjørnsen utestenges i to år

Stein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. SvensenStein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Bjørnsen: – Jeg har ikke jukset bevisst.

av Tarjei J. Svensen

Blinde Stein Bjørnsen (50) fra Horten er utestengt fra å delta i norske sjakkturneringer de neste to årene.  Det har Sentralstyret i Norges Sjakkforbund avgjort på et styremøte i Stavanger i helgen.

Bjørnsen har fått den strengeste reaksjonen forbundet har anledning til å gi.

«På grunnlag av de framlagte fakta anser Sentralstyret i Norges Sjakkforbund det som hevet ut over enhver rimelig tvil at det er brudd på FIDEs lover for sjakk, §11.3.a og §11.3.b, ved at Bjørnsen ved bruk av Bluetooth-øretelefoner har mottatt informasjon enten fra analyseprogram eller med ekstern hjelp, og at dette i alle fall har pågått under Landsturneringen 2015 og TV2 Chess International 2015/16».

Horten-mannen er dessuten fradømt retten til å inneha tillitsverv i norsk sjakk, skriver NSF. 50-åringen er for tiden nestleder i Horten Sjakklubb.

Alle partier spilt mellom juli 2015 og januar 2016 vil også dømmes til tap, skriver president Bjørn Salvesen i en pressemelding som TV 2 først fikk tilgang til:

Sjakkforbundet melder også at dommen er meddelt FIDE.

Bjørnsen: – Jeg har ikke jukset bevisst

Stein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Stein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. Svensen

– Jeg er sjokkert over at jeg ikke får muligheten til å uttale meg før dommen. Vi ville svare på rapporten, men rekker ikke det på fire dager, sier 50-åringen til VG.

Bjørnsen har hele tiden nektet for å ha jukset. Da Matt & Patt snakket med ham etter at anklagene kom frem i lyset, svarte 50-åringen at han forsto at anklagene kom.

– Ja, jeg skjønner det, og det var nok derfor det ble så mange undersøkelser og Lahlum sa til meg at han regnet med det ville komme.

Bjørnsen innrømte også at han tidligere er blitt utestengt for doping i styrkeløft.

– Jo, jeg ble utestengt en periode, fordi jeg skulle ha lagt frem dette på forhånd, så det er på en måte min skyld. Men det ble ikke noen sak ut av det, sa Bjørnsen.

SE OGSÅ: Alt om Stein Bjørnsen-saken

Tidligere i dag ble 50-åringen spurt av VG om hvorfor så mange sjakkspillere har mistanker til ham.

– Fordi jeg har hatt en voldsomt fremgang, og fordi jeg sitter med utstyr – samtidig som jeg hevder meg. Alle blinde har brukt lignende ustyr i alle år, men de har stort sett kommet sist, sier han til VG.

Til TV 2 kommer han også med en forklaring i dag.

– Jeg bedyrer fortsatt at jeg ikke har jukset! Jeg skjønner at det ser rart ut at jeg har brukt hodetelefoner med blåtann, men det er langt derfra til å få informasjon på øret. Det har jeg ikke fått. Jeg har ikke jukset bevisst, hevdet 50-åringen.

Derfor ble Bjørnsen utestengt

Stein Bjørnsen. Foto: Roar Nærheim / Tom Eriksen

Stein Bjørnsen. Foto: Roar Nærheim / Tom Eriksen

Norges Sjakkforbund har publisert tre grunner til hvorfor Bjørnsen ble dømt: Bilder som viser med stor sannsynlighet at det er brukt øreplugger med bluetooth-teknologo, partier som viser bruk av computer og tilbud om å gjennomgå test som ble avslått.

Det klareste beviset er imidlertid de 18 partiene som ble grundig analysert av professor Kenneth Regan, mannen som har spesialutvklet antijukse-programvare for FIDE.

Regan opererer med tre nivåer, der en koeffisient under 2,75 ikke er juks, fra 2,75 til 4,75 er det stor sannsynlighet for juks mens det over 4,75 er åpenbart juks.

I sin rapport, som NSF siterer, skriver Regan følgende:

«Full test of both tournaments is arguably over 5.00.»

I rapporten fra NSF nevnes også den voldsomme ratingutviklingen i løpet av bare 18 måneder :

FIDE skriver også at for analysene ville det vært nyttig å også analysere turneringer mellom Landsturneringen og TV2 Chess international. Vi vet at det er spilt en turnering i Tyskland, Braille Baltic Cup 2015, men har ikke partier derfra. Analysen blir derfor stående med 18 partier.

Dette sammenstilt med at Bjørnsen spillutvikling fra heller svake partier høsten 2014, og fram til mesterklassepartier på Fagernes, så snakker vi om en helt usedvanlig sjakkutvikling. Bjørnsen har nå spilt 50 FIDE-ratede partier på rad uten tap. FIDEs analyser antok FIDE rating 1750 under Landsturneringen 2015, og 2075 på Fagernes. Fordi denne delen av matematikken er komplisert, og om Bjørnsen f. eks innehar en spillestyrke på 2200-2300 ville tallene sett annerledes ut.

Om ørepluggene, skriver NSF:

Bjørnsen hevder at ørepluggene som ble brukt på Fagernes forsvant etter siste runde, og en undersøkelse av disse har følgelig ingen verdi. Det originale Jaybird-etuiet ble dog innsendt til Norges Sjakkforbund. Et relativt stort bildemateriale fra turneringene gir ingen tvil om at Jaybird Bluetooth ørepluggene er brukt både i Landsturnering, Hortensmesterskapet og TV2 chess International.

Bjørnsen-advokat reagerer: – Hårreisende saksbehandling

Stein Bjørnsens advokat Øivind Rief Aarmo reagerer på at de ikke har fått nok tid til å sette seg inn i dommen.

– Vi fikk tilsendt dette forrige mandag med innstillingen med det underlagsmaterialet som lå der. Da fikk vi beskjed om at det ville komme et vedtak førstkommende lørdag, etter fem dager. Det reagerte vi på for materialet var i all hovedsak ferdig i januar, med ett unntak av en rapport fra 23. februar.

– Vi har etterlyst tilbakemelding i ganske lang tid, helt siden februar og har ikke fått det før fem dager før vedtaket treffes. Det synes jeg som advokat er helt hårreisende saksbehandling.

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor man går frem på denne måten. Skal man ha noen reell mulighet for klagebehandling, så må man gis anledning til å etterpå det som har kommet. Også ha anledning til å innhente alternativ dokumentasjon, om det er snakk om kompliserte beregninger og statistikk og sannsynlighet, som det var snakk om her slik at vi kunne ettergå det, sier advokaten.

Aarmo fortellet at hans klient er skuffet over dommen.

– Han er sterkt uenig i dette her. Når vi så innstillingen, så vi at at det var klart at det ikke var noen rell mulighet til å klage før saken skulle behandles. Han hadde et håp om at sjakkforbundet skulle se det, og utsette behandlingen og gi oss anledning til å komme med innspill. Det var hans første reaksjon.

Bjørnsen har allerede gjort det klar overfor VG og NRK at han kommer til å anke dommen.

Bjørn Salvesen, president i Norges Sjakkforbund

Bjørn Salvesen, president i Norges Sjakkforbund

NSF-presidenten: – Må bare akseptere at saksgangen har tatt tid

President Bjørn Salvesen i Norges Sjakkforbund innrømmer at det har vært en tidkrevende sak, og svarer slik på påstandene fra Bjørnsens advokat:

– De ønsket mer enn det vi hadde ferdig av materiale. Det aksepterte dem ikke, men de må bare akseptere at saksgangen i Norges Sjakkforbund har tatt den tiden det har tatt. Vi har vært veldig nøye med å ikke trå feil, det er upløyd mark siden vi ikke har noen FIDE-dommer å hvile oss på. Vi er ute på ukjent lende, så det har vært viktig for oss å bruke den tida vi trenger og det samlet vi i en rapport. Det forelå en uke før.

– For meg så har Stein Bjørnsen vært et medlem i Norges Sjakkforbund som har vært uskyldig helt til dommen nå på lørdag. Slik har vi også behandlet han. Vi har hatt telefonsamtaler, og FIDE-rapporten fikk han med en gang den forelå.

– Advokaten kom inn i bildet på et senere tidspunkt. Han fikk sjansen til å svare.

– Vi har fått masse informasjon, rapporten forelå en uke før sentralstyret nå på lørdag. Den ble sendt til Bjørnsen og hans advokat. Elementer i dommen er FIDE-rapporten, bruk av ulovlig utstyr og at han ikke samarbeidet om en test. Påstanden om at han fikk informasjon bare en uke før, er ekstremt satt på spissen, for hovedelementene har vært kjent hele veien.

– Selve rapporten, og redigeringen og finjusteringene ble sendt en uke før.

– Er det noe dere kunne gjort annerledes, eller er dere fornøyd med hvordan saken er blitt behandlet i NSF?

– Utifra at dette var upløyd mark, så har dette gått rimelig bra. Får vi en helt lik sak, så vil det gå fortere siden vi har en historikk å hvile på. Da vil ting gå mer rett på. Men dette var en helt spesiell spisset sak med mange sårbare elementer. Vi tok den tiden vi trengte.

Salvesen forteller at de gjorde alt klart til å sette opp en test da Bjørnsen opprinnelig sa han var klar til å stille. Men så kom helomvendingen.

– Det som skjedde var at Stein Bjørnsen bekreftet at han ville være med på test etter vedtak i Sentralstyret. Vi plukket ut personer og kompetente personer. Og vi tok kontakt med Stein Bjørnsen og rigget til et møte mellom han og disse personene, så fikk vi brev fra advokat at det ikke var aktuelt med noe som helst test. 

– Da så ikke vi noen grunn til å gå videre med det når avslaget var såpass bastant. Vi hadde kanskje forventet at det skulle komme med noen krav til test.

– Det var ingen forhandlinger til hvordan testen skulle gjennomføres?

– Nei, vi kom ikke dit. Advokaten bare avslo all videre saksgang rundt det elementet. Det synes vi var veldig leit, for da stoppet saksgangen opp for Bjørnsen.

Salvesen reagerer på Bjørnsens argument om at han ikke fikk informasjon om hvordan testen skulle gjennomføres. Det var nettopp dette han ble invitert til å være med på, sier presidenten.

– Når vi tok kontakt med Bjørnsen etter å ha satt ned et utvalg for å se på en test, var det for at han kunne komme med innspill på både hvordan en slik test skulle rigges for at vi skulle ta hensyn til hans spesielle situasjon som synshemmet, og også for å imøtekomme en tidshorisont på når dette skulle gjennomføres. Argumentet om at han ikke ville gjennomføre testen fordi han ikke visste hva han gikk til faller dermed sammen da han avslo tilbudet på å være med på nettopp å utforme testen.

Urkedal: – Ønsketenkning at han ikke har jukset

Bjørnsen i NM. Foto: Tarjei J. Svensen

Bjørnsen i NM. Foto: Tarjei J. Svensen

Sjakk-Norge har ventet i spenning på Norges Sjakkforbundets avgjørelse i den mye omtalte Stein Bjørnsen-saken, der den blinde 50-åringen fra Horten er anklaget for å jukset seg til suksess i flere sjakkturneringer.

Tidligere i år ble 50-åringen fra Horten satt i karantene etter massive anklager om juks. Hovedpersonen selv avviser fortsatt alle beskyldninger. Norges Sjakkforbund inviterte spilleren til å ta en «juksetest», men Bjørnsen selv uttrykte ønske om å delta i en turnering.

Saken har fått stor oppmerksomhet i riksavisene og er blitt omtalt av VG, Dagbladet, NRK, lokalavisen Gjengangeren og danske Ekstrabladet.

En av dem som gikk offentlige ut og anklaget sjakk-kometen, var tidligere landslagsspiller Frode Urkedal.

– Jeg vil si at det er ønsketenkning å tro at han ikke har brukt computerhjelp. Det virker som om mediene er veldig opptatt av utstyret han har brukt, men det er jo ikke først og fremst derfor han anklages. Det er partiene, sa Urkedal til Matt & Patt.

Bjørnsen har anledning til å anke dommen innen fire uker til Reglementsutvalget (RU) i Norges Sjakkforbund, som så vil komme med sin dom. Det var dette som skjedde forrige gang hadde en juksesak oppe til behandling.

– Han har fire ukers ankefrist fra offentlighetstidspunkt. Det er en helt grei juridisk ventil vi har i systemet vårt, sier Salvesen og påpeker at det da vil være andre personer som vil se på saken.

I RU sitter Hans Olav Lahlum som leder mens Eirik Gullaksen og Arne Tjølsen er medlemmer. Lahlum har imidlertid allerede meldt seg inhabil etter at han var turneringsleder i turneringen Bjørnsen vant på Fagernes. En av varamedlemmene, Øyvind Bentsen eller Trond Romsdal, vil dermed ta hans plass.

Matt & Patt om Stein Bjørnsen-saken:
(Besøkt 8 544 ganger, 1 besøk i dag)