– Karjakin burde tenkt på det før turneringen

Magnus Carlsen og Sergey Karjakin møtes ikke i Stavanger. Foto: Yerazik Khachatourian/Evgeny PogoninMagnus Carlsen og Sergey Karjakin møtes ikke i Stavanger. Foto: Yerazik Khachatourian/Evgeny Pogonin

Magnus Carlsen ville ikke gjort det samme som VM-motstanderen.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg synes det var litt rart. Jeg forstår hvor det kommer fra. Men han burde tenkt på det før turneringen.

Slik reagerer Magnus Carlsen på at Sergey Karjakin valgte å trekke seg fra Altibox Norway Chess bare 12 dager før første trekket utføres.  Russerens oppgitte grunnen er at 26-åringen som vant i Stavanger i 2013 og 2014, er sliten etter en lang Kandidatturnering og vil forberede seg til VM-matchen mot Magnus Carlsen.

Det første – og kanskje siste – møtet mellom de to rivalene før VM-matchen i november blir det altså ikke noe av.

– Min erfaring fra tidligere er at det ikke er alltid man har lyst til å spille en turnering etter en sånn prøvelse som en Kandidatturnering eller VM-match er. Nå har han bare gjort en vurdering at man tar den støyten i media, sier Carlsen til Matt & Patt.

Magnus Carlsen poserer sammen med Ørjan Johannessen, Therese Johaug, Martin Johnsrud Sundby og Casper Ruud. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen poserer sammen med Ørjan Johannessen, Therese Johaug, Martin Johnsrud Sundby og Casper Ruud. Foto: Tarjei J. Svensen

I dag møtte 25-åringen pressen i en samlet sesjon der også Martn Johnsrud Sundby, Therese Johaug, Casper Ruud og kokkemester Ørjan Johannessen var på plass. Neste uke venter Altibox Norway Chess, der vår egen verdensmester for fjerde gang skal forsøke å triumfere i Stavanger.

Carlsen benytter anledningen til å rose sin kommende VM-motstander.

Carlsen med sin manager Espen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Carlsen med sin manager Espen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

– Det var imponerende hvordan han taklet vanskelige situasjoner. Både siste runde, og hvordan han holdt det mot Aronian i nest siste runde, var ekstremt imponerende. Rent sjakklig sett synes jeg ikke han viste meg noe han ikke har vist før. Men hans praktiske egenskaper er enorme og hans forsvarsevne er stor, sier verdensmesteren.

– Du forutså Karjakin og Caruana på toppen, men var det noe som overrasket deg ved Kandidatturneringen?

– Det overrasket meg hvor sterkt psykisk Anand var, ved å komme tilbake flere ganger etter ganske stygge svarte tap. Det overrasket og imponerte veldig.

– Det gikk ellers omtrent som forventet egentlig. Aronian kollapset i andre halvdel, som han har gjort før. Jeg hadde jo håpet for Levons del at han skulle greie seg bedre denne gangen, men det skjedde altså ikke.

– Ellers var Caruana nærmest å dominere turneringen, men han kastet det bort. Det var litt forventet at det var ingen som greide å være jevne nok til å løpe avgårde fra feltet.

Norway Chess: – Hyggeligere dialog med Karjakin

Arrangøren i Stavanger har reagert sterkt mot Karjakin og det russiske sjakkforbundet og truer med rettslige skritt. Avgjørelsen ble kalt «respektløs».

Norway Chess er ikke begeistret for russerens forfall. I forrige uke la de ut følgende melding på sine nettsider.

– Vi opplever denne handlingen som respektløs både mot oss som arrangør, de andre spillerne i turneringen, og ikke minst en hel sjakkverden som hadde sett frem til generalprøven til VM-matchen mellom Karjakin og Magnus Carlsen, sa Jøran Aulin-Jansson i Norway Chess.

skal imidlertid tonen være bedre.

– Nå er dialogen litt hyggeligere. Jeg tror det går mot en god løsning for alle parter, uttaler samme mann til NRK.

 

(Besøkt 2 878 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "– Karjakin burde tenkt på det før turneringen"

  1. Erlend_Sæteren | 14. april 2016 på 10:26 |

    Jeg tror ikke Karjakin er respektløs, jeg tror bare at han gjør det trekket han har mest tro på i VM-forberedelsene. Norway Chess var vel ikke bedre selv i fjor når de lot være å invitere Karjakin (er dette sant? Referanse rykter på chess.com). Som 2014 vinner var det jo en selvfølge at han skulle blitt invitert.

    • Det er riktig at Karjakin har grunn til å føle seg skuffet da han ikke ble invitert i 2015 siden han vant i de to foregående turneringene. På den annen side er det jo ikke noe krav at tittelforsvarer må være med. Det er jo arrangørens penger, så de står fritt til å bruke de som de vil. I dette tilfellet var omstendighetene endret, siden Norway Chess ble en del av Grand Chess Tour. Med bare én friplass, var det ikke plass til Karjakin. I år er ikke Norway Chess lenger en del av GCT – da fikk han også invitasjon.

Stengt for kommentarer.