Dramaavslutning på Kandidatturneringen

Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny PogoninFoto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Fabiano Caruana står overfor «umulig» oppgave mot Sergey Karjakin.

av Tarjei J. Svensen

r14

Det ligger an til en nervepirrende avslutning på Kandidatturneringen 2. påskedag.  Sergey Karjakin (26) fra Russland og Fabiano Caruana (23) fra USA står begge med 7,5 poeng på de 13 rundene og tirsdag møtes de i partiet som avgjør hvem Magnus Carlsens motstander blir i VM-matchen i New York.

Vinneren av dette partiet får VM-billetten. Ved remis blir det russisk motstand.

Det blir en svært tøff oppgave for Caruana, som spiller med svarte brikker. Karjakin har nemlig fordelen av flere antall seire i turneringen, noe som betyr at amerikaneren må gå «all-in» for å vinne partiet.

Det er imidlertid svært vanskelig å vinne med svart på kommando på øverste nivå. Hvit har i større grad mulighet til å styre partiet inn i rolig farvann og kan i mange åpninger gå for remispregede varianter.

Caruana har imidlertid aldri tapt for Karjakin med svarte brikker. På tolv partier er scoren to seire og ti remiser. Denne gangen må den amerikanske 23-åringen imidlertid ta uvanlig stor risiko, ettersom remis ikke vil være godt nok. Taper Caruana partiet, er det over og ut for hans VM-sjanser i år.

Det er imidlertid et halmstrå for 23-åringen. Hvis Anand vinner sitt parti med svart mot Svidler, vil Caruana klare seg med remis. Dette er likevel mindre sannsynlig, siden inderen selv med seier ikke vil få en tredje VM-match mot Carlsen da han har for dårlig innbyrdes score mot de to andre.

Karjakin var den store forhåndsfavoritten

Blir Sergey Karjakin Magnus Carlsens motstander i New York? Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Blir Sergey Karjakin Magnus Carlsens motstander i New York? Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Den russiske 26-åringen var av mange sjakkeksperter utpekt som favoritt på forhånd til å vinne Kandidatturneringen.

– Jeg setter pengene mine på Karjakin. Han har de beste nervene, sa stormester og toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt før 13. runde.

Superstormesteren Baadur Jobava var enig og viste til en av Karjakins største prestasjoner i karrieren.

– Det Karjakin presterte i World Cup viser at han har de beste nervene. Han fortjener å vinne, men Caruana er den beste spilleren, sa Jobava til Matt & Patt.

Også Carlsen selv, samt Simen Agdestein, hadde Karjakin som den store favoritten før turneringen.

– Han er utrolig god til å forsvare dårlige stillinger. Forsvarsevnen hans er imponerende. Det taler veldig for ham nå i Kandidatturneringen. Selv de beste har en tendens til å kollapse når det butter imot, men han kan redde de utroligste ting. Det kommer til å være en stor fordel for ham, sa Carlsen til Dagbladet.

Karjakin er fortsatt tidenes yngste stormester, en tittel han tok da han var bare 12 år og syv måneder gammel. Han har flere gullmedaljer for Ukraina og Russland med seg, i tillegg til seire i Norway Chess i både 2013 og 2014. Han har vært blant verdens 15 beste siden 2010, uten å nå høyere enn 5. plass. Hans høyeste rating er 2786. På siste liste er han nede på 13. plass med 2760.

Caruana og Svidler med maratonparti

Fabiano Caruana og Peter Svidler med maratonparti 1. påskedag. Foto: Evgeny Potemkin, Worldchess

Fabiano Caruana og Peter Svidler med maratonparti 1. påskedag. Foto: Evgeny Potemkin, Worldchess

Det ble en lang dag i Moskva 1. påskedag. Caruana presset Peter Svidler i et parti som varte i hele sju og en halv time. Etter å ha fått et teoretisk vunnet tårn og løper mot tårn-sluttspill, holdt til slutt Svidler unna etter 116 trekk.

Også Levon Aronian presset Karjakin i flere timer i et fordelaktig sluttspill, men måtte ta til takke med remis. Det er imponerende av sistnevnte, som flere ganger har vært har måttet redde dårlige stillinger til remis.

Veselin Topalov gikk på sitt femte tap i turneringen, det andre mot Hikaru Nakamura. Bulgareren har vært fullstendig hjelpesløs i turneringen og gått rett ned uten særlig motstand.

Anish Giri spilte sin 13. strake remis etter nok en gang å ha fått en lovende stilling mot Viswanathan Anand. Skuffende av nederlenderen, som flere ganger har oppnådd stillinger han burde vunnet.

I 14. runde 2. påskedag kommer det aller meste til å dreie seg om Karjakin – Caruana, samt Svidler – Anand. Partiene starter 14.00.

r14-2

(Besøkt 1 837 ganger, 1 besøk i dag)

6 kommentarer på "Dramaavslutning på Kandidatturneringen"

 1. EdvardLewis | 28. mars 2016 på 10:49 |

  For oss ulærde, Bukka Caruana når han ikke vant igår? Så motoren på chess24.com ga han +44 litt etter 100 trekk.

  • Nei, det var ingen bukk. Men det er riktig at computeren viste matt i 18 trekk med perfekt spill i tårnsluttspillet. Tårn og løper mot tårn er kjent for å være remis ved korrekt spill, men det er vanskeligere å holde i praksis.

   Caruanas problem er at uansett om han hadde funnet de riktige trekkene, så kunne Svidler krevd remis på grunn av 50-trekksregelen etter 14 av de trekkene. 50-trekksregelen sier at dersom ingen brikker er byttet av eller det ikke er gjort noen bondetrekk i løpet av de siste trekkene, så kan den ene spilleren kreve remis.

 2. 50-trekksregelen finnes nok ikke lenger. Etter 9.6 b (endret i 2014) er det 75 trekk nå.
  http://www.fide.com/fide/handbook.html?id=171&view=article

  • Nei, her har du nok misforstått reglene. 50-trekksregelen finnes fortsatt, endringen fra 2014 er at dommeren skal gripe inn etter 75 trekk og dømme partiet til remis dersom ingen av spillerne selv har gjort det.

Stengt for kommentarer.