Nils Grandelius (22) klar for Norway Chess: – Jeg er glad!

Nils Grandelius er klar for Norway Chess. Foto: Tarjei J. SvensenNils Grandelius er klar for Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

Svensken suveren i kvaliken.

av Tarjei J. Svensen

norwaychess2016Det blir svensk deltakelse i superturneringen Norway Chess i Stavanger 19. – 29. april. Det ble klart etter at Nils Grandelius (22) vant Altibox Norway Chess Qualifier på Fagernes i dag. Svensken gikk ubeseiret gjennom kvalifiseringen med fire seire og to remiser.

I tillegg til den gjeve plassen, får han med seg 25.000 kroner i 1.premie.

22-åringen vant begge sine to hurtigsjakkpartier mot Hammer og Yifan Hou og var sikret seieren uansett resultat i siste parti, som til slutt endte remis mot Aryan Tari.

– Jeg er glad! Det er skjønt at det er ferdig, sier Grandelius til Matt & Patt minutter etter seieren over Yifan Hou.

Sveriges ener debuterer på det absolutte toppnivå og får blant annet bryne seg på verdensstjerner som Magnus Carlsen, Vladimir Kramnik, Anish Giri, Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave, Veselin Topalov og Sergey Karjakin.

På spørsmål om hva han tenker om å møte disse, svarer den blide svensken slik:

– Det blir spennende. Det er fantastisk. Det ser jeg virkelig fram til.

– Fremfor alt skal jeg hvile. Jeg har spilt veldig mye i det siste, så en ukes hvile blir det. Så må jeg begynne å forberede meg.

Grandelius: – Tror ikke jeg er sjanseløs

Grandelius i 5. runde mot Yifan Hou. Foto: Tarjei J. Svensen

Grandelius i 5. runde mot Yifan Hou. Foto: Tarjei J. Svensen

Malmö-spilleren får hjelp til forberedelser av Evgenij Agrest, en av Sveriges beste spillere i en årrekke.

– Det gjelder å være forberedt i åpningen og hodet må være klart. Og være i fysisk god form. Men det er lite tid for å gjøre store ting. Det handler mer om å bare samle energi.

SE OGSÅ: Alt om kvalifiseringen

Grandelius, som med resultatet på Fagernes for første gang vil gå inn blant verdens 100 beste sjakkspillere, synes ikke det virker uoverkommelig å skulle møte verdens beste spillere i Stavanger.

– Jeg har møtt Caruana og Topalov før. Det er ikke noen stor forskjell å spille ett parti her og der, som i OL og EM. Men det er «jobbigt» å tape, for så å vite at man skal ha svart mot Aronian i neste runde, flirer svensken.

– Men Vachier-Lagrave har jeg to remiser mot. Eljanov har jeg 1-0 mot. Mine resultater er ikke så dårlige.

Du tror du har noe å gjøre der?

– Nei, men man kan jo alltids håpe, ler svensken med den karakteristiske latteren.

– Vi får se. Jeg tror ikke jeg er helt sjanseløs.

Toppsjakksjef mener det var en fortjent seier til Grandelius som med fire seire og én remis er ubeseiret når én runde gjenstår. Dette partiet er av liten betydning siden Grandelius er uansett sikret 1. plass.

– Noen vil si at Norway Chess-plassen ble gitt bort. Men se hvor suveren Grandelius var i kvaliken, skriver toppsjakksjef Jonathan Tisdall på Twitter.

Toppsjakksjefen: – Deprimerende

Grandelius tok en avgjørende steg mot Stavanger ved å ved å vinne det viktige partiet mot Jon Ludvig Hammer i 4. runde. Svensken kom inn i en stilling som norgestoeren har hatt suksess med før, men virket klart best forberedt. Hammer brukte lang tid og begynte så å få trøbbel med tiden.

Med under fem minutter igjen, måtte Hammer gi tårnet for offiser. Stillingen var håpløs, men 25-åringen kjempet godt og hadde fortsatt muligheter i sterk tidsnød. Til slutt ble tiden for knapp i en tapt stilling og norgestoerens tid gikk til slutt.

– Det er deprimerende. Jon Ludvig var like uheldig med forberedelsene sine i dag som han var heldig mot Yifan Hou. Men han viste klasse da det så som mest håpløst ut, så jeg begynte å tro at han skulle redde stillingen. Så dette er deprimerende, sier toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

– Grandelius så veldig nervøs ut. Han burde klart å få mer ut av fordelen sin. Men det å slå favoritten to ganger er så imponerende som det kan bli, sier Tisdall.

Grandelius med viktig seier mot Hammer i 4. runde. Foto: Tarjei J. Svensen

Grandelius med viktig seier mot Hammer i 4. runde. Foto: Tarjei J. Svensen

Til tross for tapet, hadde Hammer fortsatt muligheter dersom Grandelius avga poeng i sine to siste partier.  Yifan Hou presset imidlertid for hardt i et likt sluttspill og gjorde så en avgjørende feil i tidsnøden.

Det utnyttet Grandelius godt og svensken kunne strekke hånda i været.

Grandelius - Yifan. Foto: Tarjei J. Svensen

Grandelius – Yifan. Foto: Tarjei J. Svensen

Grandelius avsluttet med remis mot Tari i 6. runde, mens Hammer tapte for Yifan Hou.

Hammer endte likevel på 2. plass og får med seg 20.000 kroner. Hou på 3. plas får 15.000 kroner og Tari får 10.000 kroner.

Første svenske deltaker i superturnering på 25 år: – Fantastisk

Stellan Brynell, her i oppgjøret mot norske Sondre Merkesvik. Foto: Tarjei J. Svensen

Stellan Brynell, her i oppgjøret mot norske Sondre Merkesvik. Foto: Tarjei J. Svensen

Vår gode nabo i øst har slitt med å fostre sterke sjakkspillere etter at legenden Andersson kjempet i verdenstoppen fra 70. – til 90-tallet. Evgenij Agrest og Ferdinand Hellers var også innom topp 100-listen, mens Pia Cramling har vært blant de beste kvinnespillerne i flere tiår.

Det må derfor kalles en stor dag for svensk sjakk, som får sin første deltaker i en superturnering siden Andersson deltok i Reggio Emilia i 1990 og i Tilburg i 1991.

Nå kan Grandelius være mannen som skal føre den svenske sjakkarven videre etter flere gode resultater de siste årene. I oktober i fjor vant han blant annet 12.000 dollar i en sterk åpen turnering i Abu Dhabi foran over 50 stormestere.

– Dette er fantastisk, sier den svenske stormesteren Stellan Brynell til Matt & Patt.

Brynell er svensk landslagstrener bosatt i Malmö som Grandelius. Han har fulgt eleven som trener under flere internasjonale ungdomsturneringer. Brynell er usikker på betydningen for svensk sjakk med en deltaker i en superturnering.

– Jeg håper det blir litt oppmerksomhet når han skal møte Magnus Carlsen. Akkurat det kan skape litt interesse i svenske medier, sier han.

– Det er veldig bra det han gjør her. Han har ikke vært ille ute i noen av partiene etter hva jeg har sett.

Er du overrasket?

– Ja, litt overrasket. Jeg trodde Hammer skulle vinne dette. Men når han vant det langpartiet mot Hammer så var mye gjort.

Brynell tror svensken kan nå 2700.

– Han har tatt en del steg de siste året. Man ser at det bare går fremover.

standings-norwaychess-kvalikResultater Altibox Norway Chess Qualifier

Runde 1: 23. mars

Tari – Yifan 1/2-1/2
Hammer – Grandelius 0-1

Runde 2 24. mars

Tari – Hammer 0-1
Hou Yifan – Grandelius 1/2-1/2

Runde 3 25. mars

Grandelius – Tari 1-0
Hammer – Hou Yifan 1-0

Round 4 (hurtigsjakk) 26. mars

Yifan – Tari 1-0
Grandelius – Hammer 1-0

Runde 5 (hurtigsjakk) 26. mars

Hammer – Tari 1-0
Grandelius – Yifan 1-0

Runde 6 (hurtigsjakk) 26. mars

Tari – Grandelius 1/2-1/2
Hou – Hammer 1-0

 

(Besøkt 2 730 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Nils Grandelius (22) klar for Norway Chess: – Jeg er glad!"

Stengt for kommentarer.