Bekrefter at Magnus Carlsen kan spille om VM-tittelen i Trump Tower

Carlsen og Karjakin i Wijk aan Zee tidligere i år. Foto: Alina l'AmiCarlsen og Karjakin i Wijk aan Zee tidligere i år. Foto: Alina l'Ami

Skal være ett av flere alternativer i New York.

av Tarjei J. Svensen

Det er bare et drøyt halvår til VM-matchen mellom Magnus Carlsen og Sergey Karjakin etter planen skal starte i New York.

12. april meldte Matt & Patt at det spekuleres i at det i kulissene jobbes for å få matchen flyttet til Russland. Ilya Merenzon, sjef for selskapet Agon som sitter med de kommersielle VM-rettighetene, avviste imidlertid alle ryktene.

– Dette har jeg ikke hørt noe som helst om. Det er ikke gjort noe forsøk på å få matchen flyttet. Ikke i nærheten en gang. Seriøst, forsikret Merenzon overfor Matt & Patt.

Det er derimot lite som tyder på at spekulasjonene er dempet av den grunn. NRK publiserte 19. april en artikkel med den spekulative tittelen «VM-matchen kan bli flyttet fra New York», der den anerkjente New in Chess-redaktøren Dirk Jan ten Geuzendam ble sitert på følgende:

– Jeg vil gjerne reise til New York. Men på samme tid blir jeg overrasket om jeg må reise dit for denne matchen.

Ilya Merenzon under pressekonferansen i VM i Berlin i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

Ilya Merenzon under pressekonferansen i VM i Berlin i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

NRKs sak har vekket såpass mye oppsikt i russiske medier, at FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov følte det nødvendig å avkrefte ryktene på sin egen nettside.

– Det er første gangen jeg hører dette. FIDEs Moskva-kontor holdt møter om matchen i går. Jeg vet ikke hvem som startet denne bløffen, men matchen spilles som planlagt – i New York fra 10. – 30. november, siteres russeren på.

Ilyumzhinov har tidligere foreslått at Carlsen og Karjakin skal kjempe om VM-tittelen i Trump Tower, presidentkanddiat Donald Trumps egen residens.

– Ordføreren skrev til meg og sa han så frem til arrangementet. Vi vurderer Trump Tower og et forslag fra et av museene som spillested. Vi har også andre alternativer og de er alle i New York, sier Ilyumzhinov til sin egen nettside.

Agon-sjef Ilya Merenzon bekrefter overfor Matt & Patt at Trump Tower vurderes som spillested, men sier at dette bare er ett av mange alternativer.

– Vi har en liste på 50 mulige spillesteder i New York, og et team på stedet som ser på dette og forhandler med alle sammen. Vi er nå også i sluttforhandlinger om hvordan matchen skal arrangeres. Vi har ikke bestemt oss for ett bestemt sted enda, men Trump Tower er ett av dem, men bare ett av mange, sier Merenzon.

Presidentvalget i USA går for øvrig tre dager før VM-matchen starter.

Nigel Short. Foto: Privat

Nigel Short. Foto: Privat

Short og Kirsan-assistent i Twitter-krangel

Tidligere VM-utfordrer og FIDE-kritiker Nigel Short er blant dem som har stilt seg tvilende til om matchen faktisk spilles i USA som planlagt. Han påpeker blant annet at det enda ikke er kommet noen detaljer om spillested for matchen, eller info om hvem som betaler for gildet.

19. april ble Ilyumzhinov sitert av det statlige russiske nyhetsbyrået Tass på at han allerede var i USA for å fullføre avtalen. Det stemte imidlertid dårlig med russernes siste Twitter-oppdateringer som tydelig viste at han befant seg i Russland.

Kirsans assistent Berik Belgabaev hevdet meldingen fra nyhetsbyrået berodde på en misforståelse.

Da Short krevde ytterligere svar fra Balgabaev, fikk han tilbake «it’s not your business».

Senere mistet Balgabaev besinnelsen.

Så gjenstår det å se hva FIDE og Agon bestemmer seg.

Merenzon vil foreløpig ikke gi noe svar på når VM-avgjørelsen kommer.

(Besøkt 969 ganger, 1 besøk i dag)