Karjakin uønsket i Grand Chess Tour

Sergey Karjakin. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny PogoninSergey Karjakin. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

VM-utfordreren ble ikke invitert.

av Tarjei J. Svensen

gct2016Det så stygt ut for fremtiden til Grand Chess Tour, sjakkens svar på Grand Slam, da det tidligere i år ble offentliggjort at Norway Chess trakk seg ut av touren.

– Vi var uenige i hvordan dette skal bygges opp til å bli noe varig, sa Jøran Aulin-Jansson i Norway Chess til VG.

Mens turneringene i London og St. Louis var finansiert av private bidrag, var Stavanger avhengig av kommersielle sponsorer. Med bare to gjenværende turneringer, fryktet mange at hele prosjektet skulle kollapse.

Men denne uken ble de siste detaljene i årets serie offentliggjort. Mens det i fjor var tre turneringer, er det nå utvidet til fire:

 • Paris 8. – 14. juni (hurtigsjakk)
 • Brüssel/Leuven 15 . – 21. juni (hurtigsjakk)
 • St. Louis 4. – 16. august
 • London 8. – 20. desember

Ni av de spillerne rangert på topp ti på verdensrankingen i januar er bekreftet og deltar i alle fire turneringene. Kinas ener Ding Liren får såkalt wildcard i St. Louis, mens Carlsen-sekundant Laurent Fressinet er plukket ut i Paris og Brüssel.

Den eneste som mangler er altså tittelforsvarer Magnus Carlsen. Som Matt & Patt skrev allerede 7. mars, må han droppe serien fordi VM-matchen kommer midt mellom St. Louis og London.

Verdensmesteren er likevel invitert som wildcard til de to hurtigsjakkturneringene i Paris og Brüssel i juni. 

I en uttalelse sier han følgende:

Det er gode nyheter at Grand Chess Tour er utvidet med to turneringer i Paris og Brüssel. Jeg ser frem til å spille begge. Dessverre har jeg en veldig travel kalender, så jeg kan dessverre ikke spille i verken St. Louis eller i London i år. Forhåpentligvis får jeg sjansen til å kjempe for en GCT-tittel igjen neste år.

Hvem som til slutt ender opp med en lukrativ invitasjon til disse turneringene, er stadig gjenstand for diskusjoner blant sjakkentusiastene. Chess24 skriver at Frankrikes nummer én Maxime Vachier-Lagrave fikk én friplass i touren, trolig som følge av at han sponses av selskapet som også sponser den ene turneringen i touren.

Det er neppe så kontroversielt at det var nettopp nummer 5 i verden som ble tilbudt denne plassen. Men en som kan ha grunn til å føle seg snytt, er VM-utfordrer Sergey Karjakin. Han var foran Vachier-Lagrave på kriteriene som ble brukt til å plukke ut de utvalgte.

Det er fortsatt en ledig plass som wildcard i London Chess Classic, men turneringsarrangør Malcolm Pein gjorde det ganske klart forleden at det er en plass 26-åringen kan se langt etter:

Dermed kan vi trolig se langt etter et møte mellom Carlsen og Karjakin før VM-matchen i november, selv om russeren etter det Matt & Patt erfarer kan være aktuell som en av deltakerne i Bilbao 13. – 23. juli. Der er Carlsen allerede bekreftet i et felt som trolig offentliggjøres snart.

(Besøkt 2 328 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Karjakin uønsket i Grand Chess Tour"

 1. Bent Hestad | 14. april 2016 på 15:44 |

  «Sjakkens svar på Grand Slam» er nå litt pretensiøst da, all den tid vi snakker om 2 hovedturneringer med 10 spillere i hver, og uten noen regjerende verdensmester, i noen disiplin, ei heller World Cup finalister eller Kandidat vinner…
  Til orientering; tennisens Grand Slam er altså 4 turneringer med 128 spillere i hver av disse. Fritt frem for alle å kvalifisere seg,uavhengig av rase, nasjonalitet ,politisk standpunkt etc, og også uavhengig av hvilken «standing» du har blant diverse gangstere i øst eller vest.. Hvorfor ikke ha det slikt i sjakken også?

  Premiepenger for å kvalifisere seg, dvs tape i første runde, ligger på 35-40 000 dollar, for hver Slam. Vinner får 5 millioner dollar, for hver Slam. Bedre,økonomisk, altså å tape i Melbournes første runde enn å vinne i Wiijk:-)

Stengt for kommentarer.