På dagen tre år etter det smertefulle tapet fikk Jon Ludvig revansje mot Aryan

24. mars 2013: Hammer – Tari 0-1. 24. mars 2016: Tari – Hammer 0-1

av Tarjei J. Svensen

I Det åpne NM på Fagernes i påska i 2013 overrasket Aryan Tari hele sjakk-Norge med å ta sitt første stormesternapp i en alder av bare 13 år. Det var stortalentets store gjennombrudd internasjonalt og prestasjonen gikk verden rundt.

Jon Ludvig Hammer før gårsdagens parti mot Grandelius. Foto: Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig Hammer før gårsdagens parti mot Grandelius. Foto: Tarjei J. Svensen

Det er likevel et pussig sammentreff med denne turneringen. For i 3. runde, tilfeldigvis spilt 24. mars 2013, var motstanderen en vi kjenner: Jon Ludvig Hammer.

Tari vant partiet og gikk opp til 3 av 3 i turneringen. Seieren var viktig for Tari, som altså gjorde sitt livs prestasjon med stormesternapp og en knallsterk 7. plass.

Et pussig sammentreff altså. På dagen tre år etter dette skulle de møtes igjen. På samme sted, men med ulike farger. Resultatet ble det samme. 0-1.

Det er tredje gang de møtes i langsjakk etter dette partiet. Hammer fikk riktignok sin revansje i Landsturneringen bare et par måneder etter. Under fjorårets kvalifisering endte det remis.

SE OGSÅ: Alt om Altibox Norway Chess Qualifier

Men i dagens 2. runde i Altibox Norway Chess Qualifier var altså norgestoeren overlegen.  Tari kom tidlig skjevt ut etter å ha blitt overrasket av Hammers Grünfeld-åpning. Overfor Matt & Patt etterpå,  kritiserte 16-åringen sin egen plan med 12. Lh4 og 13. b4. Springeren på h4 fikk trøbbel.

For etter bare 20 trekk hadde Hammer allerede klar fordel. Planen fungerte.

– Jeg tenkte jeg skulle overraske Aryan. Jeg pleier jo ikke å spille Grünfeld sånn i det siste. Jeg tenkte han kunne ha godt av å ikke sitte med preppen sin hele partiet. Nå skulle han få lov til å tenke selv. Vi fikk en veldig original stilling tidlig. Jeg var litt nervøs og brukte så mye tid på å ta avgjørelser, sier en glad Hammer til Matt & Patt.

Tari kort tid før han må gi opp mot Jon Ludvig. Foto: Tarjei J. Svensen

Tari kort tid før han må gi opp mot Jon Ludvig. Foto: Tarjei J. Svensen

Hammer brukte 37 minutter på sitt 13. – og 15. trekk, viser trekkoversikten.

Hva tenkte du på?

– Når man er i dårlig form, så bruker man mye tid. Det er ikke noe man kunne forklare. Men det funka likevel og jeg tror jeg spilte ganske gode trekk. Etter hvert funka alt sammen. Jeg klarte på en måte å si til meg selv at nå må du speede opp, nå må du ha litt mer tro på det du driver med.  Så vidt jeg kunne skjønne sto jeg alledere litt bedre da. Da gikk det veldig bra veldig fort.

25-åringen vant etter hvert en bonde og fikk utnyttet Taris dobbelbonde i f-linjen. Stillingen var ganske håpløs for hvit og deretter gikk det raskt nedover. Tari måtte heise det hvite flagget etter 40 trekk.

– Jeg var usikker, men jeg tror b4 var veldig dårlig. Sb3 i stedet for og a4-a5 var ikke så klart og kunne være en interessant plan. Det var ambisiøst av meg å spille f6 med springeren på h5, men det må man gjøre når man har tapt 1. runde.

Hammer: – I går tenkte jeg at «nå er det kjørt»

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall kunne lite gjøre noe med at de norske maks kunne få ett poeng i denne runden. Han er likevel glad for at Hammer slo tilbake etter den dårlige starten.

altibox-standings– En veldig overbevisende seier av Jon Ludvig med svart. Det er godt å se at han slår tilbake etter gårsdagen, sier Tisdall.

Seieren er en opptur for Hammer, som skuffet stort ved å åpne kvalifiseringen med tap for Nils Grandelius onsdag. Tapet var ekstra smertelig ettersom norgestoeren rotet bort en stilling han nok burde holdt til remis.

– I går satt jeg på rommet og tenkte at «Nå er det kjørt. Du har bare råd til én tabbe i en så kort turnering.» Særlig i langsjakken, som er verdt tre poeng. Det var en veldig dyr tabbe, sier Hammer.

Så viser 25-åringen frem sitt karakteristiske glis.

– Men så kom jeg tilbake og vinner med svart! Da stiger optimismen min litt igjen.

Grandelius «muret seg inne» og holdt unna mot kvinneverdensmesteren

Yifan - Grandelius

Yifan – Grandelius

I det andre partiet spilte Yifan Hou og Nils Grandelius remis i et parti som varte i 53 trekk. Det ble Spansk åpning og stillingen ble raskt nesten fullstendig lukket.

Den kvinnelige verdensmesteren beholdt en liten fordel, men var aldri i nærheten av å vinne.  Likevel var ikke svensken særlig fornøyd etterpå.

– Partiet var ganske trist egentlig, sa Nils Grandelius på den svenske sjakksendingen etterpå.

– Nils blir den farligste i sammendraget

Bare to av seks runder er spilt, men seier i langsjakken er utvilsomt viktig. Seier i denne delen gir 3 poeng, mot bare 2 i hurtigsjakken.

Grandelius beholder ledelsen, men Hammer er nå ett poeng bak med 3 poeng. Yifan har to poeng og Tari har ett.

Yifan Hou med to remiser i Altibox Norway Chess Qualifier. Foto: Tarjei J. Svensen

Yifan Hou med to remiser i Altibox Norway Chess Qualifier. Foto: Tarjei J. Svensen

– Det ser ut til at Nils blir den farligste i sammendraget. Kanskje hvis jeg vinner i morgen kan jeg få en kjempeldelse inn i hurtisjakken, sier Hammer.

I 3. runde langfredag venter kvinneverdensmesteren, som han aldri før har spilt mot.

– Hvis jeg spiller som jeg gjør mot Nils, så går det veldig dårlig. Men jeg tenker at jeg skal spille litt bedre, og litt mer besluttsomt. Selv mener jeg at svart mot meg skal være noe du frykter. Scoren min vanligvis tilsier at det er sant. Jeg skal passe på at det blir scenarioet i morgen.

Hvordan er hun som spiller?

– Jeg oppfatter henne som en aggressiv og taktisk spiller. I det hele tatt er veldig mange av jentene angrepsspillere. Jeg har vel aldri tenkt at hun har så mange svakheter, men så var det jo Wijk aan Zee da. Der ble det jo veldig mye snakk om at hun sto så godt og rotet det til gang på gang.

3. runde begynner 14:30 langfredag. Da spilles følgende oppgjør:

Hammer – Yifan, Grandelius – Tari

Slik spilles Altibox Norway Chess Qualifier

De tre første rundene starter 14:30, en halv time etter hovedturneringen. Partiene sendesdirekte via Matt & Patts sider.

Sveriges Schackforbund har i tillegg egen sending med spesielt fokus på Grandelius.

Runde 1: 23. mars

Tari – Yifan 1/2-1/2
Hammer – Grandelius 0-1

Runde 2 24. mars

Tari – Hammer 0-1
Hou Yifan – Grandelius 1/2-1/2

Runde 3 25. mars

Grandelius – Tari
Hammer – Hou Yifan

Round 4 (rapid) 26. mars

Yifan – Tari
Grandelius – Hammer

Runde 5 (rapid) 26. mars

Hammer – Tari
Grandelius – Yifan

Runde 6 (rapid) 26. mars

Tari – Grandelius
Hou – Hammer

Program:

Rundene 1-3 begynner 14:30. 4. runde kl 11, 5.runde 14 og 6. runde kl 16.

Regler:

Rundene 1-3 med klassisk betekningstid: 120 min/40 trekk + 30 min/20 trekk + 30 min/resten, pluss 30 sek ekstra fra trekk 41.

3 poeng for seier, 1 poeng for remis, 0 for tap

Rounds 4-6 som hurtigsjakk: 25 min/part + 5 sek ekstra fra trekk 1.

2 poeng for seier, 1 for remis og 0 for tap

(Besøkt 1 349 ganger, 1 besøk i dag)