Derfor ble ikke Jon Ludvig Hammer invitert til Norway Chess

Jon Ludvig sammen med Magnus Carlsen før Norway Chess i fjor. Foto: Tarjei J. SvensenJon Ludvig sammen med Magnus Carlsen før Norway Chess i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

– Vi har forpliktelser overfor sponsorer.

av Tarjei J. Svensen

Altibox Norway Chess offentliggjorde i dag Sergey Karjakins erstatter. Det ble ikke Jon Ludvig Hammer slik mange nordmenn har håpet på, men Chao Li, nummer 15 i verden.

LES OGSÅ: «Svartetlistet» kineser må flytte eget bryllup for Norway Chess
Jøran Aulin-Jansson. Foto: Rolf Haug.

Jøran Aulin-Jansson. Foto: Rolf Haug.

Hvem som skal få den siste plassen, har vært et hyppig diskutert tema på sjakknettsteder og sosiale medier de siste par dagene. Den best kvalifiserte på rating er Peter Svidler, som uansett er engasjert i Stavanger som kommentator sammen med Jan Gustafsson.

Styremedlem i Norway Chess, Jøran Aulin-Jansson, bekrefter at de var i kontakt med Svidler, men sier de valgte å gå får Chao Li.

– Han var nummer 15 på listen. Det er også veldig fint for sjakken å ha med en spiller fra Kina. Det begynner å bli et stort sjakkland, sier Aulin-Jansson til Matt & Patt.

– Underholdende er han også?

– Veldig. Jeg glemmer ikke forrige partiet mot Magnus. Det var et utrolig parti, sier Aulin-Jansson om partiet der verdensmesteren nedspilte Li Chao. Og det på selveste julaften.

Aulin-Jansson er forberedt på reaksjoner på valget. På sosiale medier har mange tatt til orde for at det norgestoer Jon Ludvig Hammer bør tilbys den siste plassen, selv om han røk i kvalifiseringen og plassen gikk til Nils Grandelius.

– Altibox Norway har én plass som man har brukt til en kvalikturnering. Hvis man bruker flere plasser, så blir det umulig å holde et såpass høyt ratingsnitt som vi også er forpliktet til overfor våre sponsorer. Men selv om det hadde vært kjempehyggelig å ha Jon Ludvig med, så teller denne ratingforskjellen ganske mye.

Arrangøren er fortsatt i dialog med russerne angående det de mener er et kontraktsbrudd.

– Vi venter på et svar fra det russiske sjakkforbundet. Vi ga dem en frist til klokken 2 i dag til å ombestemme seg. Etter at den fristen gikk ut, måtte vi hente inn en ny spiller.

NRK skrev nylig om at Norway Chess vurderer rettslige skritt mot Karjakin.

– Vi ønsker først og fremst en minnelig ordning med Karjakin. Vi er ikke ute etter å lage noe unødvendig bråk. Samtidig føler vi at et slikt brudd ikke kan gå helt upåaktet hen.

Jon Ludvig Hammer intervjuet av NRK under Norway Chess. Foto: Tarjei J. SvensenJon Ludvig Hammer intervjuet av NRK under Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig Hammer intervjuet av NRK under Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

Taus Hammer

Matt & Patt har vært i kontakt med Hammer selv, som er ordknapp på spørsmål om saken.

– Ingen kommentar.

Norgestoeren har imidlertid tidligere antydet at han ikke tar det så tungt, selv om han hadde foretrukket å ha fått spille. Trolig vil han igjen være aktuell som kommentator på TV 2 som skal dekke turneringen.

– Jeg synes det er veldig morsomt å kommentere. Vi får se hvordan det blir til Norway Chess. Så har jeg mest fokus på spillingen, særlig EM i mai. Det å kommentere er morsomt. Men det er ikke noe stress. Det er bare gøy og moro. Det å spille er ufattelig mentalt slitsomt. Det er der fokuset mitt skal ligge. Det er der energien tappes, sa Hammer til Matt & Patt.

– Jeg ville selvfølgelig foretrukket å ha fått plassen. Da kan man sette av noen måneder til å forberede seg spesifikt til Norway Chess og gjøre mentale forberdelser. Jeg vet at man får noen smeller når man spiller i det selskapet, sa norgestoeren. 

 

(Besøkt 4 579 ganger, 1 besøk i dag)