Ilyumzhinovs antydning får meg til å grøsse

Kirsan Ilyumzhinov under Kandidatturneringen i Moskva. Foto: WorldChessKirsan Ilyumzhinov under Kandidatturneringen i Moskva. Foto: WorldChess

Donald Trump med første trekk i Magnus Carlsens VM-match?

av Tarjei J. Svensen

«Jeg står her med FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov …»

Slik begynte Agons egne reportere intervjuene med den kontroversielle forretningsmannen, for de aller fleste kjent som president i det internasjonale sjakkforbundet FIDE de siste 21 årene. 21 år for lenge.

Hva er galt med den introduksjonen, tenker du kanskje. Vel, rollen som president tok faktisk en brå slutt 6. desember i fjor. Da valgte 53-åringen å trekke seg fra rollen på grunn av sanksjonene USA satte på ham etter anklager om økonomisk støtte til Bashar al-Assad-regimet i Syria.

Den rabiate grekeren Georgios Makropoulos, kanskje enda mer kontroversiell enn sjefen selv, tok over som president ifølge pressemeldingen FIDE sendte ut.

Mr. Ilyumzhinov’s decision to withdraw from any legal, financial and business operations of FIDE is to enable him to concentrate on clearing the situation with the US Department of the Treasury.

Likevel gjør altså Agons russiske reportere i høyeste grad inntrykk av at Kirsan fortsatt er president. Eller har de kanskje «glemt» avgangen, som for øvrig nådde medier verden rundt?

Agon, som altså er selskapet som sitter med de kommersielle rettighetene til verdensmesterskapene i sjakk, offentliggjorde som kjent at New York blir åsted for Magnus Carlsens VM-match. Nøyaktig hvor i New York, eller hvem som er sponsorer, er imidlertid ikke offentliggjort.

Agon-sjef Ilya Merenzon har uttalt at det er flere aktuelle steder på Times Square og Fifth Avenue. I intervjuet over letter også Kirsan litt på sløret og

Men Kirsan lettet likevel litt på sløret og bekreftet inntrykket av at han kanskje har en henger i kulissene fortsatt. Russeren snakket pent om «the famous Norwegian Grandmaster Magnus Carlsen», som han hevder kanskje kommer en tur til Moskva snart.

Men den mest oppsiktsvekkende påstanden var likevel denne:

– Vi forhandler med potensielle arrangører i USA. Kanskje spilles VM-matchen på Fifth Avenue … [hold deg fast!] … eller i Trump Tower.

Grøss. Det er en kjent sak at man må ta mye av det den mannen sier med en klype salt. Det er likevel en skummel tanke å se for seg neste VM-match, kanskje mellom Carlsen og Sergey Karjakin, i Donald Trumps egen skyskraper. Da vil den styrtrike presidentkandidaten kanskje også stikke innom for å utføre første trekk. Med seg har han selvsagt også med seg sin gode venn Vladimir Putin.

Hva trur du om det, Espen Agdestein?

(Det første intervjuet med Ilyumzhinov, fra 3. runde, under:)

(Besøkt 2 397 ganger, 1 besøk i dag)

3 kommentarer på "Ilyumzhinovs antydning får meg til å grøsse"

  1. Å arrangere VM-matchen i Trump-tower kan da umulig være problematisk? OK, mannen fremstår som hakkende gal i norske medier (som også seller mest ved å fremstille han som akkurat det) i kontekst av å være presidentkandidat. Men i kontekst av show-arrangør, enten det er Miss Universe eller VM-kamper i boksing, har han absolutt vist seg som en av verdens beste.

    Skulle han også være nyvalg president (elect) når VM-matchen tar til kan det umulig være negativt for sjakken.

  2. Heinrich Prügelschmertz | 3. mai 2016 på 23:27 |

    Hvorfor tiltrekkes disse gærningene av et så vakkert spill som sjakk?

  3. Ronny Ellingsen | 6. juni 2016 på 15:11 |

    hold deg fast. grøss grøss. Jeg forstår ingenting av dette. Trump Tower er en veldig sentral og fantastisk bygning, perfekt for en slik kamp. Å tro at en kan ha dette utendørs på fifth avenue er det rene vanvidd.

Stengt for kommentarer.