Her gir Hammer opp mot Grandelius etter nær seks timer

Svensken slo norgestoeren for første gang i karrieren.

av Tarjei J. Svensen

altibox1-2

Nils Grandelius (22) har fått en kjempestart i Altibox Norway Chess Qualifier. Svensken slo Jon Ludvig Hammer (25) med svarte brikker i et parti som varte i 73 trekk og nær seks timer.

Det er svenskens første seier over nordmannen i karrieren. De to har møttes sju ganger før i langsjakkpartier. Hammer hadde vunnet tre av dem, mens fire partier har endt remis. Sist møte var under fjorårets Norway Chess-kvalifisering i Oslo. Den gangen trakk nordmannen det lengste strået.

– Det føles naturligvis veldig bra å starte med seier. Spesielt siden jeg tror jeg var ganske ille ute i partiet. Det er alltid ekstra bra å vinne med svart. Det er som et ekstra poeng, sier en glad svenske til Matt & Patt.

SE OGSÅ: Alt om Altibox Norway Chess Qualifier
Jon Ludvig Hammer og Nils Grandelius.

Hammer – Grandelius. Foto: Tarjei J. Svensen

Det var Hammer som kom best ut av dagens parti. Grandelius blandet sammen varianter i åpningen og måtte bruke 35 minutter på sitt 14. trekk.

Nils Grandelius med kjempestart på Fagernes. Foto: Tarjei J. Svensen

Nils Grandelius med kjempestart på Fagernes. Foto: Tarjei J. Svensen

– Jeg glemte å legge inn Dg5 i stedet for Sh4, som er noe jeg hadde sett på. Så innså jeg etterpå at det er noe jeg ikke burde tillatt. Da ble jeg ganske enkelt stående dårlig. Da måtte jeg tenke lenge for å finne beste sjansen for å spille videre.

Hammer fikk etter hvert to offiserer for tårn, noe computerne mente var bedre for ham.

– Det er bare hvit som har vinstsjanser tenkte jeg. Det var et par trekkgjentakelser, men jeg forventet aldri at han skulle ta remis der.

– Så spilte han nok litt for fort med h4 og g5. Om han venter med det, så står han kanskje klart bedre. Men etter h4 g5 hadde jeg motspill.

Når skjønte du at du sto best?

– Når jeg fikk ofret på e5 så tenkte jeg at alle hans bønder er svake og tre bønder og min struktur er bra, det var en sikker stilling. Jeg tenkte at det burde være remis, men det er hvit som skal jobbe for remisen.

Det var en drømmetrekning for de to norske deltakerne tirsdag. Hammer og Tari fikk begge to hvite partier i den klassiske delen av kvalifiseringen. Seier i denne delen gir 3 poeng, mot bare 2 i hurtigsjakken. Viktig, mente Jon Ludvig Hammer.

– Hvis vi hadde snakket sammen før trekningen, så hadde jeg sagt at den av meg og Yifan som får to hvite i langsjakken, må nesten tåle å kalle seg favoritt. Nå fikk jeg den. Det er veldig viktig og jeg tror det kan avgjøre turneringen, sa Hammer til Matt & Patt tirsdag.

Men i stedet var det altså Grandelius som skulle starte med seier. Og det med svarte brikker.

– Vi har bare spilt ett parti av seks, men det er klart at det ser bedre ut nå enn det gjorde før partiet, sier Grandelius som på ingen måte tar av etter å ha slått Norges nest beste sjakkspiller for første gang i karrieren.

Svensken skal ha enda et svartparti i neste runde. Der venter Yifan Hou for første gang.

– Det blir spennende. Jeg har ikke tenkt så mye over det enda. Men det blir interessant, absolutt!

Tari kjempet seg til remis mot kvinneverdensmestere

Aryan Tari - Yifan Hou. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan Tari – Yifan Hou. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan Tari fikk lite til i åpningen med hvite brikker mot Yifan Hou. 16-åringen kom inn i en Dronninggambit med 5.Lf4 og dronningene ble raskt byttet av.

– Jeg lurer på om Aryan ble overrasket. Han forventet kanskje ikke noe så solid av Yifan, sa toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

Da partiet virket å gå mot remis, klarte Aryan derimot å skape komplikasjoner. Det førte ham inn i farlig farvann i et tårnsluttspill som trolig var litt bedre for den 22-årige nybakte verdensmesteren.

Aryan forsvarte seg tappert med bonde under og holdt til slutt remis etter drøyt fem timers spill. Et greit resultat av Tari, selv om han han nok gjerne ville vinne i dag.

Tari og Hammer får en sjanse til å slå tilbake med seier i 2. runde i morgen kl 14:30. Det må de i så fall gjøre mot hverandre ettersom de norske håpene møtes.

Slik spilles Altibox Norway Chess Qualifier

De tre første rundene starter 14:30, en halv time etter hovedturneringen. Partiene sendesdirekte via Matt & Patts sider.

Sveriges Schackforbund har i tillegg egen sending med spesielt fokus på Grandelius.

Runde 1: 23. mars

Tari – Yifan
Hammer – Grandelius

Runde 2 24. mars

Tari – Hammer
Hou Yifan – Grandelius

Runde 3 25. mars

Grandelius – Tari
Hammer – Hou Yifan

Round 4 (rapid) 26. mars

Yifan – Tari
Grandelius – Hammer

Runde 5 (rapid) 26. mars

Hammer – Tari
Grandelius – Yifan

Runde 6 (rapid) 26. mars

Tari – Grandelius
Hou – Hammer

Program:

Rundene 1-3 begynner 14:30. 4. runde kl 11, 5.runde 14 og 6. runde kl 16.

Regler:

Rundene 1-3 med klassisk betekningstid: 120 min/40 trekk + 30 min/20 trekk + 30 min/resten, pluss 30 sek ekstra fra trekk 41.

3 poeng for seier, 1 poeng for remis, 0 for tap

Rounds 4-6 som hurtigsjakk: 25 min/part + 5 sek ekstra fra trekk 1.

2 poeng for seier, 1 for remis og 0 for tap

(Besøkt 1 684 ganger, 1 besøk i dag)