Magnus Carlsen fikk rett: Sergey Karjakin blir VM-motstander i New York

Sergey Karjakin. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny PogoninSergey Karjakin. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Russisk 26-åring klar for VM-match etter thrilleravslutning i Moskva.

av Tarjei J. Svensen

Sergey Karjakin (26) fra Russland ble i dag klar for VM-match mot Magnus Carlsen i New York. Det ble klart etter at russeren vant et dramatisk parti mot Fabiano Caruana (23) fra USA i den 14. – og siste runden av Kandidatturneringen.

Karjakin endte til slutt på 8,5 poeng, noe som er et helt poeng foran Caruana og Viswanathan Anand på 2. – og 3. plass.

– Det var en flott turnering, ikke bare fordi jeg vant, men fordi alle kjempet, sa 26-åringen i et intervju etterpå.

Karjakin får 895.000 kroner (95,000 euro) for 1. plassen, noe som blekner i forhold til hva en VM-match innbringer. Minst 40 prosent av et premiefond på minst 9,5 millioner kroner (1 million euro).

– Karjakin holdt nervene i sjakk

Caruana forsøkte å presse Karjakin og angrep med alt han hadde. Til slutt tillot amerikaneren et tårnoffer, som Karjakin iskaldt aksepterte. Få trekk senere var Caruanas stilling i ruiner. Caruana ga opp etter 42 trekk og fire timers spill.

Sergey Karjakin (26). Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Sergey Karjakin (26). Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

– Det har vært Karjakin som har holdt nervene i sjakk. Han har ikke fått det lett. Caruana kjempet som en løve. All ære til han for det, sier Carlsens manager Espen Agdestein til Matt & Patt.

– Caruana var veldig nære. Det var de to som skilte seg ut. Det viser seg ofte i de turneringene at det hjelper å ha rutine. Karjakin ble nummer to sist gang. Det er en veldig, veldig tøff turnering så det er godt å ha litt rutine, sier Agdestein.

Karjakin, som på FIDEs verdensranking for mars er rangert som nummer 13 i verden, har flere ganger vært på dypt vann i løpet av Kandidatturneringen. Gang på gang har han berget et halvpoeng.

– Han har ikke levert på øverste nivå. For mange er det sikkkert litt overraskende. Karjakin har underlevert, men kommet sterkt tilbake, sier Agdestein og påpeker at russeren også ble nummer to i siste Kandidatturnering.

Nå får han karrierens høydepunkt med en match om VM-tittelen.

– Jeg vil tro at Karjakin skulle ha sjanser. Han er god til å forsvare seg og det russiske laget vil gi ham god støtte. Han kommer til å stille godt forberedt, sier manageren.

Magnus Carlsen og Sergey Karjakin i forrige møte i Wijk aan Zee i år. Foto: Alina l'Ami.

Magnus Carlsen og Sergey Karjakin i forrige møte i Wijk aan Zee i år. Foto: Alina l’Ami.

Det blir en tøff nøtt for Carlsen å knekke russeren i VM. Den regjerende verdensmesteren har møtt russeren 18 ganger i partier med lang betenkningstid siden første gang i 2007. 14 partier har endt remis. Carlsen har tre seire, mens Karjakin har én.

– Karjakin er en profesjonell type som har god støtte i Russland. Han er på Magnus sin alder og er fra den unge generasjonen.

VM-matchen spilles i New York fra 11. – 30. november. Det er foreløpig ikke avgjort  hvor i «The Big Apple» VM-matchen spilles.

– Ideelt sett ønsker vi å ta over lokaler på Broadway. Vi har rundt fem-seks lokaler på forhåndslisten, som gjør at folk kan se matchen via glass, sa Ilya Merenzon, sjef for Agon som er selskapet som arrangerer VM-matchene.

Det er NRK sammen med VG har rettighetene til matchen.

Caruana hadde kniven på strupen.

Sergey Karjakin blir Magnus Carlsens motstander i New York. Foto: Yerazik Khachatourian

Sergey Karjakin blir Magnus Carlsens motstander i New York. Foto: Yerazik Khachatourian

Før starten av siste runde, var utgangspunktet klart. Caruana og Karjakin var i ledelsen med 7,5 poeng, men sistnevnte hadde fordelen av flere antall seire. Dermed måtte Caruana gå «all-in» med svarte brikker ettersom remis trolig ville være godt nok for russeren. Det var et svært vanskelig utgangspunkt for Caruana, til tross for at han på tolv partier med svart aldri hadde tapt for russeren.

Det var imidlertid et lite halmstrå for 23-åringen. Om Anand vant sitt parti med svart mot Svidler, ville Caruana klare seg med remis. Dette var likevel mindre sannsynlig, siden inderen selv med seier ikke vil få en tredje VM-match mot Carlsen da han har for dårlig innbyrdes score mot de to andre.

Caruana har imidlertid aldri tapt for Karjakin med svarte brikker. På tolv partier er scoren to seire og ti remiser. Denne gangen må den amerikanske 23-åringen imidlertid ta uvanlig stor risiko, ettersom remis ikke vil være godt nok. Taper Caruana partiet, er det over og ut for hans VM-sjanser i år.

– Det er 80 prosents sjanse for at Karjakin klarer brasene og får til finale i november, spådde NRKs ekspert Torstein Bae på Twitter.

Caruana gikk som ventet aggressivt ut og valgte å svare Karjakins 1.e4 med 1…c5, Sicilansk åpning.

– Stillingen er veldig, veldig stolid for hvit. Man kan ikke få noen fordel med mindre man tar risiko med hvit, kommenterte den sterke russiske stormesteren Ian Nepomniachtchi etter åpningstrekkene.

Etter hvert oppnådde Caruana akkurat det han ønsket. En dynamisk og ubalansert stilling der en feil kan være avgjørende.

– Det overrasket at han tok på e6 her. En merkelig avgjørelse, sa stormester Jan Gustafsson på Chess24s sending.

– Nå begynner jeg å like Caruanas stilling. Jeg tror dette er ganske bra for svart, sa den nederlandske stormesteren Robin van Kampen.

– Jeg må si at åpningsspillet har gått veldig bra for Caruana nå. Han har fått en veldig lovende stilling og har oppnådd akkurat det han ønsker. Nå er det veldig uklart, sa han videre.

Samtidig så Caraunas lille halmstrå til å gå opp i røyk. Svidler og Anand endte opp i en noe remisaktig stilling. Etter noen timers spill ble også det partiet remis.

Ekspertene hadde lenge tro på at Caruana skulle klare å få noe ut av sin angrepsstilling, men Teimour Radjabov, som selv spilte i Kandidatturneringen i 2013 da Carlsen vant, var skeptisk til Caruanas sjanser.

Sjansene var fortsatt ganske like og ubalanserte da Caruana i sitt 39. trekk valgte å tillate et livsfarlig tårnoffer. Det var et riktig valg, for om russeren hadde valgt et annet trekk, ville Caruana fått en klart fordelaktig stilling.

– Dette er veldig imponerende av Karjakin. For en fantastisk avslutning på partiet, kommenterte stormester Robin van Kampen på Chess24s sending.

Innfridde favorittstempel

Sergey Karjakin. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Sergey Karjakin. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Den russiske 26-åringen innfridde dermed favoritstempelet som ble lagt på ham av flere sjakkeksperter.

– Jeg setter pengene mine på Karjakin. Han har de beste nervene, sa stormester og toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt før 13. runde.

Superstormesteren Baadur Jobava var enig og viste til en av Karjakins største prestasjoner i karrieren.

– Det Karjakin presterte i World Cup viser at han har de beste nervene. Han fortjener å vinne, men Caruana er den beste spilleren, sa Jobava til Matt & Patt.

Også Carlsen selv utropte Karjakin som den store favoritten.

– Han er utrolig god til å forsvare dårlige stillinger. Forsvarsevnen hans er imponerende. Det taler veldig for ham nå i Kandidatturneringen. Selv de beste har en tendens til å kollapse når det butter imot, men han kan redde de utroligste ting. Det kommer til å være en stor fordel for ham, sa Carlsen til Dagbladet.

Simen Agdestein var av samme oppfatning.

– Sergej Karjakin kan være den vanskeligste for Magnus å møte i en VM-kamp, og er i mine øyne favoritt av de åtte. Men Magnus Carlsen vil være favoritt uansett hvem han møter, sa han til Aftenposten.

Vidunderbarnet fra Siveromorsk i Ukraina slo gjennom bare 12 år og syv måneder gammel da han ble tidenes yngste stormester. Han har flere gullmedaljer for Ukraina og Russland med seg, i tillegg til seire i Norway Chess i både 2013 og 2014.

Han har vært blant verdens 15 beste siden 2010, uten å nå høyere enn 5. plass. Hans høyeste rating er 2786. På siste liste er han nede på 13. plass med 2760. Hans hittil største triumf kom i FIDEs World Cup i fjor, der han gikk seirende ut av en høydramatisk duell med sin landsmann Peter Svidler. Det kvalifiserte ham for Kandidatturneringen.

Som han altså gikk seirende ut av.

LES OGSÅ: Dramaavslutning i Moskva

(Besøkt 2 346 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Magnus Carlsen fikk rett: Sergey Karjakin blir VM-motstander i New York"

  1. Hans Gaarder | 29. mars 2016 på 10:50 |

    Her er et intervju med Karjakin på Chessbase fra noen år tilbake. Det kan være interessant å lese nå som det er klart at Karjakin kommer til å møte Magnus i VM-kamp.

    http://en.chessbase.com/post/karjakin-i-don-t-consider-magnus-my-principal-rival-

Stengt for kommentarer.