Carlsen: – Det er litt rart.
av Tarjei J. Svensen
20. april 2014 vant Magnus Carlsen over Shakhriyar Mamedyarov i 1. runde i Shamkir Chess i Aserbadsjan. Når verdensmesteren setter seg ned for å møte Pentala Harikrishna i 1. runde i Altibox Norway Chess tirsdag, er det omtrent på dagen to år, 730 dager, siden sist gang verdensmesteren en åpningsrunde.
LES OGSÅ: Fornøyd Carlsen nådde sitt første mål – cruiset inn til lynsjakkseier
Matt & Patt tar tatt en gjennnomgang av de 13 førsterundene verdensmesteren har spilt med lang betenkningstid i mellomtiden. Sjakk-OL i 2014 og EM for landslag i 2015, der Carlsen først dukket opp til henholdsvis 2. – og 3. runde, er inkludert.
Og prestasjonen i disse partiene overrasker: Null seire, ti remiser og tre tap.
Det tilsvarer en score på 38 prosent, et godt stykke under det som er forventet score utfra egen rating og motstand: 66 prosent.
– Han bruker litt tid på å komme i gang. Han må komme litt i modus og tenker på mye annet rart mellom turneringene. Det tar litt tid å komme i modus. Jeg tror det er det som er grunnen, er norgestreer Simen Agdesteins forklaring til Matt & Patt.
– Det er selvsagt mange praktiske aspekter ved å starte solid. I turneringene der han er svart, så er remis et veldig sannsynlig resultat, forklarer toppsjakksjef Jonathan Tisdall.
Carlsen: – Vil ikke gi bånn gass
Verdensmesteren selv var ikke klar over statistikken.
– Det er noen merkelige statistikker. Jeg har for eksempel aldri vunnet i siste runde i Wijk an Zee. I en periode tapte jeg en haug av 3. runder på rad, er Carlsens umiddelbare svar.
– Jeg vet ikke, det er litt rart. Det blir ofte sånn at hvis jeg har hvit i første runde så vil jeg ikke gi bånn gass kanskje. Så har jeg hatt mye svart i første runde i det siste.
LES OGSÅ: Magnus Carlsen: 34 – Norway Chess-feltet: 17
Det skal sies at Carlsen har hatt svart i åtte av disse. Og på andre siden av brettet har sterke spillere som Viswanathan Anand (2), Anish Giri (2), Maxime Vachier-Lagrave (2), Levon Aronian (2) og Veselin Topalov (2) sittet.
– Er det tilfeldig?
– Ja, jeg tror det er tilfeldig.
Men blant motstanderne er også spillere som Tomi Nybäck, Nino Batsiashvili og David Navara, på ingen måte lettverktere, men likevel spillere som Carlsen på en normal dag slår.
Verdensmesteren gikk gjennom sin svakeste periode på fem år da Topalov slo ham i åpningsrundene i Norway Chess og Sinquefield Cup i fjor. I Stavanger burde han ha brutt rekken av åpningsrunder uten seier. Så kom den utrolige tidstabben der Carlsen tok feil av betenkningstiden.
– Trenger litt tid på å få motoren i gang
Det har lenge vært en fornemmelse av at Carlsen har en tendens til å starte forsiktig, for så å ta det igjen på slutten. Disse tallene bekrefter det mange har antatt.
– Han har ofte lengre tidsrom mellom turneringene og trenger kanskje derfor litt mer tid til å få motoren i gang sammenlignet med noen andre, sier Tisdall.
Nå er det riktignok ikke uvanlig på toppnivå å åpne forsiktig. Remisprosenten er trolig høyere i åpningsrundene enn i andre runder De færreste våger nemlig å ta de store sjansene og man vil helst unngå å åpne med tap. En dårlig start kan gjøre skade i resten av turneringene.
Det er likevel oppsiktsvekkende at Carlsen har gått så lang tid uten å vinne et parti i første runde. Til sammenligning har Carlsen i samme periode fem seire, seks remiser og bare to tap i sin siste runde.
Tirsdag får verdensmesteren en god mulighet til endelig å bryte statistikken når han skal ha hvite brikker mot Pentala Harikrishna.
Sist gang disse møttes vant Carlsen – også da med hvit.
SE OGSÅ:
- Offisiell hjemmeside
- Følg turneringen på Facebook og Twitter.
- Direktesending (Chess24)
- TV 2s sjakksenter
- Veggavisen (diskusjonsforum)
- Bergensjakk.no
- Alle Matt & Patts saker om Norway Chess